Barça

Conjura de Laporta i Tebas per mantenir Messi a la Lliga

Negociacions salarials en marxa amb els capitans i canvi de discurs amb Griezmann i Coutinho

4 min
Javier Tebas i Joan Laporta, en dues imatges recents.

BarcelonaPrimera setmana d'agost i Leo Messi continua sense contracte en vigor amb el Barça. A diferència del Kun Agüero i Emerson Royal, finalistes de la Copa Amèrica igual que ell, el 10 no ha començat la pretemporada. Segueix de vacances amb la família, a l'espera que es pugui anunciar i executar la seva continuïtat al club blaugrana. Ja fa dies que el seu pare i els seus assessors van deixar llest per a la firma un contracte per a les pròximes cinc campanyes amb una rebaixa salarial inicial pròxima al 50%. Messi cobrarà 40 milions d'euros bruts aquesta temporada, a banda d'una prima de renovació, i percebria la resta de l'acord de forma asimètrica, en funció d'algunes variables associades al rendiment i també al moment en què decidís deixar de jugar de culer, ja que la seva idea és deixar Europa el 2023 per anar a jugar als Estats Units.

Que Messi i el Barça s'hagin posat d'acord, doncs, ja fa temps que ha deixat de ser notícia. En canvi, sí que serà motiu per a la novetat i la celebració el dia que l'argentí torni a disputar un partit oficial amb el club de la seva vida o pugui participar en un acte promocional associat a l'univers culer. Perquè això passi, perquè el 10 torni a ser un actiu en actiu de la institució, abans hauran d'haver fructificat negociacions salarials que Joan Laporta i sobretot Mateu Alemany estan mantenint aquests dies amb altres jugadors de la plantilla que entrena Ronald Koeman. Futbolistes com Gerard Piqué, Sergio Busquets, Sergi Roberto o Jordi Alba, que no figuren en cap rampa de sortida però que suposen avui dia una llosa pel que fa als límits salarials.

Les converses amb els capitans avancen amb determinada fluïdesa en funció de cada cas. En aquest sentit, no és comparable la situació de Piqué, que va ampliar el seu contracte per diferir pagaments per valor d'uns deu milions, amb les d'Alba i Busquets, que van ajornar algunes quantitats sense augmentar els anys de compromís. Laporta vol mà esquerra amb aquest grup de jugadors que han marcat una època i està al cas d'unes negociacions que lidera Alemany i evolucionen a foc lent fins i tot en la carpeta concreta de Sergi Roberto, més fàcil de resoldre per xifres i contracte vigent (fins al 2022) que les d'altres companys de la casa. L'ARA ja va informar fa uns dies que els quatre interessats accepten que hi han de posar de la seva part, però no sense abans veure en què queda l'esforç de Messi per ajustar-se a la nova realitat.

Leo Messi i Joan Laporta parlant després que l’equip blaugrana guanyés la final de la Copa.

Per tant, malgrat la bona predisposició dels afectats, el Barça es troba en una situació de pols –una més– que compromet la nova alta del 10 i la seva inscripció a la Lliga. Una pugna en què els gerents blaugranes, a diferència del que pugui semblar, tenen en Javier Tebas un aliat. Perquè, segons ha pogut saber l'ARA, el president de la patronal dels clubs i Laporta treballen en xarxa per evitar que Messi passi més temps del compte lluny de l'aparador d'una competició cada vegada menys atractiva pel que fa als grans noms.

Tebas empatitza en privat amb la dificultat del Barça i promet part de la flexibilitat que li reclamen des del Camp Nou (alliberar un total de 200 milions en menys d'un mes és molt difícil). Però a canvi creu que la manera més efectiva de pressionar les grans fitxes és demorar la firma de Messi encara que l'acord del Barça amb l'argentí sigui total. La data límit que s'han marcat a la junta és el 13 d'agost, dos dies abans del debut contra la Reial Societat al Camp Nou, però és possible que no s'acompleixi. De fet, a la presentació d'Emerson, Laporta ni tan sols va garantir la presència del capità al Gamper contra el Juventus. Fins i tot, si la cosa es posés molt difícil, Messi podria ser inscrit més enllà del tancament del mercat de fitxatges. És agent lliure.

No convertir Griezmann en Suárez

En aquesta cursa per alliberar massa salarial també hi ha un apartat especial per a Antoine Griezmann, amb qui l'entitat ha canviat el discurs els últims dies per no convertir-lo en un nou Luis Suárez. A diferència del que va passar l'any passat amb l'uruguaià, que no va jugar ni un minut en pretemporada i va marxar devaluat i gratis, Laporta i companyia volen que la via del traspàs del francès, que ajudaria moltíssim a encabir Messi i els fitxatges, estigui oberta fins quan calgui amb el futbolista jugant i valorat de portes enfora. El mateix val per a Philippe Coutinho, amo del tercer salari de la plantilla pel qual no hi ha cap oferta satisfactòria.

En canvi, en els casos de Miralem Pjanic, Samuel Umtiti i Martin Braithwaite no hi ha gir de discurs que valgui. Cap dels tres entra als plans del club i a ningú se li escapa, ni tan sols als mateixos jugadors, que la via futura passa per una sortida pactada per al bosnià, una cessió per al francès i un traspàs per al danès.

stats