Un "atac massiu" a la línia ferroviària francesa provoca el caos al TGV i afecta 800.000 viatgers

L'operadora qualifica el sabotatge d'acte "coordinat" i "premeditat" en el dia de la inauguració dels Jocs Olímpics

2 min
Passatgers a l'estació de Burdeus

ParísPoques hores abans de la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de París, un acte de sabotatge a la línia ferroviària francesa d'alta velocitat ha provocat aquest divendres un caos a França que afecta 800.000 viatgers. Diferents actes "criminals" –sobretot talls de cables i petits incendis en instal·lacions ferroviàries– comesos durant la matinada han obligat a cancel·lar trens, sobretot els de l'eix nord, l'eix est i l'eix atlàntic. Segons l'operadora francesa, SNCF, "l'atac massiu" buscava paralitzar la seva xarxa d'alta velocitat.

Els tècnics treballen a contrarellotge per arreglar els cables i les infraestructures malmeses, però l'operadora ha advertit que la normalitat a les línies de TGV no es recuperarà fins dilluns. Tot i que la circulació de trens d'alta velocitat es reprèn progressivament, es preveu un cap de setmana encara a mig gas, amb més cancel·lacions i retards.

Aquest divendres les pertorbacions han afectat trens internacionals, especialment l'Eurostar que uneix París i Londres. En aquesta línia ha quedat malmesa el sistema de senyalització i s'han hagut de suprimir un de cada quatre trens. Els que circulen ho fan amb retards de fins a 1 hora i 30 minuts. L'eix sud, pel qual circulen els trens amb origen o destí Barcelona, no està afectat, segons la SNCF.

Llocs estratègics

S'ha obert una investigació per saber qui hi ha darrere del sabotatge a les portes dels Jocs Olímpics. Segons el president de la SNCF, Jean-Pierre Farandou, els autors dels danys coneixien bé la xarxa ferroviària. "Els incendis s'han provocat en llocs estratègics", ha assegurat. Farandou també ha parlat clarament d'un atac "premeditat, calculat i coordinat".

El ministre de Transports en funcions, Patrice Vergriete, ha assenyalat en el mateix sentit que es tracta d'un acte "voluntari", mentre que el primer ministre en funcions, Gabriel Attal, ha explicat que el seu govern ha "mobilitzat els serveis d'intel·ligència i les forces de l'ordre per retrobar i castigar els autors d'aquests actes criminals".

L'executiu ha fet una crida als viatgers que tinguin un bitllet de tren d'alta velocitat per aquest divendres perquè el cancel·lin i els ha demanat que no es desplacin a les estacions. La SNCF s'ha compromès a retornar la totalitat del preu del bitllet.

stats