POLIESPORTIU
Esports18/04/2013

L'esport català federat llança un SOS

La Generalitat ha avisat les federacions que la retallada del 2013 serà molt severa

Albert Solé
i Albert Solé

BarcelonaAvui 66 presidents de les 67 federacions esportives de Catalunya -n'hi ha una que està en ple procés electoral- faran una demostració d'unitat i de força. Sota el paraigua de la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya), faran una roda de premsa aquest migdia -i una gran foto de família- per queixar-se públicament de la gran retallada que es preveu en la subvenció de la Generalitat per a aquest 2013. Igual que els farmacèutics, els metges, els professors i altres col·lectius ja han fet la seva protesta pública per les retallades, ara li toca el torn a l'esport federat.

En un temps de crisi en què els ingressos de les federacions han caigut en picat, si la Generalitat els retira la xarxa de sota, la caiguda a l'abisme és inevitable. Algunes federacions ja han començat a acomiadar treballadors, però d'altres, com la d'esquaix, per exemple, ja han demanat el rescat per evitar haver d'abaixar la persiana, ja que només han cobrat el 50% de la subvenció del 2012. Si es confirma el que tem la UFEC, una retallada del 60% en la subvenció, la desaparició de moltes federacions serà un fet.

Cargando
No hay anuncios

Avui David Moner, com a president de la UFEC, en nom de les 67 federacions a qui representa, llegirà un discurs en què defensarà la funció social i saludable de l'esport. Que tanquin federacions no és greu en si mateix, si no fos perquè es deixaran d'organitzar competicions, i gent que actualment fa esport federat deixarà de poder-ho fer. La retallada també afectarà els centres de tecnificació de cada esport, que, sense recursos, o abaixaran el nivell o també hauran de tancar. La intenció, però, seria mantenir les beques ARC als esportistes d'elit.

Per David Moner, és injust que l'esport pagui el doble que altres departaments de la Generalitat, que preveuen retallar al voltant d'un 30%, però és una incògnita encara saber fins on arribarà la reivindicació del president de la UFEC en el seu discurs d'avui. Dilluns passat, en el consell executiu de l'organisme que agrupa totes les federacions, l'empipada amb la Generalitat era gran, però potser amb el pas dels dies els ànims s'han tranquil·litzat.

Cargando
No hay anuncios

Ivan Tibau, pendent

La secretaria general de l'Esport del Govern està molt pendent d'aquest discurs de Moner, i en funció del to que facin servir els presidents de les federacions, es plantejaran respondre-hi. Des de la Generalitat recelen molt d'aquest moviment de la UFEC, que no acaben d'entendre, i, a més, asseguren que la posició de les 67 federacions no és monolítica, ja que moltes ja s'han reunit bilateralment amb Ivan Tibau, secretari general de l'esport, per mirar de solucionar els seus problemes econòmics i estudiar com afrontaran la futura retallada. El 26 de març Ivan Tibau va convocar la UFEC i els presidents de les 67 federacions a una reunió en què els va dir que, tot i que encara no hi ha els pressupostos de la Generalitat del 2013 aprovats, es preparessin per a una retallada del 60%. Després d'aquest anunci l'alteració a la sala va ser notable, i Tibau els va dir que intentarien fer el possible per reduir aquest percentatge. I just ahir, en una trucada extraoficial, el secretari general de l'Esport va comunicar a la UFEC que la retallada seria del 50%. De totes maneres, fins que els pressupostos no estiguin tancats no hi ha cap xifra definitiva.

Cargando
No hay anuncios

Fusions contra la crisi

L'ofec econòmic de les federacions esportives catalanes ha anat en paral·lel a la crisi i, com a tot arreu, s'ha agreujat en els últims mesos. Per evitar el tancament moltes han anat prenent mesures com la fusió. Igual que s'està plantejant que alguns pobles petits comparteixin un únic ajuntament, algunes federacions que no tenen res a veure ja s'estan fusionant per compartir els recursos administratius. Un exemple d'això és la Federació de Rem, que s'ha traslladat al Fòrum de Barcelona per compartir instal·lacions i recursos administratius amb la Federació de Vela, que hi té el Centre Internacional de Vela. De fet, la intenció de la Federació de Vela és aprofitar que disposen d'aquest espai modern perquè altres disciplines aquàtiques també hi traslladin la seu, com la Federació de Piragüisme i la de Triatló.

Cargando
No hay anuncios

La vela, un exemple

La Federació Catalana de Vela és una de les que, en temps de crisi, s'han sabut adaptar més bé, i se n'està sortint. El seu president és Gerard Esteva, de 28 anys -el president de federació més jove de les 67 federacions catalanes-, i ha posat en marxa des de fa un temps un pla alfa que té com a objectiu final que la seva federació sigui autosuficient i arribi a funcionar sense ni un euro de subvenció pública. Es tracta de començar a cobrar per tots els serveis que fins ara oferia de franc als clubs de vela catalans. Esteva afirma que, amb un servei eficient, i a un preu assequible per sota de mercat, la resposta que està rebent dels clubs és molt bona. Esteva, però, no es conforma amb això, i el mes que ve posarà en marxa a través de Verkami un pla de micromecenatge per aconseguir els diners que permetin als esportistes finançar-se la participació en competicions internacionals.