Futbol

Les jugadores del Barça dominen la llista de nominades a una Pilota d'Or que també reconeix l'èxit del Girona

Per primer cop des de l'any 2003, ni Lionel Messi ni Cristiano Ronaldo figuren entre els finalistes masculins

3 min
Aitana Bonmatí amb la Pilota d'Or

BarcelonaAitana Bonmatí, actual Pilota d'Or; Alexia Putellas, i les mallorquines Patri Guijarro i Mariona Caldentey han estat nominades aquest dimecres per a l'edició del 2024 d'aquest guardó que atorga L'Équipe i la gala del qual tindrà lloc a París el 28 d'octubre. Bonmatí continua sent la favorita per revalidar el ceptre en una llista de vint futbolistes en què hi ha dues blaugranes més, ja que a més de Guijarro també hi figuren la noruega Caroline Graham Hansen i l'aragonesa Salma Paralluelo. A la llista de 30 finalistes masculins destaca l'absència, per primer cop en 21 anys, de Lionel Messi. Sí que hi són Lamine Yamal i Dani Olmo.

A la llista femenina també apareixen entre les candidates dos futbolistes més que la temporada passada van jugar al Barça: Mariona Caldentey, ara a l'Arsenal, i Lucy Bronze, que ha fitxat pel Manchester City. I Ewa Pajor, que aquesta temporada vestirà la samarreta blaugrana, però que aspira al premi per la seva temporada al Wolfsburg. La llista de finalistes es completa amb Barbra Banda (Shanghai RCB - Orlando Pride), Barbra Tarciane (Corinthians - Houston Dash), Lauren Hemp (Manchester City), Trinity Rodman (Washington Spirit), Ada Hegerberg (Olympique de Lió), Manuela Giugliano (AS Roma), Mallory Swanson (Chicago Red Stars), Glodis Viggosdottir (Bayern de Múnic), Lauren James (Chelsea), Lea Schüller (Bayern de Múnic), Gabi Portilho (Corinthians), Tabitha Chawinga (PSG - Olympique de Lió), Lindsey Horan (Olympique de Lió), Sjoeke Nüsken (Chelsea), Yui Hasegawa (Manchester City), Giulia Gwinn (Bayern de Múnic), Khadija Shaw (Manchester City), Grace Geyoro (PSG), Sophia Smith (Portland Thorns), Alyssa Naeher (Chicago Red Stars), Mayra Ramirez (Llevant-Chelsea) i Marie-Antoinette Katoto (PSG).

El Barça, vigent campió d'Europa després de guanyar un pòquer de títols juntament amb la Lliga F, la Copa del Reina i la Supercopa d'Espanya, també ha vist com nominen el qui va ser el seu tècnic fins fa pocs mesos, Jonatan Giráldez, que aquest estiu ha passat a dirigir el Washington Spirit. Giráldez podria revalidar el premi davant de la resta de candidats: la seleccionadora nord-americana i exentrenadora del Chelsea, Emma Hayes; la seleccionadora d'Anglaterra, Sarina Wiegman; l'entrenadora del Benfica, Filipa Patão; el seleccionador brasiler i ex del Corinthians, Arthur Elias, i l'exentrenadora de l'Olympique de Lió i actual del Chelsea, Sonia Bompastor.

A més, el Barça lluitarà també pel premi a millor club, amb Chelsea, París Saint-Germain, New York Gotham i Olympique de Lió com a rivals.

En categoria masculina, per primer cop des de l'any 2003 no apareixen a la llista de finalistes Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Una nova era, amb dos jugadors del Barça entre els 30 finalistes, Dani Olmo per la seva temporada amb el RB Leipzig i la selecció, i Lamine Yamal. La resta de finalistes són Jude Bellingham, Antonio Rüdiger, Dani Carvajal, Toni Kroos, Vinícius Júnior, Fede Valverde (Real Madrid), Rodri, Phil Foden, Erling Haaland i Rúben Dias (Manchester City), Emiliano Martínez (Aston Villa), Nico Williams (Athletic Club), Granit Xhaka, Alejandro Grimaldo i Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), Artem Dovbyk (Girona i Roma), Martin Odegaard, William Saliba, Bukayo Saka i Declan Rice (Arsenal), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Harry Kane (Bayern de Múnic), Vitinha i Kylian Mbappé (PSG), Cole Palmer (Manchester City i Chelsea), Hakan Çalhanoğlu i Lautaro Martínez (Inter de Milà) i Ademola Lookman (Atalanta).

De cara al trofeu Kopa al millor jugador masculí de menys de 21 anys, el gran favorit és el blaugrana Lamine Yamal. Pau Cubarsí també és un dels candidats. En la llista de candidats també hi ha Alejandro Garnacho (Manchester United), Arda Güler (Madrid), Karim Konaté (Salzburg), Savinho (Manchester City), Kobbie Mainoo (Manchester United), João Neves (PSG), Mathys Tel (Bayern) i Zaïre-Emery (PSG).

El Girona, nominat a millor equip masculí

A la categoria de millor equip, destaca per primer cop la presència del Girona. Els altres candidats són el Reial Madrid, el Manchester City de Pep Guardiola, el Borussia Dortmund i el Bayer Leverkusen de Xabi Alonso. En categoria femenina, el Barça és el gran favorit per ser escollit el millor equip de la temporada 2023-24. Els altres candidats són el Chelsea, el Lió, el PSG i el Gotham dels Estats Units.

stats