Esport

"'Jugues com una nena' deixarà de ser un comentari despectiu"

Laia Tudel reivindica un canvi de mentalitat amb una exposició pensada per al públic infantil

Laia Tudel durant la inauguració d el'exposició
17/08/2023
3 min

BarcelonaUna de les exposicions més impactants d'aquest estiu és Jugo com una nena!, un recorregut interactiu que reivindica el paper de l'esport femení al Palau Robert de Barcelona. "Es tracta d'una continuació del llibre que ja vam fer de les Superheroïnes de l'esport, que persegueix l'objectiu de crear més espais de visibilitat de l'esport femení. L'objectiu és crear i consolidar referents. L'exposició va enfocada a un públic infantil i juvenil i, per tant, havia de ser molt lúdica i interactiva. Es busca que tant les nenes com els nens vagin interioritzant referents femenins de l'esport mentre van jugant. No es tracta només de veure els noms, sinó de veure imatges en acció de l'esport femení. Intentem que surtin de la visita coneixent més referents dels que coneixies a l'entrada. No és un procés ràpid, però les noies esportistes es creuran que poden arribar a dedicar-se professionalment a l'esport. En el futur, jugar com una nena deixarà de ser un comentari despectiu", explica a l'ARA Laia Tudel, comissària de l'exposició.

"Independentment de la seva professió, les dones han de superar obstacles, perquè la societat està pensada pels i per als homes. N'hi ha molts. Si ens fixem en el cas concret de les esportistes, hi ha obstacles molt visibles, com els insults que reben, els comentaristes masclistes o de menysteniment. Jo em pensava que ja no es feien, que sonaven antics, però encara existeixen. De l'estil de 'Ves a fregar' o 'Marxa a la cuina'. L'exposició recull comentaris semblants dels últims anys, documentats amb vídeos o missatges a les xarxes socials", adverteix la periodista de Catalunya Ràdio.

Aquesta és la part visible, però després hi ha obstacles que passen més desapercebuts. "La diferència salarial, per exemple. Els tenis, el pàdel i alguna selecció de futbol són dels pocs exemples en què la situació s'està intentant equiparar, però la diferència encara és molt gran. A més, també són preocupants les condicions en què moltes dones han de practicar esport. És un fet que té a veure amb la professionalització. Els recursos que inverteixen en elles són molt diferents. És un greuge que té a veure amb les instal·lacions, els vestidors, els horaris...", resumeix.

Una de les parts interactives de l'exposició

Fins i tot el món acadèmic ha trigat a reaccionar. "Hi ha pocs estudis que analitzin les lesions de les esportistes. És un fet que s'està intentant corregir, però és un altre dels obstacles que acaba influint en el rendiment. També és preocupant la manca de dones en càrrecs de responsabilitat del món de l'esport, ja sigui dirigint, gestionant o entrenant", alerta Tudel.

Els mitjans de comunicació no són aliens a aquesta metamorfosi que viu la societat. "Les periodistes tenim els mateixos obstacles que qualsevol dona. La nostra és una professió molt masculinitzada, però a poc a poc s'està avançant. La mentalitat de les generacions més veteranes és difícil de canviar. De vegades costa i tens la sensació que encara t'estàs fent un lloc en un món que no és el teu. Soc optimista perquè les noves generacions tenen una visió diferent, però el periodisme esportiu necessita més dones exercint la funció de cap", diu Tudel.

El canvi necessita referents

La periodista entén la importància de crear referents. "Les esportistes famoses tenen un paper important perquè són les que tenen més espai tant als mitjans de comunicació com a les xarxes socials. Quan tu comences una pràctica esportiva, tenir una referent és molt important. Si tens a qui assemblar-te, et motives. Les jugadores del Barça de futbol, per exemple, estan fent una feinada, també entre els nens. Elles en són conscients i sempre volen ajudar. El futur depèn del fet que hi hagi referents així que siguin valorades i idolatrades", assegura.

"El Barça i el futbol s'ho enduen tot. ¿Està canviant alguna cosa o és un cas aïllat? Jo vull pensar que elles són les capdavanteres. Gràcies a elles estan arribant canvis i s'està parlant molt d'esport femení. L'aposta és ferma i provocarà l'aparició de més casos", argumenta Tudel. A la periodista li agradaria que l'enfocament de les notícies que parlen d'esport femení comencés a evolucionar. "El Mundial ha de sevir per consolidar el pas endavant que ha fet el futbol femení i demostrar que les institucions es creuen la seva professionalització. És el moment de començar a posar el focus no només en el vessant social sinó en els aspectes esportius".

stats