Jocs Olímpics de París 2024

Florian Trittel toca el cel i guanya la primera medalla d'or catalana a París

Fent parella amb Diego Botín, el navegant del CN el Balís afirma que passa "300 dies a l'any al mar"

Enviat especial a ParísLa primera medalla catalana als Jocs Olímpics de París 2024 ha arribat amb la vela, no cal dir-ho. És la disciplina que ha donat més medalles a l'esport català històricament. Florian Trittel ha guanyat la medalla d'or fent parella amb el càntabre Diego Botín a la classe 49er, després d'aconseguir la primera posició a la medal race a Marsella. La cursa per decidir les medalles es va ajornar dos cops dijous per manca de vent, però avui s'ha celebrat a Marsella, on Trittel i Botín han dominat la cursa en unes condicions atmosfèriques complicades pels 35 graus de temperatura.

Trittel i Botín havien acabat la fase prèvia de regates en la primera posició, motiu pel qual en tenien prou amb acabar avui entre els cinc primers per pujar al podi. Després d'una bona sortida, a la meitat de la carrera per les medalles anaven segons, posició que assegurava l'or. Però no han volgut ser conservadors i han recuperat la primera posició, al davant del seus principals rivals, Nova Zelanda. I així han tocat el cel amb autoritat.

Cargando
No hay anuncios

"Per nosaltres no hi havia cap altre resultat possible, havíem visualitzat moltes vegades aquesta situació i no hi cabia cap altre resultat" explicava el català de 30 anys, que tenia clar quin era l'objectiu: l'or. "No ha estat fàcil, havíem imaginat un torneig curt i s'ha fet molt llarg, etern" per culpa de regates posposades pel vent. "La clau residia a mantenir-nos centrats fins a l'últim dia, que ha estat difícil, però, una vegada més, a l'hora de la veritat hem controlat aquesta pressió, fer una grandíssima Medal Race" ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Una vida al mar

Membre del CN el Balís de Sant Andreu de Llavaneres, on va entrar amb només sis anys, Trittel és nascut a Münsterlingen (Suïssa), fill d’alemanys que van venir a viure a la costa catalana amb l’amor per la vela ja a la sang. "El meu avi i el meu pare ja navegaven a Alemanya. Jo era un nen i ja era a l’aigua", explica a l’ARA. Ha fet optimist, windsurf, kitesurf, ha navegat en classe 49er (dos tripulants) i en nacra-17. Amb aquesta última disciplina, amb un format mixt a bord, va ser olímpic als Jocs de Tòquio del 2021, on ell i la canària Tara Pacheco van ser sisens i es van quedar a prop de les medalles.

Cargando
No hay anuncios

Pensant en París, va tornar al 49er fent parella amb Diego Botín. Feia mesos que tenia clar que l'objectiu era fer medalla. No ha fallat. Durant les regates prèvies, Trittel i Botín van fer-se amb el liderat de la general, tot i que dimecres va tocar patir per la pressió de la parella de Nova Zelanda. Però, per poc, van aconseguir defensar el liderat, fet que els permetia anar a la regata per les medalles d'aquest dijous sabent que, acabant entre els tres primers, ja serien or. I entre els cinc primers, medalla.

Aquest èxit és una recompensa per a un jove que viu pel mar. Amb 18 anys va marxar a viure a Tarifa, ja que la costa gaditana és ideal per a la pràctica del kitesurf, disciplina que Trittel confiava que fos olímpica el 2020. No va ser així, motiu pel qual va canviar de disciplina i va apostar per participar en la modalitat de Nacra-17. "Ser olímpic sempre ha estat un somni, ara vull medalles", deia abans de marxar a Marsella un noi que va estudiar administració i direcció d'empreses. Després d'un temps a Tarifa, va tornar a Barcelona, on va crear el seu negoci, Flying Sardine, una empresa que fabrica foils –alerons– de kitesurf. "Cada any passo 300 dies a l’aigua, navegant", admet. I ho sap tot sobre alerons i veles. "Al 49er també soc l’encarregat de la vela, on cal treballar amb les mans i les cordes, mentre que en altres disciplines tens un palanca, com un joystick, i és tot hidràulic", explica.

Cargando
No hay anuncios

Gairebé no ha passat per casa en tot l'any

Els últims mesos, Trittel gairebé no ha passat per casa, entre els viatges per competir al Mundial de SailGP i els viatges a Marsella per participar en els tests preolímpics al costat del càntabre Diego Botín per conèixer les aigües on ha aconseguit fer realitat el seu somni de tenir una medalla olímpica. Ser al SailGP els ha ajudat a ser més competitius, ja que pots participar durant tot l'any en regates d'una prova que és "com la F1 del mar", creada per l’empresari nord-americà Lawrence J. Ellison i el neozelandès Russell Coutts després de la Copa Amèrica del 2017. La idea era tenir un calendari anual per fer servir els potents catamarans F50, similars als que participaran a la Copa Amèrica de Barcelona d'aquí a poques setmanes.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la desena medalla olímpica catalana a la vela. Fa just un segle, al Sena, durant els Jocs del 1924, Santiago Amat va quedar quart, però el 1932 va aconseguir el bronze en monotipusa Los Angeles. El primer or català en qualsevol esport el va aconseguir Miquel Noguer en Flying Dutchmanel 1980.