La lesió d'Ansu Fati: recaigudes, retrets, silenci i la intervenció final de Jorge Mendes
El metge de la selecció portuguesa opera per quarta vegada el davanter del Barça
BarcelonaSis mesos després de caure lesionat a la primera part d'un partit de Lliga contra el Betis, Ansu Fati ha passat aquest dijous per quarta vegada pel quiròfan. El jove atacant del Barça no tornarà a jugar aquest curs. Veurà les quatre últimes jornades del campionat amb crosses a l'abast i es perdrà l'Eurocopa, una cita que li feia molta il·lusió després de la confiança que Luis Enrique li havia demostrat. La culpa d'aquesta baixa de llarga durada la té un trencament del menisc del genoll esquerre provocat per una entrada d'Aïssa Mandi, però també un seguit de diagnòstics i pautes de readaptació poc afortunats. De fet, el futbolista s'ha hagut de posar en mans del metge de la selecció de futbol portuguesa, ben lluny dels especialistes que normalment treballen amb el club, per acabar d'una vegada amb el calvari que li ha arruïnat la campanya. A instàncies de Jorge Mendes, el seu agent, Fati ha sigut intervingut a Porto per José Carlos Noronha. En el comunicat posterior a l'operació, el Barça parla d'una "artroscòpia de revisió" i no especifica el temps de baixa. La informació de l'ARA és que Noronha li ha extret al jugador una part del menisc afectat. La recuperació durarà entre dos i tres mesos.
Mendes, que fins ara havia deixat fer els serveis mèdics culers, ha decidit intervenir pel seu compte després que tres operacions en mig any no hagin servit per erradicar les molèsties de Fati. La seqüència dels fets no deixa massa ben parat el remei que els metges del club i Ramon Cugat van proposar des del primer dia: la reconstrucció del menisc trencat mitjançant sutura interna, amb un pronòstic de quatre mesos d'absència. Al novembre es va dur a terme la primera intervenció, al gener es va tornar a obrir la zona afectada per reparar una al·lèrgia a la sutura i a finals de març, segons va avançar el diari As, el davanter, que no suportava les càrregues que li plantejaven els recuperadors, va tornar al quiròfan per sotmetre's a una artroscòpia diagnòstica que tampoc va oferir respostes positives. El desfici inicial amb la involució de la lesió ha derivat en retrets interns, amb el departament de comunicació de l'entitat silenciat per exprés desig dels metges i del jugador, que ha acabat deixant-se aconsellar pel seu representant després de buscar altres diagnòstics per voluntat pròpia.
Una renovació balsàmica
Mendes, igual que el Barça, ha posat moltes esperances en la carrera professional de Fati, que acaba contracte el 2022 i és, ara per ara, un dels jugadors que menys cobra de la plantilla. Abans de lesionar-se, el davanter, que només té 18 anys, va obtenir fitxa del primer equip, i el club, a canvi d'una modesta compensació econòmica, va apujar la seva clàusula de rescissió fins als 400 milions per espantar l'interès de rivals que li oferien condicions d'estrella i estaven disposats a pagar quantitats prepandèmiques en concepte de traspàs. Conscient d'aquest boom, Mendes va agendar reunions amb la direcció esportiva per negociar un contracte sènior des de zero, coherent amb el valor de mercat del jugador (més de 80 milions, segons Transfermarkt). Tanmateix, entre la lesió i el procés electoral, els contactes es van aturar. Ara, amb Joan Laporta a la presidència, i davant la que hauria de ser l'operació definitiva de Fati, les converses s'han de reprendre. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, el Barça valora passar pantalles en aquest sentit i anunciar un acord com a gest de confiança fins i tot abans que l'hispanoguineà rebi l'alta mèdica.
No seria la primera vegada que la institució amplia el contracte d'un jugador lesionat de llarga durada. El 2015, després de trencar-se el lligament encreuat en un partit a Roma, Rafinha va signar fins al 2020 tot i que li esperaven uns quants mesos de recuperació. A Fati se l'espera ja de cara a la pròxima pretemporada.