Les 12 lletres que poden canviar la història del club
Una de les malalties més habituals al món de l'esport és la metonímia, l'art de confondre la part pel tot. Si la pilota entra, tot és meravellós. El Barça de futbol n'és l'exemple més evident. Si no, tot és un drama. La secció de bàsquet en seria una bona prova. La trajectòria de l'equip que entrena Xavi Pascual ens té desconcertats a molts, però això no significa que el nou camí encetat a l'estiu no sigui el correcte.
L'aposta de traslladar al bàsquet el model futbolístic, que s'ha fet fort gràcies als jugadors sorgits de La Masia, necessita temps. Més que qualsevol altre projecte. El risc, a més, és més alt, però si surt bé els beneficis poden alterar la trajectòria del club blaugrana i assegurar un grapat d'anys d'èxits i continuïtat.
De tots els jugadors de futur, Mario Hezonja és l'aposta més clara. L'informe que va fer que el fitxés el Barça Regal tenia 12 lletres i el va escriure Jordi Ardèvol, director tècnic del bàsquet formatiu blaugrana. "Puta estrella", hi deia.
El club ha prohibit que els scouts de la NBA vegin en directe els seus entrenaments, però l'expectació que genera qualsevol dels seus partits amb el filial és espectacular. Tècnicament és extraordinari i físicament millor. "És el millor jugador que he entrenat mai", diu Borja Comenge. L'única cosa per la qual s'ha de preocupar el Barça Regal és esglaonar el seu accés al primer equip, amb qui ja s'entrena cada dia, i per controlar les seves reaccions nervioses, ja que fins ara havia tingut una educació molt poc exigent.
Molts són els equips que van intentar el seu fitxatge, però el Barça Regal va saber aprofitar les preferències del jove jugador, de 17 anys, que des de ben petit es va interessar pel club blaugrana (l'escut del qual tenia penjat al seu Facebook) i per les semblances entre Catalunya i Croàcia. Hezonja vol ser una estrella i ha escollit el Barça per aconseguir-ho. No va firmar el contracte en un tovalló, però s'hi assembla, oi?