El noruec Warholm aconsegueix un rècord d'un altre planeta en una jornada de l'atletisme per recordar
Duplantis no falla a la perxa, Thompson fa el doblet als 200 metres llisos i la polonesa Wlodarczyk fa història
BarcelonaCitius, altius, fortius. Més ràpid, més alt, més fort. Quan el franciscà Henri Didon, bon amic del baró Pierre de Coubertin, va inventar el lema que aniria per sempre més relacionat amb els Jocs Olímpics, segurament no podia imaginar com serien de ràpids, alts i forts els atletes el 2021.
La jornada d'atletisme dels Jocs de Tòquio ha sigut prodigiosa. El noruec Karsten Warholm ha anat més ràpid que mai als 400 tanques. La polonesa Wlodarczyk ha sigut més forta que les altres i ha esdevingut la primera dona a guanyar tres medalles d'or consecutives en la mateixa prova (llançament de martell). I el suec Mondo Duplantis ha volat més alt que mai a la perxa, però la panxa li ha tocat el llistó just quan ja hi havia passat per sobre i això l'ha deixat sense rècord mundial. Ja l'aconseguirà.
[L’equip d’esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs. Clica aquí per estar al dia!]
El protagonista del dia ha sigut el noruec Karsten Warholm. Amb un temps de 45.94 ha aconseguit superar el nord-americà Ray Benjamin, que amb un temps de 46.17 hauria establert un nou rècord mundial si no fos per Warholm. El segon rècord mundial que cau a l'atletisme als Jocs, després del rècord del triple salt de la veneçolana Yulimar Rojas, ha deixat sense paraules el mateix Warholm, que ha embogit i s'ha estripat la samarreta. L'anterior rècord mundial ja era seu. El va aconseguir l'1 de juliol a casa, a Oslo, després de superar la marca de Kevin Young aconseguida als Jocs de Barcelona (46.78). Però superar-lo a la final olímpica per gairebé un segon és diferent. Pocs atletes poden baixar dels 47 segons, i ell ja ha baixat dels 46. Malgrat que en els últims 100 metres Benjamin s'hi ha acostat molt, Warholm ha resistit, amb la seva tècnica per superar les tanques gairebé perfecta.
Havia de ser la jornada de Duplantis. I ho ha sigut, però compartida amb altres campions com Warholm. El jove suec de 21 anys ja té el seu primer or olímpic, però ha acabat amb una petita ganyota de desengany perquè no ha pogut batre el seu propi rècord mundial. Per dos cops, ha volat per sobre del 6,19, però ha tocat lleugerament el llistó quan ja l'havia passat i s'ha quedat sense superar el rècord. Que ja és seu, per cert. Duplantis havia necessitat quatre salts per guanyar l'or per davant del nord-americà Christopher Nilsen, plata amb 5,92, i el brasiler Thiago Braz (5,87). Sense el nord-americà Sam Kendricks (positiu per covid-19), l'únic home que l'ha derrotat últimament, com va passar al Mundial de Doha del 2019, Duplantis s'ha assegurat l'or saltant per sobre dels sis metres i ha apuntat al rècord mundial, sota la mirada del seu pare, el saltador de perxa nord-americà Greg Duplantis. Però no ho ha pogut aconseguir, de moment.
Al salt de llargada femení, l'alemanya Malaika Mihambo ha aconseguit la medalla d'or, i així afegeix aquest èxit a la corona aconseguida al Mundial. Una de les grans protagonistes del dia al programa femení, però, ha sigut la polonesa Anita Wlodarczyk, campiona als Jocs de Londres 2012 i Rio 2016, que s'ha convertit en la primera atleta capaç de sumar tres ors consecutius en una mateixa disciplina. En aquest cas, el llançament de martell. La txeca Barbora Spotáková, per cert, encara la podria igualar a Tòquio, en aquest cas a la javelina. Amb un tir de 78,48 metres, Wlodarczyk s'ha imposat a la xinesa Wang Zheng (77,03) i la també polonesa Malwina Kopron (75,49).
Qui també somriu és la jamaicana Elaine Thompson-Herah, que ha guanyat els 200 metres llisos amb la segona millor marca de tots els temps, 21.53 segons. En una cursa en què la seva compatriota Shelly-Ann Fraser-Pryce ha quedat fora del podi, Thompson-Herah s'ha endut el segon doblet 100-200 metres llisos consecutiu, després d'aconseguir-ho també a Rio de Janeiro ara fa 5 anys. La namibiana Christine Mboma ha acabat segona amb un nou rècord mundial sub-20 de 21.81 i la nord-americana Gabrielle Thomas, amb 21.87, tercera.
Si la jamaicana ja ha fet història, la jove de 18 anys Athing Mu podria fer-ne. L'atleta dels Estats Units ha ratificat a la final olímpica dels 800 metres la seva condició de favorita, amb un temps d'1:55.21, nou rècord dels Estats Units. Mu, nascuda en una família d'immigrants sudanesos a Nova Jersey, s'ha posat primera ja de sortida i no ha abandonat la primera posició. Al final, la seva segona volta ha sigut més ràpida que la primera i ha superat al podi la britànica Keely Hodgkinson i la nord-americana Raevyn Rogers.