La falta d'acord amb l'Aragó deixa la candidatura dels Jocs del 2030 amb poc marge de maniobra
El COI visita Salt Lake City i posposa el viatge que havia de fer a les seus de la candidatura dels Pirineus
BarcelonaEl Comitè Olímpic Espanyol (COE) admet estar "preocupat" per la incapacitat de tancar un acord sobre com hauria de ser el repartiment de seus de la candidatura per portar uns Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu el 2030. La decisió del govern de l'Aragó de rebutjar la proposta inicialment pactada per totes les parts –també per tres enviats aragonesos– a la comissió tècnica, ha alterat el calendari que el COE tenia al cap i ha deixat sense gaire marge de maniobra la candidatura. En un primer moment la idea era haver presentat ja la proposta tècnica al Comitè Olímpic Internacional (COI), deixant només per acabar de definir la decisió d'on es farien les proves que requereixen unes instal·lacions que no existeixen al Pirineu, com el bobsleigh, l'skeleton i el salt de trampolí. La idea, de fet, era fer ara les visites a Sarajevo, la capital bosniana que s'hi havia postulat. En aquest sentit, representants de Bòsnia han visitat aquesta setmana Barcelona.
Però sense l'acord amb el govern aragonès de Javier Lambán, el calendari s'ha alterat i la visita que havia de fer el COI al Pirineu al maig s'ha posposat, en espera de veure si arriba l'acord de la candidatura dels Pirineus. Al COE s'admet que, per poder ser els escollits pel COI, era important poder explicar que era una candidatura capaç de posar d'acord entitats amb agendes polítiques oposades i anar per davant d'altres regions que aspiren a ser seu de la cita del 2030. I, ara mateix, la primera idea no és una realitat pel canvi de posició de Javier Lambán. I la segona pot fallar també, perquè el COI visitarà en primer lloc la ciutat nord-americana de Salt Lake City (Colorado).
El COE confiava en poder anar per davant de les altres candidatures, jugant bé les seves cartes perquè una proposta als Pirineus era més atractiva als ulls del COI que d'altres llocs, perquè obria una nova regió a l'olimpisme d'hivern. "Al COI segurament li interessa més el Pirineu que uns altres Jocs als EUA, perquè els de l'estiu del 2028 seran a Los Angeles". Després d'uns anys en què semblava que molts països occidentals no volien organitzar els Jocs, el canvi de model proposat pel COI, exigint aprofitar instal·lacions ja existents i gastar menys, ha permès que l'olimpisme torni a països que fins fa poc semblaven girar-li l'esquena, amb les cites de París (estiu del 2024), Milà i Cortina d'Ampezzo (hivern del 2026), Los Angeles (estiu del 2028) i Brisbane (estiu del 2032).
Sapporo, preparada
La candidatura dels Pirineus sap que ben aviat la ciutat japonesa de Sapporo també podria presentar-hi la seva proposta tècnica, un altre rival de nivell perquè dins el COI hi ha un sector que defensa que cal premiar els japonesos per haver organitzat els Jocs d'Estiu de la pandèmia, sense espectadors i amb molts problemes. Vancouver, al Canadà, també estudia fer el pas, tot i que té el debat sobre si hauria d'aspirar als Jocs d'Hivern del 2030 o intentar per primer cop acollir uns Jocs d'Estiu el 2036.
En declaracions a Europa Press, Alejandro Blanco ha admès que van "molt justos de temps": "El mes de maig havia de venir una representació del COI per veure les instal·lacions i ara l'hem de posposar. Estem a prop del límit. Aquest maig tot ha de quedar absolutament clar, si no hauríem de fer un altre plantejament. Ens donarem uns quants dies". Aquesta setmana totes les parts s'han tornat a reunir, negociant a l'ombra un acord que salvi una candidatura que ha fet molts girs des que va ser proposada per primer cop per l'Ajuntament de Barcelona, amb Joan Hereu al capdavant, el 2010. Des de llavors, el lideratge de la candidatura ha passat de l'Ajuntament a la Generalitat, primer, i a ser liderada pel COE, que havia aconseguit posar d'acord enmig d'un clima de gran tensió política els governs català i espanyol.
El COE havia exigit portar proves a l'Aragó i els últims mesos ha estat Javier Lamban qui ha utilitzat la candidatura com a arma política per reforçar la seva imatge, exigint tenir més proves al seu territori. La idea del COE era poder fer la fotografia amb totes les parts presentant la proposta tècnica fa algunes setmanes, però Lambán va dinamitar-la demanant tenir proves a les tres valls del Pirineu aragonès, entre altres coses. Al maig, el president del COI Thomas Bach visitarà Madrid, data límit per poder arribar a un acord polític. El ministre d'esports Miquel Iceta ha admès que "caldria arribar a un acord abans d'aquest estiu".
El COI va modificar la manera d'escollir els Jocs fa alguns anys. Ara ja no hi ha una gran votació, amb un vot per cada comitè estatal. Ara es reben les propostes, una delegació tècnica visita el territori, hi proposa millores i decideix quina encaixa més. La data límit per escollir la seu dels Jocs del 2030 seria els primers mesos del 2023. A més, aquest estiu el Pirineu català votarà en un referèndum si vol o no uns Jocs.
La proposta que Lambán rebutja proposa que al Pirineu català s’hi organitzin les proves de més prestigi de l’esquí alpí, a la Molina-Masella, així com les de snowboard i esquí acrobàtic a Baqueira-Beret, i les d’esquí de muntanya a Boí Taüll. A més, el Palau Sant Jordi de Barcelona i una segona instal·lació a la ciutat, segurament el futur Palau de Gel del Barça, serien l’escenari de l’hoquei sobre gel. Al Pirineu aragonès es farien el biatló i l’esquí de fons a l’estació de Candanchú, amb Saragossa com a seu del patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista llarga i pista curta, mentre que Jaca acolliria el cúrling.
L'Aragó tindria més disciplines que Catalunya, però no es farien proves a totes les valls. El ministre de cultura i esports, Miquel Iceta, ha visita avui Terol on ha afirmant que "segur que tindrem bones notícies. Es treballa per arribar a un acord. Tindrem moltes proves a diferents valls aragoneses, però no puc dir si arribarà a totes. Algunes disciplines encara no s'han repartit, com els salts de trampolí, ja que caldria fer instal·lacions noves", obrint la porta a que s'aposti per construir un trampolí a l'Aragó, deixant a Sarajevo només el circuit de bobsleigh. Aquesta opció però, implica una gran despesa que podria incomodar al COI.