El mercat de fitxatges de la tranquil·litat ha acabat sent una bogeria

Els moviments estiuencs han portat Messi a París i Ronaldo a Manchester, mentre Mbappé continua a 1.257 quilòmetres del Bernabéu

Joan Carol
i Joan Carol

BarcelonaN'hi ha prou amb veure un partit de la Lliga per comprovar que les conseqüències del covid continuen afectant el futbol. En l'últim partit al Camp Nou entre el Barça i el Getafe, només 26.543 espectadors van poder entrar a l'estadi, poc més del 25% de l'aforament del temple blaugrana. S'esperaven pocs moviments en aquest mercat de fitxatges, amb clubs buscant agents lliures i reduint els sous dels seus jugadors. Però, en molts casos, ha acabat sent al contrari. A la Premier els bitllets volen, els dos millors jugadors dels últims anys han canviat de club i Mbappé, finalment, continuarà jugant a París. El mercat de fitxatges de la pandèmia havia de ser sense grans moviments, el contrari del que ha passat. Al final ha servit per constatar la bona salut de la Premier League anglesa i els problemes de la Lliga espanyola. Els clubs de la Premier s'han gastat 1.340 milions en jugadors, mentre que la Lliga s'ha quedat en 293 milions. El Barça, arruïnat, no ha gastat ni un euro en traspassos. El Madrid, tan sols 30. Només l'Atlètic de Madrid, amb més de 70 milions entre De Paul, Cunha i un Griezmann que hi ha tornat cedit, i el Vila-real han animat el mercat. Els clubs de la Serie A italiana s'han gastat 552 milions, els de la Bundesliga alemanya 416 i els francesos 384.

Cargando
No hay anuncios

Amb la sortida de Messi, el Barça i la Lliga perden la seva gran estrella. L'astre ha abandonat Barcelona per convertir-se en el rei de França. Encara sembla estrany veure Messi fora de Barcelona, però és cert que a París s'hi sent com a casa. S'ha retrobat amb Neymar i té una gran quantitat de compatriotes a la plantilla. Mentre que l'argentí ha sortit a descobrir nous territoris, Cristiano Ronaldo vol recuperar el seu primer regne, Anglaterra. Al United es va convertir en la gran llegenda que és. Messi arriba a París per culminar un equip de somni, amb l'objectiu de l'orelluda, mentre que la incorporació de Ronaldo ratifica el United com un dels màxims candidats a la Premier. Les dues estrelles que han marcat els últims anys tenen el mateix objectiu en les seves últimes temporades: penjar les botes amb la satisfacció d'haver-ho fet tot.

Cargando
No hay anuncios

Ronaldo ha sigut la cirereta del pastís per al Manchester United, on aquest estiu també han arribat Jadon Sancho i Raphaël Varane. El millor equip dels Red Devils de l'ultima dècada, però, tindrà una competència ferotge. Els equips de la Premier són els que més han gastat a l'estiu i han convertit la seva lliga en un camp de cultiu de noves estrelles. L'actual campió, el Manchester City, ha incorporat Jack Grealish, perla del futbol anglès, mentre que els campions d'Europa, necessitats de gol, han firmat la tornada de Lukaku. La temporada passada el Chelsea va ser el que menys gols va marcar dels set primers classificats. Lukaku en va anotar 24 a la Serie A, prou per destronar la Juve de Ronaldo. Belga i portuguès eren fins ara les grans estrelles d'una lliga italiana que ha perdut els seus caps de cartell.

Coses de la vida, el club que ha gastat més ara mateix és cuer, amb cap punt. Un Arsenal que ha invertit 165,60 milions, per davant del Manchester United (140), el Manchester City (127,5) i el Chelsea (120). Dels deu clubs que han invertit més, sis són anglesos. L'RB Leipzig alemany, amb el suport de la marca Red Bull al darrere, és el cinquè que ha gastat més, 107,62 milions. I el Roma, per donar recursos a José Mourinho, n'ha deixat 97,75.

Cargando
No hay anuncios

Però l'estiu en què Itàlia ha alçat l'Eurocopa, les grans estrelles han abandonat la competició estatal i han deixat via lliure als talents locals per ser els nous abanderats del calcio. L'escampada de cracs l'han seguit altres peces clau com Hakimi, Rodrigo de Paul i Cristian Romero. En el sentit contrari, hi han arribat joves promeses com Tammy Abraham al Roma i Moise Kean al Juventus, un dels rematadors italians amb més projecció. Mentre a la Serie A hi ha un relleu generacional, a la Bundesliga el Bayern continua dominant el mercat amb mà de ferro. L'última temporada, el Leipzig va ser el segon classificat. Tot i el bon paper, aquesta cursa la comença força debilitat a causa de la marxa del seu tècnic i del seu capità: tots dos han decidit canviar la ciutat de Saxònia per Munic. Julian Nagelsmann dirigeix ara el Bayern i s'hi ha endut Dayot Upamecano, un imponent central francès de tan sols 22 anys, i el líder del Leipzig, Marcel Sabitzer.

Cargando
No hay anuncios

Amb una demostració de poder semblant a la del Bayern, el PSG s'ha distanciat encara més dels rivals. A la sorprenent incorporació de Messi cal sumar-hi l'arribada de Hakimi, Donnarumma, Wijnaldum i Ramos, a més de la retenció de Mbappé. Per a més inri, els seus rivals s'han vist clarament perjudicats amb l'adeu de Memphis Depay i Eduardo Camavinga de terres franceses. El que havia de ser el mercat de la tranquil·litat ha acabat sent el que ho ha capgirat tot. Moviments d'última hora, dos fitxatges de més de 100 milions d'euros i moviments sorprenents com el de Messi a París. I el serial de l'estiu ha acabat amb Mbappé a 1.257 quilòmetres del Bernabéu.