Laporta fitxa el número dos dels Mossos com a cap de seguretat del Barça
La sortida del comissari Ferran López implica alguns canvis entre els comandaments del cos
BarcelonaJoan Laporta nomenarà el comissari Ferran López, el número dos dels Mossos d'Esquadra, com a nou cap de seguretat del Barça. Segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, qui va substituir el major Josep Lluís Trapero a la policia catalana quan es va aplicar l'article 155 és l'escollit del nou president blaugrana per omplir aquesta posició vacant. López ha acceptat l'oferta que li va arribar fa unes setmanes i la seva sortida implica alguns canvis entre els comandaments del cos. Els Mossos han informat que López "s'incorporarà els pròxims dies" al Barça després de 31 anys a la policia i que el seu relleu es cobrirà amb quatre moviments interns.
Fonts pròximes a la cúpula dels Mossos han explicat que López havia comunicat que estava en converses amb el Barça i que això es portava amb discreció a l’espera de les negociacions, malgrat que els últims dies ja s'havia preparat com afrontar la possible marxa, que es donava per feta. La seva sortida impacta en la Prefectura dels Mossos, la direcció operativa, perquè quan Trapero va tornar a liderar el cos una de les primeres decisions que va prendre va ser restituir la cúpula de l’1-O. El major va recuperar López com a número dos i el va situar en una posició més elevada, com a responsable de la direcció operativa.
Ara, després de Trapero, la direcció operativa estarà formada pels comissaris Joan Carles Molinero –també portaveu–, Miquel Esquius i David Boneta –aquest últim s'hi incorporarà per la marxa de López–. El comissari Carles Anfruns, fins ara el cap dels Mossos a Barcelona, ocuparà la vacant que deixa Boneta i liderarà la comissaria superior de Coordinació Territorial. El càrrec que tenia Anfruns l'assumirà la comissària Marta Fernández: serà el primer cop que una dona és la màxima comandament de Barcelona. La vacant que deixa Fernández, el lideratge de la Comissaria General d'Investigació Criminal, l'ocuparà l'intendent Antoni Rodríguez, fins ara subcap.
Els Mossos lamenten la pèrdua de López i en un comunicat han agraït al comissari els anys al cos dedicats "al servei de la ciutadania", així com "la seva dedicació i lleialtat a la institució". López deixarà la policia però, si vol, podrà tornar-hi més endavant amb la mateixa categoria.
La segona cara visible dels Mossos
Des de l’1-O el comissari Ferran López, que s’havia convertit en la mà dreta de Trapero, va ser la segona cara visible dels Mossos: primer com a delegat del major en les reunions de coordinació policial del referèndum dirigides pel coronel Diego Pérez de los Cobos i després quan el govern espanyol el va escollir per liderar el cos amb l’aplicació del 155. López va treballar, sota el 155, per mantenir la unitat dels Mossos i evitar una altra intervenció de l’Estat –a part del relleu de Trapero– a la cúpula. També va restablir les relacions amb la judicatura. La seva feina al capdavant del cos durant el 155, ben valorada pels agents, es va acabar amb el Govern de Quim Torra. El mateix López, que havia acceptat encapçalar la policia de manera provisional, va presentar la renúncia mentre el llavors conseller d’Interior, Miquel Buch, posposava la decisió d’escollir el nou cap.
Des de llavors López va continuar com a adjunt a la Prefectura dels Mossos i també va ser el suport incondicional de Trapero en el judici de l’Audiència Nacional contra la cúpula del cos per l’1-O. El comissari va declarar com a testimoni en aquest judici i al del Tribunal Suprem contra els líders independentistes, en els quals va mantenir la mateixa tesi que el major: va defensar que la policia havia complert les ordres judicials i que no s’havia alineat amb el Govern.
El precedent d'un altre mosso al Barça
No és la primera vegada que Laporta aposta per un mosso per liderar aquest departament al Barça. De fet, en el seu primer mandat, el president va nomenar Elies Frade, excap de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra (Brimo), perquè l'ajudés a acabar amb la influència dels Boixos Nois a la graderia del Camp Nou i en el dia a dia de l'entitat. En col·laboració amb els Mossos, Frade va aconseguir desallotjar aquest grup d'aficionats del gol nord de l'estadi, però a canvi va haver de gestionar el fet d'estar en el punt de mira dels Casuals, una escissió encara més violenta que fins i tot va planificar el segrest de Laporta com a represàlia per les seves iniciatives amb els grups radicals de suport blaugrana.
L'arribada de López al Camp Nou provocarà, tal com ha pogut confirmar l'ARA, la sortida de Xavier de las Moras, actual cap d'operativa i riscos del club, i la reubicació de Jordi Sin, encarregat de l'àrea de seguretat. Tots dos han reportat fins ara a Jordi Joly, que es va sumar al projecte com a director corporatiu de la mà d'Òscar Grau, CEO de la confiança de l'expresident Bartomeu.
La incorporació de López al cos executiu de Laporta arriba en el marc de reestructuració que el mandatari blaugrana va iniciar quan va prendre possessió de la gestió del club. La nova junta ja ha decidit que Ferran Reverter serà el nou CEO del Barça i que Àlex Barbany s'incorporarà com a responsable d'una àrea de nous ingressos. Així mateix, ha nomenat Mateu Alemany com a director de futbol, una figura que està per sobre de la secretaria tècnica, que continuarà en mans de Ramon Planes. A l'àrea jurídica, Román Gómez Ponti, imputat pel Barçagate, ja ha sigut acomiadat com a responsable. El seu lloc està vacant. Els moviments se seguiran produint durant les pròximes setmanes.