Esports03/11/2015

L’Espanyol passa a mans xineses

L’empresa Rastar es farà càrrec d’aproximadament el 40% del club i hi invertirà uns 65 milions d’euros

Roger Requena
i Roger Requena

BarcelonaLa propietat de l’Espanyol canviarà de mans un cop el grup accionarial majoritari, liderat per l’expresident Daniel Sánchez Llibre i Ramon Condal, ha accedit a vendre el seu paquet d’accions al conglomerat xinès Rastar Group, firma líder mundial en fabricació de joguines electròniques i videojocs online i que, a més, compta amb una productora de cine i programes de televisió. L’empresa, fundada el 1995, té un valor a la borsa de 3.000 milions de dòlars, i compta amb una plantilla d’uns 10.000 empleats.

Fonts del club han confirmat a l’ARA la veracitat de l’operació, que permetrà que el grup que lidera el multimilionari Chen Yansheng aconsegueixi un percentatge que s’aproximarà al 45% de la propietat i que podria ser fins i tot superior si s’hi afegeixen alguns accionistes mitjans. Des del club, però, s’assegura que l’entitat es manté al marge de l’operació perquè es tracta “d’un acord entre particulars” i, per tant, es nega a parlar en nom dels accionistes. Ara l’objectiu del grup Rastar seria aconseguir la majoria de les accions, motiu pel qual parla obertament d’aquesta operació, per posar pressió sobre els accionistes que encara dubten sobre si és bona idea vendre el seu paquet. Segons informacions publicades a Hong Kong, el grup voldria pagar entre 143 i 178 milions per adquirir un paquet d’accions d’entre el 45,1% i el 56% del club, a un preu de 78 euros per cada acció (18 euros més que el valor nominal actual). Els consellers Enrique Beltrán i José Manuel López Marcote se sumarien a l’operació venent les seves accions (el 7%), ja que formen part del mateix grup que Ramon Condal.

Cargando
No hay anuncios

Per arribar al 56% de les accions, però, caldria una ampliació de capital. I tenint en compte que el grup Genética Perica no vol vendre les seves accions -un 23%- ni autoritzar una ampliació de capital, s’hauria de fer convertint deute en accions en la pròxima junta d’accionistes del dia 22 de desembre.

L’arribada del nou grup empresarial, amb ampliació de capital o sense, suposarà una inversió d’uns 65 milions d’euros, segons fonts d’un club que encara no vol donar per bones les xifres publicades a la Xina un cop es van tancar els mercats locals, ahir. Aquesta xifra, que es repartiria entre totes les àrees de l’entitat, anirà destinada sobretot a “estabilitzar econòmicament el club” i reforçarà, sobretot, els àmbits financer i econòmic. Part d’aquesta quantitat, encara per determinar, també s’invertirà en la parcel·la esportiva. El procés d’inversió d’aquests 65 milions d’euros, asseguren des del club, no servirà per liquidar tot el gruix del deute, valorat en uns 140 milions, la major part dels quals es deuen a l’Agència Tributària. “Liquidar el deute són paraules molt serioses, però sens dubte ajudarà a fer l’Espanyol més viable a nivell de tresoreria i en la gestió econòmica del dia a dia”, s’argumenta des del club.

Cargando
No hay anuncios

L’operació, però, no inclourà de moment cap tipus d’esponsorització ni pel que fa a la samarreta ni als naming rights del camp. El club nega que se n’hagi parlat, i defensa que manté el procés de seguir buscant nous possibles patrocinadors per la seva pròpia via, encara que reconeix que el fet d’anar de bracet amb un grup important “pot oferir noves possibilitats” a l’hora de buscar empreses que puguin estar-hi interessades. Pel que fa a la presidència del club, encara no queda clar si hi haurà algun canvi o no. El club es remet a la junta general d’accionistes ordinària que tindrà lloc el 22 de desembre, i en què l’actual president, Joan Collet, retrà comptes. Daniel Sánchez Llibre o el seu germà Josep, però, podrien passar a tenir-hi un paper destacat, amb càrrec dins d’una directiva en què els xinesos es comprometrien a mantenir un 25% del màxim òrgan de govern de l’Espanyol en mans de gent de la casa.

L’Espanyol ha tingut fins a l’actualitat dos accionistes majoritaris des de la seva conversió en societat anònima esportiva, el desembre del 1992. El primer va ser el desaparegut José Manuel Lara Bosch, màxim dirigent fins que Daniel Sánchez Llibre i Ramon Condal, els dos presidents que van precedir l’actual, van fer-se càrrec del gruix de les accions que Lara dominava.

Cargando
No hay anuncios

Apostar per l’esport

“L’empresa espera que amb aquest acord s’expandeixi el seu negoci d’entreteniment interactiu en el sector dels esports”, va anunciar Rastar Group en un comunicat a la Borsa de Valors de Shenzhen. El grup que dirigeix Chen Yansheng, que va augmentar els seus ingressos el 2014 en un 13%, fins als 401 milions de dòlars, té llicència per fabricar i distribuir més de 200 models de cotxes de joguina a escala de marques com Ferrari, Lamborghini, Audi, BMW, GM i Mercedes-Benz. El 2013, i seguint amb la seva política de diversificació, Rastar Grup va entrar al negoci de jocs mòbils, el cinema i la televisió a través d’una sèrie d’adquisicions. El grup havia demanat una due diligence a través de l’empresa Ernst and Young per saber quin era l’estat econòmic del club, ja que fa temps que està preparant aquesta operació.

Cargando
No hay anuncios

L’empresa es va fer forta al sector de les joguines, però ha anat ampliant el mercat amb jocs electrònics, videojocs i producció de sèries de televisió. També fa tricicles, bicicletes i cadires de cotxe per a nadons. Rastar exporta a 47 països, segons les seves dades. El grup té la seu principal a Shantou, ciutat al sud de la Xina, de més de cinc milions d’habitants, però ha anat teixint una xarxa que arribarà pròximament a l’estadi de Cornellà-el Prat.

Víctor Sánchez: “Si és el millor, endavant”

Cargando
No hay anuncios

A nivell esportiu, l’Espanyol es recupera de l’empat contra el Granada, partit on l’equip va ser xiulat abans del gol salvador en els últims segons. Víctor Sánchez, un cop complert el partit de sanció que el va deixar a la graderia, va admetre: “No vam fer un bon partit. Ja en portem uns quants així, però també queda clar que s’estan repetint situacions en què fem una part bona i una de dolenta, o minuts bons i altres de pitjors. Hem d’intentar ser més consistents per fer els 90 minuts més intensos. Quan ho hem aconseguit hem sumat victòries”. El futbolista vallesà també va dir la seva sobre les informacions referents al canvi de màxims accionistes del club: “Sabíem que s’estava tractant aquesta tema, però no tenim un comunicat oficial. Esperem saber més detalls del president. En qualsevol cas, confiem en la gestió del president i en el consell d’administració. I si ells entenen que s’ha de vendre una part del club, això serà el millor”.