Jocs Olímpics

Beacon, l'estrella de quatre potes que no pujarà al podi de París

Un gos de teràpia ajuda les gimnastes olímpiques dels Estats Units a conviure amb l'estrès

3 min
Beacon s'ha convertit en una peá clau de l'equip de gimnàstica

BarcelonaEl Beacon és un gos, però no és un gos qualsevol. Aquest golden retriever de teràpia s'ha convertit en una peça clau de l'equip olímpic dels Estats Units, perquè ajuda les gimnastes a conviure amb l'estrès. L'animal va rebre el títol de Goodest Boy (el millor noi) i compta amb les seves pròpies acreditacions per accedir sense problemes als recintes on es disputen les competicions principals.

El gos, que té quatre anys, va ser a les proves de Minneapolis realitzades entre el 27 i 30 de juny, on l'equip de gimnàstica nord-americà va participar per acabar de definir les places per als Jocs Olímpics de París 2024. El Beacon, que es deixa acaronar amb facilitat, és especialista a transmetre calma a les esportistes, que es juguen objectius molt importants en pocs segons d'exercici.

"Crec que fem una feina important. Hi ha moments durs per a algunes de les gimnastes i crec que el Beacon ajuda a celebrar les coses bones i a donar suport en els reptes", diu Tracey Callahan Molnar, una exgimnasta i entrenadora que té la missió d'acompanyar el gos permanentment. Les emocions afloren d'una manera extrema durant les competicions, on es habitual que les gimnastes passin de riure a plorar en pocs segons.

No totes les gimnastes van créixer envoltades de gossos, de manera que interactuar amb el Beacon és una experiència nova per a algunes. El gos reacciona quan escolta el seu nom, però també quan alguna esportista el necessita. Segons Callahan Molnar, el gos actua d'esponja emocional: "Absorbeix l'estrès de les persones". L'exgimnasta va experimentar el poder d'un gos de teràpia quan el seu marit, David Molnar, va passar per un procés de quimioteràpia per tractar-se un càncer.

The New York Times ha dedicat un article al gos. "Durant dècades, la cultura esportiva va ser justament la contrària. No era estrany que els entrenadors tirànics espantessin les atletes joves amb la submissió i el silenci, perquè n'abusaven físicament i emocionalment. El 2016, un escàndol d'abús sexual que implicava un antic metge de l'equip nacional, Larry Nassar, va alertar del que passava i va fer que els patrocinadors abandonessin la gimnàstica dels EUA. Nassar és ara a la presó per haver abusat de centenars de noies", argumenta el text, que recorda els problemes de salut mental que va patir Simone Biles.

Simone Biles en un exercici.

"No hi ha dubte que Tòquio ens va servir per aprendre una lliçó en termes de benestar mental. Aquest programa de teràpia permet tenir un gos divertit i simpàtic per acariciar, però no n'hi ha prou", avisa Li Li Leung. La directora executiva de l'equip de gimnàstica dels EUA posa en valor la resta d'accions que ha adoptat l'organització, com ara que un psicòleg esportiu ofereixi sessions de mindfulness o que excampiones olímpiques facin regularment xerrades. Els serveis mèdics i els professionals de la salut mental estan de guàrdia durant tots els campionats en un pla instaurat fa dos anys.

Patrocinadors implicats

L'equip de gimnàstica nord-americà obliga els seus principals patrocinadors, amb marques com Nike, Xfinity i Samsonite, a destinar una part dels diners a programes de benestar mental, incloses visites de teràpia per a entrenadors i atletes. "El Beacon és el millor que pot fer l'equip de gimnàstica dels Estats Units per a nosaltres", diu Joscelyn Roberson, una de les gimnastes.

"Han canviat del tot les coses i ara estan pensant clarament en què necessita l'atleta", opina Sam Mikulak, un gimnasta tres vegades olímpic que va lluitar contra l'ansietat i la depressió quan es van ajornar els Jocs Olímpics de Tòquio per culpa de la pandèmia del coronavirus.

stats