L'acomiadament de Koeman, l'últim 'favor' de Bartomeu a Laporta
Si el president del Barça fa fora el neerlandès, elevarà fins als 32 milions la despesa en entrenadors des del cessament de Valverde
BarcelonaEl futur de la banqueta del Barça ha derivat en dos culebrons. Un té a veure amb la recerca d'un entrenador que generi consens entre el president, Joan Laporta, la seva junta directiva i els dos homes forts a l'àrea esportiva: Mateu Alemany i Ramon Planes. I l'altre gira al voltant de la resolució (o no) del contracte de Ronald Koeman. El primer serial es va encetar després de l'empat de l'equip al camp del Llevant, una errada que va acabar d'enfonsar les opcions de triomf a la Lliga, mentre que el segon es va fer evident aquest dimarts a la tarda, un cop es va acabar la trobada entre el tècnic holandès i el seu representant i Laporta i els seus col·laboradors.
D'una banda el Barça, que no tindrà diners per fer fitxatges de primer nivell aquest estiu, segueix buscant el candidat ideal per a la banqueta entre una llista de possibilitats que cada dia és més curteta. I, de l'altra, estira l'agonia de Koeman, que es converteix, per si sola, en una altra producció per capítols amb dos finals possibles: un relleu milionari o una continuïtat amb escàs crèdit. La via del canvi d'entrenador faria feliç una part important de l'afició i propiciaria l'inici d'un projecte esportiu vinculat a la nova cúpula dirigent. Però, a canvi, implicaria una despesa que podria superar els 11 milions en concepte de contracte incomplert, diferiment salarial i liquidació d'ajudants.
Perquè Koeman i el seu staff tècnic van signar l'estiu passat fins al 2022 i no estan disposats a regalar ni un euro en cas d'acomiadament, ja que consideren que han fet una bona feina i hi ha un document signat que els empodera. Rob Jansen, representant de l'entrenador, va assistir a la reunió de dimarts amb Laporta i va transmetre aquestes condicions. Després va continuar la negociació a través dels missatges als mitjans, als quals va informar de les "bones sensacions" que hi havia hagut a la trobada. A De Telegraaf fins i tot va dir que no es podia descartar que Koeman allargués el seu compromís com a culer. Tot plegat pressiona el Barça, que prefereix evitar una liquidació tan cara i, en tot cas, voldria tenir lligada una alternativa per a la banqueta abans de gastar-se els diners.
Si finalment hi ha relleu, Laporta i la seva junta estaran ampliant el forat que Bartomeu va començar a obrir a principis del 2020, quan va fer fora Ernesto Valverde. Segons la memòria econòmica 19/20, l'expresident Bartomeu va haver de dedicar 12,9 milions al cessament del Txingurri, que tenia contracte fins al 2021 i ja va perdonar una part del que li tocava. Eren temps prepandèmics, en què el Barça sobrevivia a la crisi gràcies a una facturació privilegiada. La cosa va canviar amb l'arribada del covid. I la sort de Valverde no la va tenir Setién després del 2-8 a Lisboa, quan el Barça el va fulminar i li va negar la indemnització pertinent –tenia contracte fins al 2022– adduint una suposada "incapacitat". El càntabre va denunciar el club per impagament de més de 4 milions –té les de guanyar al jutjat– i els seus col·laboradors van acceptar un acord a la baixa per anar a entrenar l'Andorra de Piqué.
A Setién el va substituir Koeman, que tenia contracte en vigor amb la selecció holandesa. Per trencar l'acord, Bartomeu va acceptar pagar poc menys de 5 milions, que, per cert, pertanyen a l'exercici 20/21, el primer que haurà de tancar la directiva d'ara. Així, si l'actual entrenador acaba sortint, la inestabilitat de la banqueta en l'últim any i mig pot comportar una despesa total superior als 32 milions. La quantitat s'homologaria al salari brut d'Antoine Griezmann, que és el segon futbolista que més cobra de la plantilla després de Leo Messi.
Xavi, d'esperar una trucada a passar el dia al zoo
D'altra banda, si Koeman finalment acaba sortint, la pràctica totalitat dels substituts que té Laporta sobre la taula tenen contracte en vigor. És a dir, haurien de compensar els seus pagadors d'alguna manera. Xavi Hernández, un dels que més adeptes té a la junta, va renovar amb l'Al-Sadd i, malgrat que té una via d'escapament en cas de trucada del Barça, hauria d'abonar una xifra simbòlica a canvi de la rescissió. A més, proposaria canvis a l'organigrama que tampoc sortirien gratis. L'egarenc esperava dimarts una trucada del club blaugrana que finalment no es va produir. Aquest dimecres l'ha passat amb la família al Zoo de Barcelona.
Un altre dels candidats, Robert Martínez, té contracte amb la selecció belga fins al Mundial de Qatar (2022). El mateix que Mikel Arteta, que està compromès fins al 2023 amb l'Arsenal, o que Pep Guardiola, que per tornar al Camp Nou s'hauria de posar d'acord amb el Manchester City, que també va lligar-lo fins al 2023. Els únics futuribles que agafarien la banqueta de franc són Jordi Cruyff, que des del febrer té una clàusula alliberatòria amb el Shenzhen xinès, i Francesc Xavier García Pimienta, que és l'actual entrenador del Barça B.