Alpinisme

Kilian Jornet aconsegueix una nova barbaritat als Alps

L'ultrafondista català ha completat els 82 cims de més de 4.000 metres de la serralada en només 19 dies

Kilian Jornet, durant l’ascens a un dels diferents cims dels Alps de més de 4.000 metres.
03/09/2024
3 min
34
Regala aquest article

BarcelonaPer a qualsevol humà normal coronar un cim de més de 4.000 metres és un repte per fer un cop a la vida i explicar-lo als nets. Si Kilian Jornet algun dia en té —de moment, té dos fills— s'hauran de passar força estona escoltant-lo perquè en només 29 hores i 25 minuts aquest dissabte en va coronar 16. I un d'ells va ser el Mont Blanc.

Va ser una de les jornades més prolífiques del seu projecte Alpine Connections, que va finalitzar amb un èxit rotund aquest diumenge després de pujar a peu o en bicicleta els 82 cims de més de 4.000 metres dels Alps. "Aquesta és, sense cap dubte, la cosa més desafiant que he fet a la meva vida, mentalment, físicament i tècnicament. Però potser també la més bonica", ha escrit l'ultrafondista, de 36 anys, al seu compte d'Instagram. "És difícil processar totes les meves emocions ara mateix, però aquest és un viatge que mai oblidaré", ha afegit.

Si per a qualsevol persona és un repte pujar un cim de 4.000 metres, completar els 82 cims dels Alps en només 19 dies és una utopia per a qualsevol alpinista o atleta professional. A menys que et diguis Kilian Jornet. L'anterior rècord, atenció, el tenien els italians Diego Giovannini i Franco Nicolini, que van realitzar la proesa en 62 dies el 2008. Ni més ni menys van necessitar 43 dies més que el ceretà. Uns altres que van completar el desafiament aquest mateix estiu van ser els suïssos Peter von Känel i Chrigel Maurer. Ho van fer en 51 dies. Però, en el seu cas, amb l'ajuda d'un parapent per baixar dels cims més ràpidament.

Kilian Jornet durant l'etapa 16.
Imatge de l'etapa 14.

18 cims en menys de 18 hores

Una mica de dades per seguir paint l'enormitat de la proesa de Jornet, que només ha utilitzat la força del seu cos i la seva ment: 1.207 quilòmetres recorreguts, 267 hores d'activitat, 75.344 metres de desnivell positiu i 5 hores i 17 minuts de descans de mitjana per jornada. L'aventura va començar el 14 d'agost a Saint-Moritz (Suïssa), el 15 d'agost va fer el primer cim, el Bernina (Suïssa), i ha finalitzat el recorregut aquest diumenge al cim de la Barre, als Écrins (França).

Kilian Jornet a l'inici del repte.
Kilian Jornet durant una transició entre cims.

El dia que va coronar més cims, per sobre dels 16 d'aquest dissabte amb el Mont Blanc inclòs, va ser el 22 d'agost, quan va sumar els 18 de la ruta Spaghetti Tour (entre Itàlia i Suïssa) en només 17 hores i 45 minuts d'activitat. "El temps va ser bo durant el dia, però les condicions de neu càlida i suau em van fer anar més lent del que havia previst, circumstància que em va fer lluitar amb la ingesta adequada d'aigua i aliments", va escriure Kilian Jornet aquella jornada en un post a Instagram.

També va aprofitar per comentar l'ajuda de la superlluna, que en el seu cas no només li va regalar una bonica imatge: "El fum dels incendis nord-americans era clarament visible al cel i, a vegades, creava una atmosfera estranya. Afortunadament, la superlluna va fer que hi hagués bona visibilitat durant la nit i vaig aconseguir acabar l'etapa a les 17.45 h i arribar a Hörnlihütte [Suïssa] al voltant de la una de la matinada per menjar-me un banquet d'ous, sopa, quinoa, truita, bròquil, pèsols i pastís abans de caure rendit". Ara, diu, aprofitarà per descansar una mica.

stats