El campió olímpic que va desaparèixer durant la guerra

Endre Kabos, un jueu hongarès, va guanyar una medalla d'or als Jocs de Berlín del 1936

Endre Kabos, campió d'esgrima el 1936
26/07/2021
2 min

BarcelonaEl Pont de Margarita, a Budapest, no té bona fama. Dissenyat per dos arquitectes francesos a mitjans del segle XIX, quan les ciutats de Buda i Pest, separades pel Danubi, s'unien amb ponts per esdevenir una ciutat moderna, l'escollien tots els ciutadans que decidien treure's la vida. De tant en tant, algú saltava a l'aigua, ja fos per fugir del desamor o dels deutes. El pont es va guanyar tanta mala fama que el poeta János Arany va dedicar un poema a aquelles ànimes en pena que s'acomiadaven de la vida aquí, al nord de Budapest. L'any 2011 el pont estava en tan mal estat que les autoritats es van gratar la butxaca per refer-lo de dalt a baix. I durant les obres van aparèixer ossos humans. Analitzant l'ADN, alguns es van identificar com els d'Endre Kabos, un dels millors esportistes hongaresos de la història.

Kabos, nascut el 1906 a Oradea, una ciutat llavors hongaresa que ara forma part de Romania, era jueu. De jove va arribar a Budapest, on va excel·lir en un dels nombrosos esports en què els hongaresos, terra poliesportiva de gran tradició, brillen: l'esgrima. Als anys 30 guanyava tantes medalles que no li cabien en una sola habitació. El 1932 va guanyar l'or olímpic a Los Angeles, però a casa les coses ja no li anaven bé. Hongria, llavors una terra on bona part de la població era jueva, s'anava escorant cap al populisme, cap a la dreta. I els jueus, que s'havien sumat eufòrics al nacionalisme hongarès a finals del XIX, començaven a ser maltractats. Kabos va arribar a deixar l'esport, tip, tot i que molts amics el van ajudar i el 1936 va poder anar a Berlín per guanyar un altre or en sabre just als morros de les autoritats nazis. A diferència d'altres esportistes jueus que van guanyar medalles en aquells Jocs, ell no va callar. "Competeixo per l'honor d'Hongria i dels esportistes jueus, per deixar clar com som els esportistes jueus".

Amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, Kabos va ser enviat per la força a un campament militar per ensenyar a soldats hongaresos a utilitzar el sabre i la baioneta. El règim hongarès, aliat de Hitler, va perseguir els jueus, però no els va enviar als camps d'extermini fins al 1944, ja al final de la guerra. I Kabos, gràcies als seus contactes en el món de l'esport, va evitar pujar als trens. Alguns diuen que es va passar a la resistència, d'altres que amb identitat falsa havia acabat com a mà d'obra dels nazis. Fos com fos, a pocs dies per al final de la guerra, quan el soroll dels tancs soviètics ja se sentia al centre de Budapest, Kabos travessava el pont de Margarita dalt d'un carro quan el pont va explotar. Els nazis tenien previst volar-ho abans de l'arribada dels soviètics, però un error va fer explotar les mines abans, quan centenars de persones travessaven el pont. Un d'ells era Kabos. La sort que sempre havia tingut va abandonar-lo quan ja s'imaginava sobrevivint a la guerra.

stats