La decisió més difícil de l'entrenadora que odia el Barça
La seleccionadora Emma Hayes deixa Alex Morgan fora de la llista dels Jocs
BarcelonaAutoritària, valenta i sovint arrogant. Emma Hayes va iniciar la seva nova trajectòria a la banqueta dels Estats Units amb una decisió inesperada per marcar territori des del primer minut. La seleccionadora va deixar Alex Morgan fora de la convocatòria per disputar els Jocs Olímpics de París. La gran icona del futbol nord-americà, juntament amb Megan Rapinoe, ja retirada, va ser la gran damnificada de la britànica reconstrucció que vol liderar.
Morgan, que va debutar amb la selecció dels Estats Units al Mundial del 2011, es queda fora de la llista de París. Marcada per les lesions, la seva temporada al San Diego Wave FC no ha sigut bona, però la davantera de 35 anys confiava en disputar els Jocs Olímpics per arrodonir una trajectòria que inclou 224 partits internacionals, dues medalles olímpiques i dos títols mundials.
"Estic decebuda per no tenir l'oportunitat de representar el nostre país a l'escenari olímpic. Aquest sempre serà un torneig que estarà a prop del meu cor i m'enorgulleix moltíssim cada vegada que em poso aquesta samarreta. En menys d'un mes estaré donant suport a aquest equip i animant-lo juntament amb la resta del nostre país”, va lamentar Morgan, una icona del futbol nord-americà.
El 2015, Morgan va ser considerada per Time com la jugadora de futbol nord-americana més ben pagada. Juntament amb la canadenca Christine Sinclair i l'australiana Steph Catley, es va convertir en una de les primeres jugadores que van aparèixer a la portada dels videojocs FIFA.
"Alex Morgan ha sigut una jugadora increïble. Només he tingut una oportunitat de treballar amb ella i vaig veure de primera mà no només les seves qualitats sinó la seva professionalitat. La seva trajectòria parla per si mateixa. No va ser fàcil prendre la decisió. Hi ha 16 jugadores de camp i dues porteres en una plantilla de 18. Va ser una decisió difícil, sobretot tenint en compte el palmarès i la història d'Alex amb aquest equip. Vaig notar que calia una altra direcció i vaig seleccionar altres jugadores", analitza Hayes, que va apostar per un roster més versàtil i jove.
Una vida plena d'adversitats
Hayes, que fins fa unes setmanes era l'entrenadora del Chelsea, va denunciar un complot després de perdre la semifinal de la Lliga de Campions contra el Barça. "Ens han robat", va denunciar la preparadora, que acumula set títols a la Premier League i té una mala relació amb el club blaugrana. Considerada una persona clau en l'impuls del futbol femení, Hayes no ha tingut una vida fàcil. L'any 2018 va tenir un fill, Harry, però durant el procés va perdre la seva bessona Albie, que va morir al cap de 28 setmanes d'embaràs. La britànica els va donar a llum a tots dos. Ella mateixa ha admès que el que va viure va ser molt dur i que, en cada aniversari, encara plora la pèrdua de la seva filla. Hayes va tornar a la feina només vuit setmanes després del part per por de perdre el seu lloc de treball.
L'any 2021 va haver de ser intervinguda d'urgència d'una histerectomia. "Em van dir que era estrès, però tenia endometriosi en etapa terminal i va ser una agonia", va assegurar, alhora que va demanar més inversió per investigar aquesta malaltia que afecta les dones. "Hi ha mig milió de dones que estan en una llista d'espera per un període prolongat per veure un ginecòleg, un fet que és simplement horrible. És una elecció política no invertir en la salut de les dones i, estant en la posició en què estic, he de ressaltar això", va exposar.
Tot i la seva aparent cuirassa, Hayes recorda que la feina d'entrenadora no és fàcil. "Som éssers humans, tenim vides. Suportem molta pressió i moltes vegades estem en una posició impossible en què se'ns tracta com un tros de carn", assegura la britànica, que fa uns dies va evitar obrir més polèmiques en ser preguntada per la diferència salarial respecte al futbol masculí.