Landry Dimata tanca un mercat d'hivern auster

El davanter belga, de 23 anys, arriba cedit a l’Espanyol procedent de l’Anderlecht

Landry Dimata, durant la seva presentació com a nou jugador de l'Espanyol
i ROGER REQUENA
02/02/2021
3 min

Un davanter que arriba i un altre que se'n va. L’Espanyol ha tancat un mercat d'hivern auster amb dos moviments d'última hora que afecten la davantera. D’una banda, incorpora Landry Dimata, atacant nascut al Congo però nacionalitzat belga de 23 anys i que arriba cedit, procedent de l’Anderlecht. De l’altra, deixa sortir Campuzano cap a l’Sporting, on es retrobarà amb David Gallego. 

El club blanc-i-blau ha accelerat l'últim dia de mercat diferents operacions que cuinava des de feia alguns dies. Descartat a última hora Miguel Ángel Guerrero, del Nottingham Forest, Dimata ha sigut finalment l’alternativa escollida. El 2019, l’Anderlecht en va pagar cinc milions d’euros al Wolfsburg -que l’havia fitxat el 2017 per 11 milions- i ara ha volgut recuperar una part de la inversió. El principal obstacle de la negociació ha sigut la clàusula de posterior compra del jugador: el conjunt belga volia que fos obligatòria, mentre que Chen Yansheng en defensava una d’opcional. L’entitat blanc-i-blava era reticent a hipotecar-se econòmicament de cara a un futur incert que encara no sap si serà a Primera o Segona. Finalment, s'ha acordat que l'Espanyol disposi d'una obligació de compra en cas d'ascens que, segons fonts del club, té "condicions diverses". En cas que l'Espanyol segueixi una temporada més a Segona, la possibilitat de compra del jugador seria opcional.

Dimata no estava tenint gaire protagonisme a l’Anderlecht, on aquest curs només ha marcat dos gols en els catorze partits que ha disputat. Millor li van anar les coses la temporada 2018-19, que va acabar amb 13 dianes en 20 jornades de lliga. Als despatxos de l’RCDE Stadium li auguren una gran projecció malgrat l’historial de lesions que acumula: cinc en els últims quatre anys. La més greu, una afectació al cartílag d’un genoll el va obligar a estar de baixa durant més d’un any: entre el febrer del 2019 i el maig del 2020. Alertat pels seus problemes físics, l’Espanyol li farà passar dues revisions mèdiques abans de firmar. 

Dimata recull la plaça que deixa lliure Campuzano, que amb prou feines havia disputat 82 minuts aquest curs. El jove atacant, que acabava contracte a l’estiu i ja tenia un preacord per anar a l’Sporting, anticipa la seva arribada a Astúries, encara que l'entitat blanc-i-blava es reservarà un percentatge d'una futura venda. L’Espanyol no l’ha volgut deixar sortir fins a haver lligat un recanvi. La de Campuzano és la segona sortida d’un jugador format al planter espanyolista en aquest mercat, després d’Àlex López. El terrassenc va marxar lliure fa unes setmanes al Mirandés en una operació en què l’Espanyol es va reservar una opció de recompra i el 35% dels drets econòmics del jugador sobre una futura venda.

Lesió oblidada

Dimata ha estat presentat aquest dimarts a l'RCDE Stadium, on ha assegurat que la lesió que va patir al genoll ja és història. "Ha quedat enrere, ja està oblidada", ha afirmat el belga, una tesis que ha confirmat Rufete. "És cert que el seu fitxatge pel Dijon [a l'octubre del 2020], es va frustrar per la revisió mèdica. Però feia poc que havia començat la recuperació. L'hem mirat amb un especialista perquè ens confirmi la situació real i està preparat per competir", ha comentat el director de futbol professional. L'alacantí ha reconegut que la decisió d'incorporar un davanter aquest hivern estava presa des de feia temps, però han estat els condicionants del mercat els que han obligat a no poder tancar-la fins al darrer dia.

El davanter s'ha definit com un jugador que destaca "per les seves desmarcades, la velocitat i la definició". "És una promesa del futbol belga i volem que sigui una realitat", ha afegit el director general de l'Espanyol, José María Durán Farré, ha valorat positivament la confidencialitat d'una operació que ha qualificat com a "complexa" per les limitacions pressupostàries de l'entitat.

Un any després d’un gener de rècord

L’austeritat d’aquest gener, en què l’Espanyol no ha gastat res per reforçar la plantilla, contrasta amb la forta inversió que l’entitat espanyolista va fer en l’anterior finestra de fitxatges d'hivern. Poc abans de l’esclat de la pandèmia els blanc-i-blaus van invertir 43 milions en RDT, Embarba, Cabrera i Oier, quatre jugadors que no van poder evitar el descens a Segona. El canvi de categoria i la pandèmia han privat l’Espanyol de poder afrontar més reforços en aquest mercat. Malgrat tot, la solidesa financera adquirida els últims anys li ha permès evitar la fuga de més talents, de manera que gairebé tots els jugadors que van començar el curs seran els mateixos que continuaran buscant l’ascens a final de curs.

Aquest és el sisè mercat hivernal amb Chen Yansheng al capdavant de l’Espanyol. El context econòmic ha obligat al fet que, a més, sigui el segon –el primer va ser el del curs 2016-17– en què no es gasti res en traspassos. Més competència en atac per a l’equip més golejador de Segona.

stats