Jocs Olímpics de París 2024
Jocs Olímpics23/07/2021

Un judoka algerià es retira dels Jocs per no haver d'enfrontar-se a un israelià: "La causa palestina és més important"

No és el primer cop que esportistes es retiren de torneigs de judo per aquestes raons, especialment iranians

BarcelonaLa política sempre acaba afectant els Jocs Olímpics. A poques hores de la cerimònia inaugural, el judoka algerià Fethi Nourine (categoria de -73 kg) ha renunciat a la cita olímpica després de descobrir com el sorteig del quadre l'emparellava a la segona ronda amb l'israelià Tohar Butbul. "He treballat molt fort per ser aquí, però la causa palestina és més important", ha explicat. Nourine havia d'enfrontar-se a la primera ronda al sudanès Mohamed Abdalrasool, un combat en què l'algerià era favorit, abans de trobar-se amb Butbul, aspirant a medalla.

"No hem tingut sort. A Nourine li ha tocat un israelià i s'ha retirat", ha dit el seleccionador Amar Ben Yekhlef, que ha explicat que els seus atletes no volen enfrontar-se amb israelians perquè fer-ho seria normalitzar la situació diplomàtica amb aquest estat. Aquest no és el primer cop que el judo viu casos similars. El més famós va ser el de l'iranià Saeid Mollaei, que el 2019 va perdre per sorpresa les semifinals del Mundial contra el belga Matthias Casse. Mollaei, el número 1 mundial, va desaparèixer poc després de perdre aquell combat. Segons va explicar Majid Zareian, el responsable de la federació de judo iraniana, un cotxe amb un agent de seguretat alemany se’l va endur del Nippon Budokan, el gran temple del judo japonès, cap a l’aeroport internacional de Narita, on va pujar a un avió de Lufthansa amb destinació a Berlín. Mollaei, campió als Mundials de l’any 2018, va demanar asil polític a Alemanya i va obrir un conflicte diplomàtic perquè Majed Zarian va acusar directament el president de la Federació Internacional de Judo, l’hongarès Marius Vizer, d’orquestrar la fugida del judoka. La premsa iraniana ha acusat Vizer de treballar a les ordres del primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu.

Cargando
No hay anuncios

El paper d’Israel

Vizer va explicar que “Mollaei va rebre pressions de les autoritats iranianes per retirar-se del torneig i evitar, així, haver d’enfrontar-se a l’israelià Sagi Muki. Investigarem si s’ha arribat a amenaçar la família de Mollaei”. Israel i l’Iran no mantenen relacions diplomàtiques i molts judokes iranians s’havien retirat de les competicions per no haver de competir contra israelians. El maig del 2019, la Federació Internacional de Judo va comunicar que s’havia arribat a un acord amb els iranians per permetre duels contra israelians, però les autoritats de Teheran, que no reconeixen la legitimitat de l’Estat d’Israel, ho van negar. Segons Vizer, quan es va veure que la possible final del torneig de menys de 81 kg seria entre Mollaei i Muki, es va demanar a Mollaei fingir una lesió i retirar-se. L’esportista no va fer cas, però va perdre de manera sospitosa contra Casse. A la segona semifinal d'aquell torneig l’israelià Sagi Muki va derrotar l’egipci Mohamed Abdelaal, que es va negar a saludar Muki al final. Abdelaal va explicar que, com a àrab, es negava a saludar un representant israelià per denunciar la situació del poble palestí. Muki, que és militar a la força aèria d’Israel, es va convertir en el primer israelià que va guanyar l’or en judo en un Mundial després de derrotar Casse.

Cargando
No hay anuncios

Ara ha sigut l'algerià Nourine qui ha decidit no enfrontar-se amb un israelià per donar així suport a la causa palestina. Mollaei, per cert, sí que serà als Jocs de Tòquio, però competint sota una nova bandera, Mongòlia, el país que li ha donat acollida. En aquest cas, Mollaei sí que acceptarà competir contra israelians, si cal.