RCD Espanyol

L’Espanyol busca relleu per a Rufete i sondeja el retorn de Ramon Planes

El lleidatà, que ha suscitat l’interès d’altres clubs, és una de les alternatives a la direcció esportiva

Ramon Planes durant la presentació de Samuele Longo
16/03/2022
3 min

Quan falten tres mesos i mig perquè se li acabi el contracte, el futur de Rufete a l’Espanyol sembla tenir data de caducitat. Malgrat que des dels despatxos nobles de l’entitat blanc-i-blava s’assegura que la decisió sobre el seu futur no es prendrà fins a l’estiu, cada cop sembla més clar que l’alacantí no seguirà al capdavant de l’àrea esportiva del club, càrrec que ocupa des del juliol de 2018, quan el van incorporar procedent de l’UD Eivissa. 

Segons ha pogut saber l’ARA, l’Espanyol ha sondejat les últimes setmanes diversos perfils per substituir Rufete. Un d’ells és un vell conegut de la casa, Ramon Planes, que el 2007 va entrar a formar part de la secretaria tècnica de l’Espanyol i entre 2009 i 2012 va ser-ne el director esportiu. Fonts de l’entorn de Planes han confirmat a l’ARA que hi ha hagut una consulta per part del club, però que l’interès de moment no ha anat més enllà. És a dir, que encara no hi ha cap proposta formal sobre la taula. 

El club valora positivament el seu coneixement de la casa, així com del mercat nacional i internacional i la seva experiència. Planes, per la seva banda, no veuria amb mals ulls tornar a l’Espanyol, sempre que hi hagi un projecte prou consistent i ambiciós. El lleidatà guarda un bon record de la seva etapa a l’entitat blanc-i-blava, on considera que va fer una bona feina. Els dubtes sobre el futur de la propietat del club, que estudia una oferta d’un grup inversor nord-americà, no afavoreixen actualment la posició de l’Espanyol, que necessita redefinir el seu projecte de futur per convèncer jugadors, directors esportius i qui sap si també entrenador de cara a la temporada 2022-23. 

El context geopolític, segons admeten des del seu entorn, podria jugar a favor de la seva continuïtat a Catalunya. Planes, de fet, va rebre una proposta per liderar l’àrea esportiva de l’Spartak de Moscou una setmana després que decidís deixar el Barça. En aquell moment, tot just dos mesos abans que esclatés el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, va preferir esperar a veure altres opcions que li poguessin interessar. Una guerra que se suma a la pandèmia de covid, que ha tingut incidència a escala global. 

Això no significa necessàriament, però, que Planes no acabi anant a algun dels clubs europeus que s’han interessat per la seva situació. Malgrat haver reconegut que té ganes de tornar a treballar, no té pressa per escollir quin serà el seu nou projecte, ja que té força pretendents. El Newcastle, l’Everton i el PSG (on es retrobaria amb Mauricio Pochettino) són alguns dels clubs estrangers que han sortit a la llum, tot i que també li han arribat propostes de la Serie A. L’entorn del lleidatà assegura que, a hores d’ara, encara no ha decidit res sobre el seu futur. 

En les darreres setmanes també s’han interessat per ell diversos clubs de la Lliga, entre els quals el Celta -el seu director esportiu, Felipe Miñambres, va incorporar-se el passat mes de febrer al Llevant- i el València, on es retrobaria amb José Bordalás, entrenador amb qui va coincidir al Getafe. Planes, per cert, va arribar al Getafe de la mà de l’actual director general de l’Espanyol, José María Durán Farré, que aleshores era el primer executiu del club madrileny. Durán Farré seria, per tant, un dels principals avaladors de la incorporació de Planes. Junts, van fer venir a Cornellà-El Prat jugadors com Arambarri, Djené o Oliveira, a qui el Getafe ha tret un gran rendiment esportiu. 

Rendiment econòmic i esportiu

Durant els quatre anys en què Planes va ser director esportiu de l’Espanyol, l’entitat blanc-i-blava va firmar jugadors com Dani Osvaldo, Joan Verdú, Sergio García, Philippe Coutinho, Kalu Uche o Cristhian Stuani, entre d’altres. En total, va tancar 33 fitxatges per un total de 26,8 milions d’euros. Durant aquest període, l’Espanyol va tancar 59 operacions de sortida per un valor conjunt de 63 milions d’euros. 

El relleu de Planes va agafar-lo Òscar Perarnau, a qui li va tocar assumir una etapa amb encara més penúries econòmiques degut als deutes que arrossegava el club. Entre 2012 i 2016, amb Perarnau l’Espanyol va incorporar uns 28 jugadors per 7,6 milions i va tenir 46 sortides per les quals es van ingressar 39,1 milions. Va ser a partir d’aleshores, amb l’arribada al club de Chen Yansheng, que els directors esportius de l’Espanyol van poder començar a deixar enrere les economies de guerra i a maniobrar amb pressupostos més considerables. 

En els onze mesos que va durar al càrrec Àngel Gómez (entre gener i novembre de 2016), l’Espanyol va invertir 18,4 milions en 11 jugadors i va obtenir-ne 6 a canvi de 18 sortides. El seu relleu, Jordi Lardín (2016 - 2018) va poder incorporar 10 jugadors a canvi de 25 milions, i va tancar 14 sortides per un valor de 10,5 milions. Des del juliol de 2018, és Rufete qui lidera l’àrea esportiva blanc-i-blava. Durant el seu mandat, l’Espanyol ha incorporat 29 jugadors per 84,8 milions i ha obtingut 99,5 milions fruit de 41 sortides.

stats