Les lliçons que Simone Biles no necessita sentir

La millor gimnasta de la història, Simone Biles, tornarà a ser un dels grans focus d'atenció a París en els seus tercers Jocs Olímpics. Va abandonar la competició a Tòquio i va posar al centre del debat la salut mental. A Netflix s'acaba d'estrenar un extraordinari documental que recomano no perdre's, Simone Biles: Rising, en el qual la nord-americana diu que els twisties, el que en gimnàstica es defineix com la desconnexió entre la ment i el cos, van ser conseqüència del trauma sofert per ser víctima d'abusos sexuals.

El doctor Larry Nassar va ser el metge de la USAG (la federació de gimnàstica estatunidenca) durant gairebé tres dècades, en les quals va abusar de desenes d'esportistes. Les denúncies i les queixes de les gimnastes van ser silenciades, va haver-hi un sistema que va permetre que Nassar actués amb impunitat i Biles va haver de tornar a l'estructura que no l'havia protegit ni a ella ni a les seves companyes. La resposta de la seva ment al trauma va ser un bloqueig pel qual va perdre el sentit de l'espai i el control del seu cos. Tenint en compte que fa tombarelles en l'aire, una fallada així pot suposar la mort o greus lesions.

Cargando
No hay anuncios

En el documental apareixen diversos senyors amb un micròfon al davant qualificant-la de covarda per abandonar i donant-li lliçons sobre com havia de portar la pressió. Aquest mateix diumenge he llegit en un prestigiós diari de tirada estatal que Biles va ser “víctima d'un atac d'ansietat generat per l'enorme pes de les expectatives que havia acceptat davant del món”. Tres anys després, alguns continuen sense assabentar-se'n o sense voler-se'n assabentar. Continuen obviant el xoc i les seqüeles d'una supervivent d'abusos sexuals i, pitjor encara, continuen sense escoltar el seu testimoniatge, infravalorant així, de pas, la seva experiència.

Cargando
No hay anuncios

Les redaccions d'esports estan plenes d'homes que no tenen cap perspectiva de gènere i que són els responsables d'explicar, analitzar i posar en context el que passa. I hi ha una part fonamental de la història de les dones, també de les dones esportistes, que s'està passant per alt, perquè qui ha d'explicar-la no està prou preparat. A veure si deixen d'ofendre's i de fer-se els bojos, com si això no anés amb ells, i comencen a posar-se les piles, que ja va sent hora. Simone Biles, com totes, sens dubte es mereix un altre tracte.