Els assessors fiscals exculpen Leo Messi del frau a Hisenda
La defensa del pare del jugador, Jorge Messi, intenta demostrar que l'entramat societari es va crear sense el seu coneixement
BarcelonaLeo Messi no sabia res de l'entramat societari que li va permetre defraudar 4,1 milions d'euros a Hisenda. Així ho han confirmat tots els testimonis que han estat citats –tant per part de l'acusació com per part de la defensa– a la segona jornada del judici contra el futbolista del Barça. No queda tan clar quin era el paper del seu pare, Jorge Messi, si coneixia l'estructura societària amb empreses en paradisos fiscals que va permetre evadir impostos durant els exercicis 2007 a 2009 o van ser els assessors fiscals del futbolista els que van actuar al marge del progenitor, tal com ha intentat demostrar la defensa del pare.
Aquest matí ha estat el torn dels germans Íñigo i Ángel Juárez, assessors de Leo Messi des del 2004 a través del despatx Juárez Veciana Abogados. Eren dos testimonis cridats per l'acusació que han deixat ben clar en tot moment que el futbolista no sabia res de la creació de diferents empreses, ubicades en paradisos fiscals, que van derivar en el frau fiscal que s'imputa al futbolista, i pel qual l'advocacia de l'Estat li demana 22 mesos de presó, mentre la Fiscalia l'exculpa i només apunta a Jorge Messi, a qui se li demanen 18 mesos.
Íñigo Juárez ha assegurat que Leo Messi no era el seu interlocutor, sinó "Jorge Messi ,i posteriorment s'hi apuntava Rodrigo Messi", el germà del jugador. "En cap correu apareixia Lionel Messi", ha afegit l'expert en dret esportiu, que de la mateixa manera que el seu germà Ángel Juárez i una altra treballadora del despatx, Eva Blázquez, han assegurat que no tenien contacte amb el futbolista per a aquestes qüestions. "No prenia cap decisió; almenys, jo no visualitzava que ningú li consultés res", ha sentenciat Ángel Juárez per exculpar el futbolista davant preguntes de la fiscal Raquel Amado.
Diferent és el paper del pare, la defensa del qual intenta demostrar que no va ser ell l'ideòleg de l'entramat societari –que pràcticament desconeixia–, i que van ser precisament els assessors fiscals els que van crear-lo. Aquí ha radicat bona part de l'interès de la segona jornada del judici d'aquest dimecres a l'Audiència de Barcelona. Quan a Íñigo Juárez se li ha preguntat per què es va crear una empresa a l'Uruguai en lloc d'Espanya, la resposta del testimoni ha estat clara: "Ni idea. Pregunti-ho a Jorge Messi". Eva Blázquez, l'encarregada de fer les declaracions de Messi durant els tres anys investigats, ha admès que no demanava la conformitat al jugador de les declaracions, sinó a "Jorge Messi o al germà, Rodrigo".
Conflicte amb Schinocca i pagament d'Adidas
En l'entramat societari que s'ha investigat per part d'Hisenda hi apareixen set empreses. Les tres primeres, Sport Consultants (Belice), Sport Enterprises (Regne Unit) i Lazario Gmbh (Suïssa). I a partir del 2007, Jenbril (Uruguai), Sidefloor (Regne Unit) i Tubal (Suïssa), a banda de Forsyl, l'empresa de l'Uruguai on es pagaven al pare les comissions per la seva feina. L'entramat del 2007 va néixer del conflicte entre la família Messi i Rodolfo Schinocca, un exassessor del jugador que va ser condemnat per estafa.
Segons Ángel Juárez, l'any 2006 Adidas havia de pagar 900.000 euros al futbolista en concepte de drets d'imatge. El pagament anava destinat a una empresa que gestionava Schinocca, i Juárez, d'acord amb el pare del jugador, va muntar un entramat societari idèntic a l'existent per garantir el pagament de la multinacional alemanya. "Vam parlar que es replicava l'estructura per desencallar la situació amb Adidas, que amenaçava de no pagar", ha defensat l'expert en dret esportiu.
Júarez sosté que l'estructura que va muntar és "absolutament legal", i que així ho va explicar al pare del futbolista, "mai" al jugador. "[Jorge Messi] sabia que no tributava a Espanya", ha dit el testimoni en la seva declaració, en la qual també ha assegurat que va decidir que els drets d'imatge del futbolista els gestionés l'empresa Jenbril, a l'Uruguai, perquè ho permet la "llibertat de circulació de capitals" i perquè era un país "on aquests diners no estaven supeditats a fiscalitat". Es volien "preservar el màxim" de diners possible, ha assumit.
Una de les situacions d'interès aquest matí ha estat quan els exassessors de Messi han admès que va ser un "error" no incloure en la declaració d'IRPF del 2005 l'existència d'una societat (Sports Consultant) que tenia cedits els drets d'imatge del jugador, quan Messi era menor d'edat, per 50.000 dòlars. Ni tampoc l'existència de Jenbril, l'empresa a l'Uruguai que apareix l'any 2007 per garantir el pagament d'Adidas, en la declaració d'aquell exercici. "A mi també em va sorprendre que no aparegués", ha assumit Ángel Juárez, que ha volgut deixar clar que ell no va supervisar la declaració de la renda del seu client i que era feina dels seus companys. En aquest cas, Eva Blázquez, que ha assegurat que desconeixia l'existència d'aquestes societats.
Minguella i el torn del jugador
Aquest dimecres també ha declarat com a testimoni l'exagent de jugadors Josep Maria Minguella, que va posar en contacte el despatx Juárez Veciana Abogados amb el futbolista després que Jorge Messi trenqués amb Schinocca. Minguella ha admès que la família del jugador argentí no podia tenir coneixements fiscals perquè "tenia molt poca formació", una tesi que ha compartit Alfonso Nebot, l'encarregat de gestionar el patrimoni de la família, que ha dit reiteradament que el tema fiscal "el portava Juárez", mentre Jorge Messi "no en sabia res". De fet, Íñigo Juárez també ha assegurat que el pare del jugador no tenia coneixements tan específics, sinó els mateixos que pugui tenir "algú del carrer".
Dijous, un cop compareguin els dos pèrits d'Hisenda que ha citat l'acusació, serà el torn de Leo Messi i el seu pare, que hauran de comparèixer davant del tribunal enmig d'una gran expectació mediàtica: més de 200 periodistes estan acreditats al judici.