Jocs Olímpics

Quin Dream Team és millor: el de Barcelona 1992 o el del 2024?

La selecció de bàsquet dels Estats Units ha reunit un grup excepcional per assegurar-se la medalla d'or i recuperar el prestigi perdut

3 min
LeBron James durant un partit de preparació

BarcelonaDesprés de quedar-se fora del podi en l'última Copa del Món, els Estats Units van tenir clar que havien de reunir un equip històric per als Jocs Olímpics de París 2024. LeBron James va emular el paper de Magic Johnson a Barcelona 1992 i va intentar reunir un grup de jugadors imparable. La consigna estava clara: buscar els millors Venjadors (The Avengers) per assegurar la medalla d'or i recuperar el prestigi perdut.

L'estrella dels Lakers va convèncer, un per un, Stephen Curry, Kevin Durant, Jayson Tatum, Joel Embiid, Devin Booker, Tyrese Haliburton, Anthony Edwards, Jrue Holiday, Bam Adebayo, Anthony Davis i Kawhi Leonard, que va ser substituït a última hora per Derrick White. La llista admet comparacions amb el Dream Team del 1992, el que fins ara havia estat considerat com el millor equip de bàsquet de tots els temps. Michael Jordan, Larry Bird, David Robinson, Patrick Ewing, Karl Malone, Charles Barkley, John Stockton, Scottie Pippen, Christian Laettner, Clyde Drexler i Chris Mullin van acompanyar Magic Johnson durant el torneig disputat a Badalona.

Els jugadors dels Estats Units al podi de Barcelona 1992.

El palmarès dels jugadors de la selecció nord-americana inclou onze medalles olímpiques. La versatilitat és la gran virtut d'un combinat que fa patxoca. "Òbviament, volem jugadors amb talent, però també que puguin combinar-se, encaixar i exercir certs rols que necessites. Crec que millorar la defensa era una prioritat i hem buscat jugadors que fossin capaços d'intercanviar posicions", reconeix Grant Hill, director general d'USA Basketball.

"L'objectiu és guanyar la medalla d'or i ells ho saben", afegeix l'exjugador, que ha confiat en Steve Kerr com a entrenador. "El tema comú, quan vam perdre, va ser que la nostra defensa no va ser prou bona. Això no sona com una cosa transcendental. Sentim que sumarem punts, ja que tenim molt de talent i trobarem la manera d'anotar. Però el joc internacional és més físic i hem de tenir una bona defensa", recorda el tècnic.

Els jugadors de la selecció de bàsquet dels Estats Units.

"Crec que tothom ha entès que aquests Jocs Olímpics seran els més esperats", explica Kerr, que comptarà amb la col·laboració d'Erik Spoelstra, Tyronn Lue i Mark Few a la banqueta. L'entrenador està impressionat amb l'exemple que està donant LeBron James durant tot el procés de preparació. "El nostre únic objectiu és la medalla d'or. Segueixo estimant el bàsquet i sentia que havia de retornar-li a la selecció dels Estats Units tot el que ella ha fet per mi", diu el jugador de 39 anys, que acumula dues medalles d'or olímpiques i una de bronze. James ja ha anunciat que no disputarà els Jocs Olímpics de Los Angeles 2028.

Un record inesborrable

Per als integrants del Dream Team original no hi ha debat. "Aquell va ser el millor equip que ha existit mai", explica David Robinson a l'ARA. "Diria que encara no s'ha vist res igual, va ser un honor formar part d'aquell equip", afegeix Clyde Drexler. "Serà difícil veure un equip jugar de la mateixa manera. Qualsevol jugador podia passar la pilota o tirar a cistella i així tot era més fàcil", opina Chris Mullin.

El periodista Jack McCallum va batejar com a rambling el passeig que els jugadors del Dream Team feien sovint per la Rambla de Barcelona. Uns, com John Stockton, matinaven i passaven desapercebuts entre els turistes, amb alguns dels quals va arribar a parlar sobre la selecció dels Estats Units sense que el reconeguessin. D’altres, com Charles Barkley, preferien sortir de nit i tornar a l’hotel quan gairebé ja no quedaven curiosos fent guàrdia a l’entrada. Mites de la popularitat de Magic Johnson o Larry Bird fins i tot van atrevir-se a anar en metro. Els cambrers del bar de tapes que hi ha al davant de l'hotel on es van allotjar per fugir de la Vila Olímpica encara avui expliquen anècdotes de la seva estada a Barcelona.

stats