BÀSQUET - NBA
Esports 07/01/2014

Per què els Lakers volen traspassar Pau Gasol?

La franquícia aspira a estalviar-se gairebé 20 milions d'euros

àlex Gozalbo
3 min
Pau Gasol intentant superar J.J. Hickson durant el partit que els Lakers van perdre contra els Nuggets.

Els Lakers volen traspassar Pau Gasol i la seva decisió no té marxa enrere, ja que l'operació no té una motivació esportiva sinó que respon a un interès econòmic. L'objectiu de la franquícia de Los Angeles és tenir més marge salarial per reconstruir l'equip, que aquesta temporada no té opcions de fer un bon paper, i encara menys després de la lesió de Kobe Bryant. Si poguessin evitar pagar la nòmina de l'aler pivot català i l'impost de luxe que els penalitza per superar el límit salarial, els Lakers aspiren a estalviar-se gairebé 20 milions d'euros.

El nou conveni laboral ha augmentat la quantia de les multes econòmiques que els equips de la NBA han de pagar si superen el límit salarial. A més, la xifra es multiplica exponencialment per als reincidents, com és el cas d'uns Lakers que fa un grapat d'anys que s'excedeixen. Mitch Kupchak, el director general de la franquícia de Los Angeles, sap que aquest estiu no podrà retenir Pau Gasol, que acaba contracte i tindrà més bones ofertes. És per això que prefereix desprendre's ara de l'aler pivot i generar un espai salarial destinat a noves incorporacions. Si no arriben a un acord amb els Cavaliers, la seva primera opció, buscaran una altra sortida per al dorsal 16.

El salari de la seva gran estrella, Kobe Bryant, que cobrarà uns 35,7 milions d'euros per jugar com a local a l'Staples Center les dues temporades vinents, redueix el marge de maniobra del conjunt. Els Lakers només tenen assegurada la continuïtat de Kobe Bryant, Steve Nash i Robert Sacre per a la pròxima temporada. Nick Young té a les seves mans renovar el contracte amb la franquícia de Los Angeles, que aquest any ha destinat gairebé 60 milions d'euros als salaris dels seus jugadors.

Andrew Bynum no interessa

Andrew Bynum, el jugador pel qual els Lakers volen intercanviar Pau Gasol, està apartat de l'equip de Cleveland per conducta inapropiada. La franquícia de Los Angeles ni tan sols té previst fer jugar el pivot: de fet, executarà una opció de tall que inclou el seu contracte. L'únic objectiu del traspàs és, doncs, l'estalvi econòmic.

Pau Gasol es retrobaria als Cleveland Cavaliers amb Mike Brown, el tècnic amb qui ja va coincidir als Lakers. Si es tanca el traspàs, el jugador català espera aprofitar el que queda de temporada per revaloritzar-se i signar el pròxim estiu un nou contracte.

Mentre els Lakers continuen intentant traspassar Pau Gasol als Cleveland Cavaliers a canvi d'Andrew Bynum, l'aler pivot català va sumar 25 punts, 10 rebots i 5 assistències en el partit contra els Denver Nuggets (115-137). "És una situació que no resulta gaire agradable, perquè sembla que tenim el possible traspàs sobre la taula. Depèn del fet que Cleveland ofereixi un jugador més o que les dues parts es posin d'acord que jo marxi a una ciutat diferent, lluny de casa meva. Intento mantenir-me calmat i jugar tan bé com puc -va dir Pau Gasol en declaracions a TWC Deportes-. Físicament em trobo millor, i això és bàsic per rendir bé", va afegir.

Mike D'Antoni i Kobe Bryant també van analitzar la situació del català. "No fem cas als rumors, Pau Gasol ja ha passat per això, és un professional", va dir l'entrenador, poc donat a adreçar-li elogis. "Si no es parla de Pau Gasol i de traspassos no és una temporada normal. Ell simplement surt i juga, fa una bona feina malgrat que acumula molta frustració. Continua sent professional i competitiu. L'única vegada que no s'ha parlat de la seva sortida va ser quan vam guanyar dos anells de campions seguits", va afegir l'escorta dels Lakers.

Els Grizzlies també es mouen

Els Memphis Grizzlies de Marc Gasol, per la seva banda, van traspassar Jerryd Bayless als Boston Celtics a canvi de Courtney Lee. La franquícia de Tennessee, que des que va canviar de propietari viu una etapa austera, continua realitzant moviments que empitjoren la qualitat de l'equip però que en rebaixen la despesa econòmica.

Marc Gasol, que el 22 de novembre va patir un esquinç de grau 2 al genoll esquerre, encara la recta final de la seva recuperació, i els Grizzlies confien a no esperar gaire per celebrar que ha tornat.

stats