Messi i Bartomeu, cada cop més lluny
La Lliga dona la raó al club contra el jugador, que no va anar a la Ciutat Esportiva
BarcelonaAmb la mirada trista, dos nens que havien anat a la porta de la Ciutat Esportiva Joan Gamper amb la samarreta de Lionel Messi van acabar capcots, mirant a terra, al veure que l’argentí no apareixeria. Molts aficionats del Barça encara no s’ho creuen, que Messi estigui marxant del club. Confien en un gir de guió que faci que tot pugui ser recordat amb una rialla d’aquí uns anys. Ja li han passat prou coses dolentes, al Barça, aquest 2020 per també perdre Messi. És com si tants anys de felicitat anessin seguits de la condemna d’un descens als inferns que ha convertit el Barça en el protagonista d’un espectacle trist de veure, en què el futbolista més estimat demana el divorci, decebut amb la gestió d’una directiva que es manté ferma, intentant salvar de passada la seva gestió.
Cada dia que passa, les posicions semblen més allunyades, i Messi ho va deixar clar complint la seva paraula: no va fer acte de presència als tests PCR als quals estava citat per poder entrenar-se avui per primer cop a les ordres de Koeman. No ho farà. En primer lloc, perquè no s’ha fet els tests. Però tampoc ho farà perquè no vol fer-ho. Messi ja no se sent futbolista del Barça.
Passats dos quarts de deu del matí, van anar arribant els primers jugadors. Primer Jordi Alba i Braithwaite. Després un Luis Suárez que segueix negociant la seva sortida del club. En aquest cas, perquè Ronald Koeman no el vol, quan ell sí que volia quedar-se. Messi, però, no va fer acte de presència. I el Barça, que oficialment segueix sense dir res, més enllà d’unes paraules de Ramon Planes fa uns dies, va buscar un aliat: Javier Tebas. La Lliga va donar la raó al club amb un comunicat en què explicava que, després de llegir el contracte de Messi, creuen que encara té vigència, així com la clàusula de rescissió del jugador. El cas més mediàtic en dècades del futbol mundial, per sobre del de Neymar (en què el Barça també estava involucrat) o el de Cristiano Ronaldo, segueix escrivint episodis sorprenents, com que el primer comunicat oficial d’alguna de les parts no sigui ni del club ni del jugador. No, va ser la Lliga. És normal, la patronal s’hi juga molt. Ja va perdre Neymar. I també Cristiano Ronaldo.
L’argentí, tal com explicava al famós burofax que va enviar dimarts, donava per trencat el contracte, ja que avisava que aplicaria la clàusula que li permet marxar del club al final de cada temporada. Segons el Barça, però, la clàusula acabava el dia 10 de juny i després ja no es pot aplicar. En canvi, els Messi consideren que aquest 2020 es podia fer servir fins a l’agost, ja que per culpa del covid-19 la temporada es va allargar. Com que Messi segueix decidit a marxar, el Barça es va moure ràpid demanant ajuda a la Lliga.
Tebas, al rescat
Al comunicat la Lliga afirma: “En relació amb les diferents interpretacions (algunes de les quals contradictòries entre si) publicades en els últims dies en diferents mitjans de comunicació, relacionades amb la situació contractual del jugador Lionel Andrés Messi amb el FC Barcelona, la Lliga considera convenient aclarir que, un cop analitzat el contracte del jugador amb el seu club, el contracte està actualment vigent i compta amb una «clàusula de rescissió» aplicable en cas que Lionel Andrés Messi decidís instar l’extinció unilateral anticipada del contracte”. És a dir, la Lliga deixava clar que, “seguint el procediment que correspon en aquests supòsits, a la Lliga no s’efectuarà el tràmit de visat previ de baixa federativa al jugador si no ha abonat prèviament l’import de la clàusula”. L’ens liderat per Javier Tebas, l’advocat que fa 15 anys lluitava perquè Messi no pogués debutar a la Lliga, va sortir al rescat del Barça.
Aquest comunicat, però, només era un avís per a navegants que no va aconseguir moure ni un centímetre la posició de Messi. Tant l’argentí com la directiva callen, es mouen a l’ombra. I, així, cada dia que passa canvia la percepció del cas entre els aficionats, cada cop més marejats. Ahir alguns es van manifestar al Camp Nou contra Bartomeu. Eren ben pocs. Però d’altres, i aquests són molts més, van posar en marxa una campanya per recollir fons econòmics per poder tenir a punt la infraestructura de la moció de censura contra el president, que es posarà en marxaavui maetix amb la recollida de les paperetes. Bartomeu té l’enemic a les portes, però Messi tampoc respira tranquil.
Malgrat el comunicat de la Lliga, el jugador podria demanar la carta de llibertat i el permís per tenir un transfer internacional a la FIFA, ja que l’organisme que gestiona el futbol mundial, davant de conflictes laborals sol permetre al futbolista seguir jugant fins que un jutge dicta sentència. És a dir, si Messi rep una oferta d’un club com el Manchester City i firma contracte, la Federació Anglesa informaria l’Espanyola d’aquesta operació. I la Federació Espanyola ho faria saber a la Lliga Espanyola, que podria negar-se a autoritzar el fitxatge, però no l’aturaria, ja que acabaria imposant-se el criteri de la FIFA. El club blaugrana hauria de presentar llavors una denúncia esportiva a la FIFA i una de laboral a un jutjat, i els jutges haurien de decidir qui té la raó centrant el debat al voltant de la famosa clàusula de sortida al final de temporada que Messi citava al burofax.
Al Barça creuen que pocs clubs s’atreviran a firmar un contracte amb Messi, ja que implicaria entrar en una batalla legal en què un jutge, al cap d’uns anys o uns mesos, podria condemnar-los a pagar els 700 milions de la clàusula de rescissió del jugador. O una xifra similar.
Pendents de la clàusula
Ara el conflicte entre les dues parts és un terreny tan pantanós que tampoc hi ha acord en aquesta clàusula, ja que els Messi afirmen que al contracte que acaben de trencar s’especificava que la clàusula de 700 milions d’euros ja no existia. Segons va explicar la Cadena SER, al contracte hi diu que “aquesta indemnització no s’aplicarà quan la resolució del contracte per la decisió unilateral del jugador tingui efectes a partir de la finalització de la temporada 2019/2020”. El Barça ho nega. I la Lliga també. Si realment no existeix la clàusula, el Barça perdria la posició de força que afirma que té. Si existeix, qui tindria més problemes és Messi. I tot, amb el Manchester City pendent, preparant el contracte de l’argentí, però dubtant sobre si val la pena iniciar una batalla judicial tan llarga i complicada, en què tothom sembla que tingui la raó.
I tot plegat la setmana que Jorge Messi, pare i representant del jugador, tornarà a Barcelona, on es podria reunir finalment amb Josep Maria Bartomeu dimecres. Les dues parts continuen enrocades. Però seria un primer pas per evitar el pitjor final a la que era una de les històries més boniques.