La sisena medalla d'or consecutiva que Donald Trump no voldrà celebrar

Diana Taurasi, una jugadora que no amaga la seva consciència social, aspira a fer història als Jocs Olímpics de París

3 min
Diana Taurasi serà als Jocs Olímpics de París.

BarcelonaQuan només tenia 22 anys, Diana Taurasi va guanyar la seva primera medalla d'or als Jocs Olímpics d'Atenes 2004. Després de repetir l'èxit a Pequín 2008, Londres 2012, Rio de Janeiro 2016 i Tòquio 2020, la jugadora de bàsquet nord-americana vol completar a París un palmarès de llegenda amb el seu sisè títol olímpic.

Taurasi, que té 42 anys, és la màxima anotadora de la història de la WNBA. Després de proclamar-se campiona a Tòquio, la jugadora va fer una promesa que ara espera complir. "Ens veiem a París", va deixar anar. Taurasi comparteix palmarès amb Sue Bird, la seva companya de selecció que també té cinc medalles d'or. Totes dues formen part d'un grup exclusiu de jugadores amb cinc medalles olímpiques. Algunes, com Teresa Edwards, van sumar quatre ors i un bronze. El repte de Taurasi a París és aconseguir sumar sis medalles daurades, una fita que la faria entrar en un club encara més selecte d'esportistes amb campionats olímpics en sis edicions diferents. Aquest grup inclou estrelles com la piragüista alemanya Birgit Fischer, l'amazona alemanya Isabell Werth i el tirador hongarès Aladár Gerevich.

Diana Taurasi i Sue Bird

Taurasi té un caràcter molt competitiu i això ha fet que tingui tants admiradors com haters. "Quan ets un esportista professional sempre has de respectar el teu rival, però intentar ser tan bo com puguis ser. Quan guanyes i quan perds. No cal portar les coses al terreny personal i simplement cal oferir el teu millor nivell. Tinc més haters que ningú, però puc viure perfectament així. Puc viure sent odiada. Ho porto perfectament. Exigeix més energia odiar algú que estimar-lo… jo em limito a saltar a la pista i a deixar anar la meva energia i les meves emocions. Són coses de la vida i hi has de bregar cada dia; estic preparada", diu.

Tot i tenir 42 anys, Taurasi té una mitjana de 16,6 punts i 4,7 rebots a la WNBA. "Cada any afegeixo alguna cosa a la meva preparació, ja sigui la dieta, el menjar, practicar ioga, treballar els aspectes mentals, millorar la meva concentració, analitzar més vídeos, estudiar millor les meves companyes i les meves rivals… Totes aquestes coses m'han ajudat. Has de fer totes aquestes coses per jugar al màxim nivell quan saltes a la pista. Amb el temps he après a millorar petits detalls que m'ajuden molt", reconeix.

Diana Taurasi amb una samarreta reivindicativa

L'estrella de les Phoenix Mercury cobra 234.936 dòlars (uns 216.460 euros) per temporada, una xifra molt allunyada dels jugadors de la NBA. "No es tracta de més o menys diners, sinó de fer evolucionar la mentalitat. No tenim gaires oportunitats per reunir-nos. Hem desaprofitat moltes oportunitats per parlar sobre coses que són importants, de mirar-nos al mirall. Necessitem aquesta retroalimentació", analitza.

Veu amb personalitat pròpia

Taurasi és una jugadora amb molta personalitat que sempre diu el que pensa. Durant un tram de la seva carrera va jugar amb la imatge d'Eva Perón a les vambes. A més, en un dels laterals del calçat va estampar la frase "Sé que, com tota dona del poble, tinc més força de la que sembla". Va ser la mateixa que la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez va utilitzar per respondre Donald Trump, que l'havia comparada, en to despectiu, amb Evita.

Diana Taurasi, en acció

L'any 2012, la Federació Internacional (FIBA) la va multar per no ajustar-se a les normes, que exigien a les jugadores portar roba cenyida. "Ells volen presentar el bàsquet com una cosa sexi, però el bàsquet no és sexi, és un esport. És un esport fort que es juga amb velocitat. Les equipacions són culturals i fa molts anys que juguem sense roba ajustada; això no ho canviaran. Si volen coses sexis, que se'n vagin a la Playboy...", va deixar anar en una entrevista a l'ARA que va fer la volta al món.

stats