De Naomi Osaka a les primeres medalles: les cinc anelles olímpiques dels Jocs
La cerimònia ha emocionat abans de donar pas a les primeres cites importants de l'agenda
BarcelonaHa costat, però els Jocs Olímpics de Tòquio són una realitat. Un any més tard i sense espectadors, però la cita olímpica ha viscut la cerimònia inaugural. Amb aquests horaris asiàtics, et presentarem cada dia cinc moments especials, perquè no te'n perdis res. Cinc moments, com les cinc anelles olímpiques.
1. Més dones que mai, també portant les banderes
Aquests són els Jocs Olímpics amb més participació femenina de la història. Per primer cop, a la desfilada de les delegacions la major part de països han acceptat la proposta del COI de tenir dos abanderats en lloc d'un. Un home i una dona. Espanya ho ha fet amb dos catalans, per cert, Mireia Belmonte i Saúl Craviotto. Alguns països, com Tanzània, no han pogut tenir cap abanderat, ja que els seus esportistes fan quarantena. Ha desfilat en el seu lloc un voluntari japonès.
Cert, no ha sigut una cerimònia tan espectacular com les altres per l'absència d'espectadors i per la voluntat dels organitzadors de no fer res massa alegre, després de la pandèmia. Però quan centenars de drons han creat un planeta gegant al cel, tothom s'ha emocionat, oi? I un cor de nens ha cantat l'Imagine de John Lennon amb l'ajuda d'un cantant per continent: Angélique Kidjo, Alejandro Sanz, John Legend, Keith Urban i un cor japonès. Ha sigut bonic, oi? Els organitzadors també han encertat amb l'encarregada d'encendre el pebeter: la tenista Naomi Osaka, símbol d'un nou Japó (el seu pare és d'Haití i la mare japonesa) i una dona valenta que ha abandonat les pistes temporalment per recuperar-se d'una depressió. Osaka tornarà a les pistes als Jocs, per cert.
2. La primera medalla, al tir femení
Si la calor no et deixa dormir, els Jocs seran els teus companys de viatge. A tres quarts de dues de la matinada s'entregaran les primeres medalles de Tòquio 2020 (si, cal posar 2020 malgrat que ja ha passat un any) a les guanyadores de 10 metres de rifle d'aire. Qui sembla destinada a penjar-se el primer or és Ying-shin Lin, de Taiwan.
3. El ciclisme, a la falda del mont Fuji
Si hi ha una imatge icònica al Japó és el mont Fuji. Quan la boira ens deixa, esclar. A partir de les 4 de la matinada, la cursa de ciclisme masculí buscarà campió a la seva falda amb noms tan potents com Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Nairo Quintana, Rigoberto Urán, Richard Carapaz, Wout Van Aert…
4. El debut de l'skate
Aquesta matinada s'estrena un dels esports que els organitzadors japonesos van proposar al COI, l'skate. Un esport que va néixer als carrers ha acabat arribant al calendari olímpic.
5. Recuperar la història olímpica
Els Jocs sempre ens deixen històries boniques i sorprenents. Per celebrar-ho, cada dia et portarem un article que recupera algunes de les anècdotes més emotives de la història de l'olimpisme. I, per començar, t'expliquem qui van ser els primers catalans en ser olímpics, el 1900. Un d'ells, amb un cognom il·lustre.