L’Espanyol, pendent del covid per poder fer una gira per la Xina
El club vol aprofitar la tirada mediàtica de Wu Lei, que finalitza el contracte el 2024
La tarda del 18 de maig del 2019, Wu Lei va firmar el que segurament ha sigut el seu gol més important amb la samarreta de l’Espanyol. L’atacant xinès va firmar la segona diana del triomf espanyolista davant la Reial Societat, rival a qui els blanc-i-blaus s’enfrontaran diumenge. Aquella victòria va tenir dues conseqüències per a l’entitat blanc-i-blava. La primera, la classificació per a l’Europa League, significava tornar a una competició europea 12 anys després.
La segona, la cancel·lació de la gira que el club havia preparat per la Xina per a aquell mateix estiu. L’Espanyol volia aprofitar la repercussió mediàtica de Wu Lei, a qui havia fitxat el gener del 2019, per poder explotar comercialment la seva imatge al gegant asiàtic, on té especials interessos econòmics des de l’arribada de Chen Yansheng el 2016. El club blanc-i-blau, de fet, va arribar a tancar dos amistosos: un el 27 de juliol davant del Kunshan FC i un altre, tres dies després, el 30 de juliol, contra el París Saint-Germain de Neymar, Mbappé i Di María.
La intenció de l’entitat era viatjar fins a la província de Jiangsu, la mateixa que ja havia visitat 14 anys abans, el 2005, quan va estar vuit dies per terres xineses i va disputar un torneig contra el Feyenoord i un Nacional de Montevideo on jugava un jove davanter, Luis Suárez, que fitxaria pel Barça nou anys després. El calendari de les eliminatòries prèvies de l’Europa League va fer inviable aquella gira, ja que la primera de les tres rondes, la que va enfrontar l’Espanyol amb l’Stjarnan islandès, va començar el 25 de juliol.
La cúpula directiva del club manté vigent el desig de poder fer una gira per terres xineses, si bé aquesta gira s’ha vist condicionada els últims dos estius pel descens i per una pandèmia que ha impedit que ni Chen Yansheng hagi pogut viatjar a Barcelona ni els executius de l’Espanyol hagin pogut fer el camí invers –com acostumaven a fer, periòdicament– cap al gegant asiàtic. Ara podrien fer-ho, amb la pauta de la vacuna completa, però les estrictes normatives de quarantena que exigeix el govern xinès –21 dies, 14 dels quals en un centre del mateix govern– ho fan inviable.
Wu Lei acaba contracte el 2024
La gira per la Xina és una opció que l’Espanyol reconeix que està oberta. El club està a l’espera de l’evolució de la pandèmia, que de moment fa que sigui poc viable poder tirar endavant aquesta idea aquest mateix estiu. Es tracta, això sí, d’una opció que no es descartarà definitivament fins al gener o febrer de l’any que ve, ja que fins aleshores hi hauria temps per organitzar logísticament un viatge d’aquest tipus. Fonts de l’Espanyol puntualitzen a l’ARA que, tractant-se d’una gira comercial i no esportiva, el més probable és que fos un cop acabada la temporada, entre el maig i el juny, i no de pretemporada.
Si no pot ser l’estiu del 2022, l’entitat podria estudiar aquesta possibilitat el 2023 o, a tot tardar, el 2024. Aquesta seria una data límit, ja que el 30 de juny d’aquell any finalitza el contracte que Wu Lei té amb l’Espanyol. Si encara segueix vinculat a l’entitat blanc-i-blava, l’atacant xinès tindrà aleshores 33 anys, edat amb la qual difícilment podria renovar veient, si més no, el protagonisme que té en l’actualitat. Sigui com sigui, l’Espanyol vol intentar aprofitar l’atractiu que Wu Lei té a la Xina, on és un autèntic ídol tant pel protagonisme que va tenir al Xangai SIPG com pel que manté amb la selecció nacional.
L’Espanyol no seria l’única part beneficiada d’una gira per la Xina. A la Lliga també li convé que un dels seus clubs pugui trepitjar el país asiàtic pels interessos comercials que hi manté (la Xina i els Estats Units són els seus dos principals mercats). El responsable de la xarxa internacional de la Lliga, Octavi Anoro, assegura que un viatge de l’Espanyol a la Xina amb Wu Lei “seria la cirereta del pastís, tindria un gran impacte i agradaria molt als seguidors locals”.
“És prioritari per a la nostra estratègia internacional que els clubs estiguin a prop dels aficionats, això marca la diferència”, afegeix Anoro. La Lliga, de fet, té un programa que dona suport logístic i econòmic als clubs amb interessos en determinats mercats. Dos clubs catalans més ja se’n van beneficiar: el Barça quan va viatjar al Japó el 2019 i el Girona, el 2018, quan va visitar l’Índia. La idea de la patronal és poder reprendre aquest tipus de viatges, que han quedat suspesos per la pandèmia, quan el covid ho permeti.