Jocs Olímpics de París 2024
Jocs Olímpics22/07/2021

Les cites que no ets pots perdre dels Jocs de Tòquio, dia per dia

Els horaris no sempre ajuden, però la cita japonesa arriba plena de moments destinats a ser recordats

BarcelonaDesprés de cinc anys d’espera, els Jocs Olímpics de Tòquio arriben amb l’esperança que els esportistes s'animin després de tants problemes, entre els quals ajornar la cita un any i tenir les graderies buides. Els horaris japonesos no hi ajuden gaire, però la major part d’esdeveniments de màxima audiència ens agafen en horari matinal a Catalunya. Els Jocs es podran seguir per La 1 i Teledeporte. I per facilitar-te les coses, aquí tens una petita guia amb alguns dels esdeveniments més importants.

Dijous 22 de juliol

Debuta la selecció espanyola de futbol (9.30 h)

Un dia abans de la cerimònia inaugural, com sol ser habitual, ja es jugaran partits d'alguns esports com el softbol o el futbol. A dos quarts de 10 del matí, la selecció espanyola de futbol, amb cinc catalans (Èric Garcia, Marc Cucurella, Òscar Mingueza, Dani Olmo i Javi Puado) més el blaugrana Pedri, debuten contra Egipte.

Divendres 23 de juliol

El rem, dels esports més matiners (2 h)

L'ampostina Aina Cid, fent parella amb Virginia Díaz a dos sense timoner, s'estrena com a olímpica a les sèries de classificació. El mateix dia també debuta a les sèries de doble scull lleuger Manel Belastegui fent parella amb el gallec Caetano Horta.

La cerimònia d'inauguració (13 h)

Yoshiro Mori, el president del Comitè Organitzador dels Jocs, ja va avisar fa mesos que havien decidit retallar la cerimònia inaugural, que recordarà les víctimes de la pandèmia amb una barreja de tradició i modernitat. A les graderies finalment no hi haurà espectadors. Malgrat tot, sí que hi haurà algunes persones a la inauguració, com, per exemple, els patrocinadors i les autoritats. 

Dissabte 24 de juliol

Dvorak debuta al tenis de taula (2 h)

La catalana Galia Dvorak serà la representant catalana al tenis de taula, que viurà els seus primers partits aquesta nit. Els dies 5 i 6 d'agost tenen lloc les finals per equips, en què s'esperen grans duels entre els japonesos i els xinesos.

L’hora del ciclisme (4 h)

Passant per la falda del Mont Fuji, la cursa de ciclisme masculí en ruta veurà en acció la gran estrella del Tour, el jove eslové Tadej Pogacar, que haurà de lluitar contra especialistes en curses d’un sol dia. El cartell és difícil de millorar, amb corredors com Wout Van Aert, Mike Woots, Simon Yates, Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Primoz Roglic, Peter Sagan, Alejandro Valverde i Remco Evenepoel.

Primeres finals de natació (4.30 h)

La natació serà protagonista els primers dies dels Jocs. Ja el primer dia tindrem finals de relleus per equips i el japonès Seto Daiya buscarà el primer or dels amfitrions.

La primera medalla en 'skate' (5.25 h)

Viurem el debut de l'skate, amb les primeres medalles de la història d'aquest esport als Jocs en el concurs masculí de carrer, que podria ser un duel entre el nord-americà Nyjah Huston i el japonès Horigome Yuto.

Cargando
No hay anuncios

Diumenge 25 de juliol

La primera oportunitat per a Katie Ledecky (4.20 h)

Debuta la nord-americana Katie Ledecky, que aspira a ser la reina de la piscina en aquests Jocs. La seva primera final serà la dels 400 metres lliures, en què aspira a la seva setena medalla olímpica, la sisena d’or. També es viurà la final dels 4x100 masculins, duel entre nord-americans i russos.

Dilluns 26 de juliol

Arriba el bàsquet femení (3 h)

La selecció de bàsquet femenina, amb les catalanes Laia Palau, Queralt Casas i Sílvia Domínguez, debuta al torneig amb un partit de la fase de grups contra Corea. Ara fa cinc anys, Espanya va guanyar la medalla de plata a Rio de Janeiro.

El torn de la gimnàstica masculina (4 h)

Els japonesos confien en poder guanyar l'or en la final d'equips masculins en gimnàstica, un esport molt estimat al Japó, malgrat que els russos arriben forts.

La bicicleta de muntanya, amb representació catalana (8 h)

El ciclita de Santa Coloma de Farners Jofre Cullell participarà per primer cop en la cursa olímpica de bicicleta de muntanya (BMX) al camp de ciclisme d'Izu.

El debut de Mireia Belmonte (13.32 h)

Per tancar una jornada en què es repartiran més de 10 medalles, arribarà el debut de la badalonina Mireia Belmonte a les eliminatòries dels 1.500, la primera de les tres proves en què participarà a Tòquio.

Dijous 27 de juliol

Anna Godoy participa en la triatló femenina (3 h)

La barcelonina Anna Godoy serà la representant catalana a la prova de triatló femenina, que començarà el dimecres 26 a dos quarts de 12 de la nit i acabarà ben entrada la matinada hora catalana. Godoy, membre d'una família de tradició a la triatló, també participarà en el relleu mixt.

El debut de Simone Biles (12.45 h)

Hauria de ser el gran nom d’aquests Jocs. I el seu primer repte serà ajudar els Estats Units a guanyar per primer cop en la seva història tres medalles d’or consecutives per equips, després de fer-ho el 2012 i el 2016. Sunisa Lee, Jordan Chiles i Grace McCallum formen part d’un equip nord-americà que arriba com a gran favorit.

Cargando
No hay anuncios

Ledecky contra Mireia Belmonte (13 h)

Katie Ledecky aspira a dues medalles d’or en dues hores. Primer els 200 metres lliures femenins i després la final dels 1.500... en què també hi hauria de ser Mireia Belmonte. En una jornada de relleus, aquest hauria de ser un dia per veure la bandera hongaresa pujant ben alt, ja que els seus equips arriben amb bones marques.

Dimecres 28 de juliol

El surf s’estrena als Jocs (3.15 h)

Per primer cop aquesta disciplina serà en un calendari gràcies a la proposta dels japonesos. La final, a la platja de Tsurigasaki, viurà primer el duel entre tephania Gilmore d'Austràlia i la nord-americana Carissa Moore, i posteriorment el duel masculí.

Villarubla, en acció al piragüisme

Núria Villarubla debuta a les eliminatòries de C1 en piragüisme en aigües braves. L'esportista de la Seu d'Urgell ha guanyat dues medalles en mundials en el passat.

Ferrer-Salat i els seus cinquens Jocs Olímpics (10.30 h)

L'amazona Beatriz Ferrer-Salat disputarà amb 55 anys la doma clàssica amb el seu cavall Elegance. Seran els cinquens Jocs de la doble medallista olímpica.

Dressel vol ser com Mark Spitz (11 h)

Les catalanes Jessica Vall i Marina García participen a les eliminatòries dels 200 metres braça. Un dels noms del dia a la piscina hauria de ser Caeleb Dressel, que aspira al primer dels tres ors individuals que vol guanyar. El nedador de Florida ha aconseguit aquest any la tecera millor marca de tota la història en els 100 metres lliures.

El concurs individual de gimnàstica masculina (12 h)

El japonès Ichimura Kohei, guanyador dels concursos individuals el 2012 i el 2016, intentarà seguir donant medalles als amfitrions a la barra en un dia en què el favorit al concurs és el rus Nikita Nagornyy.

Dijous 29 de juliol

Teddy Riner contra la història (7 h)

El francès Teddy Riner aspira a ser el segon judoka de la història a guanyar tres medalles d’or consecutives i així igualar la fita del japonès Nomura Tadahiro del 1996 al 2004. Ho farà al concurs de més de 100 kg. Nascut a l'illa de Guadalupe, del 2010 al 2020 va guanyar 154 combats consecutius.

Simon Biles, el centre d’atenció (12.50 h)

Simon Biles, que no perd cap competició des del 2013, hauria de repetir l’or en un dia en què posarà a prova els trucs amb què ha enamorat els últims mesos, molts dels quals mai vistos en la història de la gimnàstica femenina. L'última dona a guanyar dos ors consecutis en el concurs general femení va ser la txeca Vera Caslavaska el 1964 i el 1968.

Cargando
No hay anuncios

Segona oportunitat per a Belmonte (13 h)

Mirea Belmonte s’estrenarà a les eliminatòries dels 800 metres femenins el mateix dia del debut d’Àfrica Zamoran als 200 esquena.

Divendres 30 de juliol

Una jornada rodona a la piscina (6 h)

El nord-americà intentarà batre el seu propi record dels 100 metres papallona el mateix dia que Katie Ledecky seguirà buscant medalles a la final dels 800 metres, on hauria de ser-hi una Mireia Belmonte amb opcions de medalla. La catalana Jessica Vall aspira a ser a la final dels 200 braça, ja que arriba amb una de les millors 15 marques de l’any.

França, rival d’Espanya a l’handbol (7.15 h)

L’handbol masculí viurà un dels partits més destacats de la fase prèvia, amb el duel entre dos aspirants a la medalla, Espanya i França.

L'estrena de l'atletisme (9.00 h)

La primera jornada a l'estadi olímpic tindrà com a plat fort la final dels 10.000 metres masculins, en què el favorit serà l'ugandès Joshua Cheptegei, que ja ha batut el rècord mundial en aquesta prova, així com en els 5.000 metres, prova en què buscarà el doblet. L'atleta del Barça Ibrahim Ezzaydoun participarà en la cursa dels 3.000 obstacles.

Dissabte 31 de juliol

Final de tenis femení (horari per definir)

Naomi Osaka, la gran esperança local, torna a les pistes als Jocs després d’uns mesos en què ha renunciat a jugar, ja que lluitava contra una depressió. Osaka, amb sang japonesa i haitiania, s’ha convertit en portaveu a l’hora de reclamar tenir cura de la pressió que pateixen els esportistes. El seu estat de forma és un misteri, ja que quan va prendre’s la pausa era la gran favorita. La catalana Paula Badosa intentarà donar la sorpresa al torneig.

Final de golf (00.30 h)

Després de guanyar l’Obert dels Estats Units, el basc Jon Rahm és un dels grans favorits per guanyar la medalla d’or per davant de rivals com l’amfitrió Hideki Matsuyama o Justin Thomas. La representació catalana serà amb Adri Arnaus.

L'últim gran dia de la natació (5vh)

La final dels 50 metres lliure tornarà a ser amb un Caleb Dressel que vol igualar la fita de medalles en uns Jocs de Mark Spitz (6). Dressel en podria arribar a guanyar 7 a Tòquio, una menys que Michael Phelps.

Els 100 metres femenins (14.50 h)

La jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce vol ser la primera dona a guanyar tres medalles d’or en els 100 metres de manera consecutiva. I ho vol fer per primer cop després de ser mare. També serà el dia d’una altra llegenda de l’atletisme que torna després de ser mare, Alyyson Felix, que serà al relleu 4x400 amb els Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

Diumenge 1 d’agost

Final masculina de tenis (horari per definir)

El serbi Novak Djokovic és el gran favorit, després de guanyar els tres primers torneigs del Grand Slam de la temporada. Sense Roger Federer i Rafa Nadal, sembla destinat a guanyar per primer cop un or olímpic.

La vela comença a repartir medalles (8.33 h)

La mallorquina Paula Barceló, fent parella amb la gallega Tamara Echeyogen, és la vigent campiona del món de vela en categoria  49er FX. A la badia d'Enoshima, doncs, aspiren a tot.

Biles seguirà volant pel cel de Tòquio (12 h)

A Simone Biles li toca confirmar que és la gran favorita en poltre i en barres. Al salt de poltre, fins hi tot ha creat un salt propi, una versió del salt Yurchenko.

Usain Bolt busca successor (14.50h)

Sense Usain Bolt ¿qui regnarà als 100 metres masculins? La millor marca de l’any és la del nord-americà Trayvon Bromell. La jornada d’aquest diumenge també inclou el salt de masculí i els 110 metres tanques femenins. Aquesta jornada haurà començat amb la catalana Laura Redondo participant en el concurs de martell femení.

Dilluns 2 d’agost

Guerrero en acció als 1.500 metres (2 h)

Esther Guerrero participarà en les eliminatòries dels 1.500 metres femenins en una de les proves que donaran el tret de sortida a la jornada d'atletisme.

L’hora de la sincronitzada (12.30 h)

La natació sincronitzada, disciplina que sempre ha donat medalles a la delegació catalana, viurà la fase preliminar de duet lliure amb la presència de la catalana Iris Tió.

L'exercici de terra de Simone Biles (13 h)

L’exercici de terra de Simone Biles podria ser un dels moments més esperats d’aquests Jocs, ja que ja ha creat dos salts propis que ningú havia fet mai. Així doncs, han estat batejats com els salts Biles en el seu honor.

Dimarts 3 d’agost

Joan Cardona busca la medalla en finn i Florian Trittel en nacra 17 (7.33 h)

El menorquí Joan Cardona, número 1 en la categoria de finn de la vela, busca pujar dalt de tot del podi en l'última edició olímpica d'aquesta disciplina, que cau del programa als Jocs del 2024. Una hora més tard, a la final de nacra 17, el català del CN Balís Floran Trittel, fent parella amb la canària Tara Pacheco, lluitarà a la cursa per una medalla d'aquesta modalitat.

Cargando
No hay anuncios

Record mundial als 400 tanques? (5.20 h)

El noruec Karsten Warholm va batre fa poc el rècord mundial, que datava del 1992, als 400 metres tanques, però la marca del nord-americà Rai Benjamin s’hi acosta bastant, cosa que promet emocions fortes. Pol Retamal haurà participat en les eliminatòries dels 200 metres i Adel Mechaal als 5.000 masculins, en què aspira a diploma olímpic.

El comiat de Simone Biles (12 h)

La nord-americana s’acomiadarà dels Jocs amb la final de l’únic exercici que no va guanyar ara fa cinc anys a Rio, la barra fixa. Llavors va acabar en la tercera posició. Per no fallar, ha perfeccionat un salt amb doble gir a l’aire inèdit en la història dels Jocs. També s’acomiadarà dels Jocs l’heroi local, Uchimora, en la final de barra alta masculina.

Duplantis, pel camí de Sergei Bubka (12.20 h)

El suec Mondo Duplantis, després de batre el rècord mundial de Sergei Bubka, és la nova estrella del salt amb perxa. A Tòquio busca la seva primera medalla olímpica

Dimecres 4 d’agost

La vela busca medalla al 470 masculí i femení (7.33 h)

El català Jordi Xammar, fent parella amb el gallec Nico Rodríguez, aspira a ser campió de la competició de vela masculina en la categoria de 470. En categoria femenina, la catalana Silvia Mas, seguint la tradició d'una família de navegants, també té opcions de medalla al 470 fent parella amb la canària Patricia Cantero.

 Final de duo a la sincronitzada (12.30 h) 

La natació artística viurà la final de duet lliure, en què podria treure el cap la catalana Iris Tió fent parella amb la sevillana Alisa Ozhogina, dues joves que prenen el relleu d’Ona Carbonell i Gemma Mengual.

Dijous 5 d’agost

La polivalència de Maria Vicente (3 h)

Maria Vicente, una de les grans promeses de l'atletisme català, entrarà en acció amb tres de les proves del programa de l'heptatló femení.

Craviotto vol seguir somiant en el piragüisme (4.20 h)

El lleidetà Saúl Craviotto, ja amb quatre medalles olímpiques en tres Jocs anteriors, aspirarà a l’or a la final de l’esprint del K1 200 masculí. Un dia abans haurà debutat en les eliminatòries de classificació.

Final d’hoquei sobre herba masculí (12 h)

La selecció espanyola, formada majoritàriament per jugadors catalans, mai ha guanyat l’or però aspira a ser a la final, tal com va fer el 1980, el 1996 i el 2008 per últim cop.

Cargando
No hay anuncios

Les primeres medalles de l’escalada (14.10 h)

Una de les disciplines que debuten als Jocs viuran les seves primeres finals, en aquest cas les masculines. 24 hores després arribarà el torn de la femenina, en tots dos casos amb tres disciplines diferents. En escalada masculina el gran favorit per brillar és el txec Adam Ondra i en femenina l'eslovena Janja Garnbret.

Divendres 6 d’agost

L’hora de Garcia Bragado (00 h)

A les 22.30 h de dijous 5 comença la cursa dels 50 km marxa, que acabarà divendres amb la participació de Jesús Ángel Garcia Bragado, que amb 51 anys esdevindrà el primer atleta en participar en vuit Jocs Olímpics diferents. El mateix dia es viurà el duel entre el nord-americà Paul Chelimo i Joshua Cheptegei d’Uganda als 5.000 metres i la marató femenina amb Brigid Kosgei de Kènia com a favorita.

Final femenina de futbol (4 h)

L’estadi olímpic serà la seu de la final femenina, en què les amfitriones japoneses tenen opcions d’aturar la marxa triomfal dels Estats Units, liderades per Megan Rapinoe, que intenten ser la primera selecció capaç de guanyar de manera consecutiva el Mundial i l’or olímpic.

Final d’hoquei herba femení (12 h)

La selecció espanyola només ha jugat la final un sol cop, quan va guanyar el 1992 a Barcelona. Amb un equip ple de catalanes que barreja experiència i joventut, aspira a donar la sorpresa.

Final per equips a la sincronitzada (12.30 h)

Després de patir un fort cop al quedar fora dels Jocs de Rio del 2016, Espanya torna a aspirar a medalla amb un equip amb cinc catalanes: la capitana Ona Carbonell, Berta Ferreras, Txell Mas, Paula Ramírez i Iris Tió.

Dissabte 7 d’agost

Final de bàsquet masculí (4.30 h)

Els Estats Units porten tres medalles d’or consecutives, però en l'últim Mundial no van passar de la setena posició. Amb estrelles de la NBA com Kevin Durant i Damian Lillard, l’equip de Gregg Popovich és el favorit malgrat haver perdut alguns amistosos. Un dels grans rival hauria de ser l’Espanya d’un Pau Gasol que vol acomiadar-se amb el títol que li falta: l’or olímpic.

Segona oportunitat per a Saúl Craviotto (5.19 h)

Un dels esportistes catalans amb més medalles aspira a un nou èxit amb l’equip espanyol del K4-500, en què forma equip amb Marcus Cooper Walz, Carlos Arévalo i Rodrigo Germade. El 2019 aquest equip va aconseguir la medalla de plata als Mundials.

Cargando
No hay anuncios

Final de waterpolo femení (9 h)

Els Estats Units aspiren a la seva tercera medalla d’or consecutiva. I un dels seus principals rivals per ser a la final serà una selecció espanyola de base catalana, amb les columnes vertebrals del CN Sabadell i el CN Mataró. El 2012 Espanya va guanyar la plata però el 2016 no va passar de la cinquena posició.

Final de beisbol masculí (12 h)

Juntament amb el judo i la gimnàstica, possiblement el besibol és l’esport olímpic més important per als japonesos, que l’han inclòs al calendari olímpic amb l’aspiració de veure si els seus jugadors poden derrotar els nord-americans, que arriben sense jugadors de la MLB.

Final de futbol masculí (13.30 h)

L’estadi internacional de Yokohama, seu de la final del Mundial de futbol del 2002, viurà la final d’un torneig en què el Brasil defensarà el títol aconseguit ara fa cinc anys a casa, amb Neymar a l’equip. L'últim cop que Espanya va guanyar l’or va ser el 1992, al Camp Nou.

La final dels 1.500 (13.40 h)

El kenià Timothy Cheruiyot arriba com a gran favorit per davant del nord-americà Matthew Centrowitz, campió a Rio de Janeiro. La jornada inclourà els 10.000 femenins, amb l’etíop Letesenbet Gidey lluitant contra la neerlandesa Sifan Hassan i el comiat dels Jocs de la nord-americana Alysson Felix als 4x100 de relleus.

Final d’handbol masculí (14 h)

L’handbol espanyol no ha arribat mai a la final. Amb tres terceres posicions del 1996 al 2016, l’equip del tècnic català Jordi Ribera buscarà trencar la seva sort amb jugadors com Antonio García (BM Granollers), Aleix Gómez, Gonzalo Pérez de Vargas i Raúl Entrerríos (FC Barcelona), Ferran Solé i Viran Morros (PSG Handball), i Adrià Figueras i Valero Rivera (HBC Nantes).

Diumenge 8 d'agost

Marató masculina (00 h)

Just a la nostra mitjanit començarà una marató que per fugir de les temperatures de Tòquio no es farà a la capital. En aquest cas, l’escenari seran els carrers de Sapporo, al nord del país, on el kenià Eliud Kipchoge buscarà repetir el triomf del 2016 per convertir-se en el primer home des de l’alemany de l’Est Waldemar Cierpinski a repetir triomf. Cierpinski ho va fer el 1976 i el 1980.

Final de bàsquet femení (4.30 h)

Els Estats Units porten sis medalles d’or consecutives. L'últim cop que no la van guanyar va ser l’or a Barcelona de l’equip unificat, format per jugadores d’una URSS que desapareixia, el 1992. Espanya i les australianes aspiren a ser a la final. Sue Bird i Diana Taurasi, de fet, poden guanyar la seva cinquena medalla d’or. Poca broma.

Final del waterpolo masculí (9 h)

Espanya, amb un equip ple de catalans, no guanya cap medalla des de l’or del 1996. Serbis i croats, protagonistes de l'última final, així com hongaresos i italians, aspiren al títol. També la petita Montenegro, que porta tres Jocs consecutius acabant en la quarta posició.

Cerimònia de clausura (12 h)

Arribarà el dia d'acomiadar-se dels Jocs, a l'espera dels Jocs Paralímpics a partir del 24 d'agost. Un cop la flama s'apagui, s'iniciarà l'olimpíada fins als Jocs de París del 2024. Recordeu que l'olimpíada tradicionalment és el període entre Jocs, encara que cada cop més s'anomenin així els mateixos Jocs.