Poliesportiu

L'eivissenca que va salvar la carrera de Tony Parker comparteix la seva recepta

Lorena Torres vol traslladar el seu aprenentatge a les persones que mai guanyaran una medalla olímpica

3 min
Lorena Torres

Barcelona“Sempre he volgut destacar en un món esportiu dominat pels homes. Durant el coronavirus vaig patir una situació personal difícil, el meu món es va aturar i ara he canviat les meves prioritats. Vull aprofitar la meva vida d’una manera diferent. El meu repte és ser feliç". Després de treballar durant dues dècades amb alguns dels esportistes més famosos del món, Lorena Torres també vol traslladar el seu aprenentatge a les persones que mai guanyaran una medalla olímpica ni una Lliga de Campions. Per això ha escrit un llibre.

"Soc una dona competitiva i tossuda que s’ha hagut de superar moltes vegades. He passat per molts moments en què m’han posat les coses difícils. Des de fora, el món de l’alta competició sembla fantàstic i fabulós, però la realitat és que és molt difícil. Hi ha moments en què plores, et posen obstacles i les coses no surten com tu vols", adverteix Torres.

L'eivissenca, doctora en ciències de l'esport, va tenir un paper destacat a la NBA com a coordinadora de ciències de l'esport als San Antonio Spurs i com a directora de rendiment als Phidalephia 76ers. Després del seu pas per la NBA, el 2021 va fitxar com a coordinadora de l'àrea de rendiment de la selecció masculina de bàsquet. Actualment, és directora de rendiment a You First –l'agència de representació d'Alexia Putellas, Fabián Ruiz, Ja Morant i Ona Carbonell, entre altres– i consultora de plans de rendiment. You First és una empresa espanyola que s'ha internacionalitzat i que a finals del 2022 es va colar a la llista Forbes.

Lorena Torres.

“A la NBA vaig viure les vivències personals més potents", reconeix Torres. Un dels seus casos d'èxit és el de Tony Parker. "Quan vam començar a treballar plegats, jo tenia molta curiositat sobre el que em podria aportar. Així que vaig fer-li moltes preguntes. El seu coneixement em va sorprendre, era una bogeria... És tan apassionada i tan entregada que es va guanyar el meu respecte i es va convertir en una de les persones més importants de la meva carrera”, reconeix l'exjugador, quatre vegades campió de la NBA.

Parker és l'autor del pròleg d'una obra (Supérate, editat per Conecta) en què Torres surt de la seva zona de confort, que és l'esport d'alt rendiment. "El llibre no és per a esportistes. Va dirigit a persones curioses que volen millorar, gent que quan vol superar-se busca informació perquè les coses li surtin millor. Hi ha recomanacions de nutrició, però també eines per ser creatiu. És una visió 360° plena de divulgació. Per poder creure en tu, t’has de sentir bé. L’esport és clau, tant pel que fa al vessant físic com psicològic", argumenta.

"No passa res si no aconsegueixes sempre ser el millor. Qui és capaç de guanyar totes les competicions en què participa? El fracàs forma part del procés. Perdre no significa ser un perdedor, perquè de les derrotes pots aprendre'n moltes coses. El pas important és intentar les coses", analitza Torres.

Lorena Torres.

Ona Carbonell, un cas d'èxit

Lorena Torres no només ha treballat amb jugadors de bàsquet, sinó també amb medallistes olímpiques com Ona Carbonell. "Ella ha sigut un referent per a mi com a professional i també com a dona que s’ha obert un camí en un món d’homes. No només ha sobreviscut, sinó que ha destacat. Ella va ser la primera entrenadora que vaig tenir. Hem passat per moltes etapes juntes i s’ha convertit en una amiga. És una dona amb molta personalitat que ens empodera a totes. Té les coses molt clares, que és bàsic quan et vols moure en un món d’homes. Sempre ha tingut molta confiança en ella mateixa. En molts àmbits la igualtat de gènere no és fàcil", diu la nedadora.

Segons Carbonell, Torres s’anticipa a les necessitats dels esportistes. "No es tracta de recuperar-te d’una lesió, sinó d'ajudar-te a fer que no et lesionis. Hi ha una sèrie de coses que et poden ajudar a competir millor i, gràcies a ella, ho vaig aconseguir. Va estudiar tots els aspectes de la meva vida per veure quins podia corregir per arribar a ser campiona olímpica. La rutina del dia a dia no ens permet pensar gaire. Jo tenia molta disciplina, però ella em va empènyer a fer més treball de gimnàs fora de la piscina, que a mi em costava molt".

stats