El Sena acull finalment el triatló, però no agrada: "Ens han pres el pèl"

Després de dies de nervis, s'ha donat la llum verda a fer-hi proves malgrat que la qualitat de l'aigua encara no és la millor

5 min
100 anys després, els esportistes tornen al Sena per al triatló

Enviat especial a París100 anys després, els esportistes s'han pogut banyar al Sena. Després d'un segle de prohibició per culpa de la contaminació, el riu ha estat seu de les proves de triatló, primer la femenina a les 8 h del matí i després la masculina a les 10.30 h, que han posat punt final a uns llargs dies de pors, reunions, burles i queixes, perquè les proves fetes a l'aigua deien que no estava en condicions per permetre-hi l'entrada de persones. La prova no ha acabat d'agradar als atletes, tot i que les imatges al centre de París eren precioses. "Participar a París ha estat molt bonic, brutal. Però la salut dels esportistes hauria de ser el primer. Jo no he vist brutícia, la veritat, he nedat en llocs pitjors. Però el problema serien els bacteris. Si algú s'ha empassat aigua, ja veurem com es trobarà", ha dit la catalana Anna Godoy.

A les 8 h del matí les triatletes s'han llançat al riu sota un cel una mica tapat i han fet dues voltes a un circuit preparat. Però no ha estat el millor dels inicis, ja que algunes atletes han saltat a l'aigua abans d'hora. Una sortida falsa que no s'ha fet repetir. "No ho entenc, passa molts cops. Salten abans i no es fa repetir", s'ha queixa Godoy, molt crítica també per haver de nedar en un escenari on no s'havien entrenat mai i amb forts corrents. "Mai nedem amb aquest corrent i menys sense entrenar-hi abans. Crec que la Federació Internacional ho està fent molt malament. Això se sabia des de fa vuit anys i podien haver buscat una alternativa per mantenir-nos sans i estalvis", ha afegit.

Al riu, les més ràpides nedant han estat les favorites, com Florida Duffy, de les Bermudes, la neerlandesa Maya Kingman o la britànica Beth Potter. Però després de la bicicleta i de posar-se les sabatilles de córrer, qui s'ha endut la glòria ha estat la francesa Cassandre Beaugrand, que s'ha imposat a la suïssa Julie Derron i a la britànica campiona del món Beth Potter, plata i bronze. Godoy ha acabat en la 17a posició, però molt enfadada per com s'havia organitzat la prova. "Ens han pres el pèl, cada cop sembla que ho fan pitjor", ha dit la filla d'un dels pioners del triatló a Catalunya. Ara s'ha tret l'espina dels últims Jocs, quan no va poder acabar la prova. Un total de 56 dones i 56 homes han participat a les proves, que consisteixen en 1.500 m nedant al Sena, 40 quilòmetres amb bicicleta i 10 quilòmetres de carrera. Quan els homes han començat, a dos quarts d'onze, ja feia molt calor i molta humitat. Al final, s'ha imposat el britànic Alex Yee després d'una prova molt igualada on ha superat al neozelandès Hayden Wilde a escassos metres de la meta després d'una increïble remuntada. El francès Leo Bergere ha aconseguit la tercera posició.

100 anys després, els esportistes tornen al Sena per al triatló
La francesa Cassandre Beaugrand ha guanyat la triatló

Les autoritats no han confirmat fins a les quatre de la matinada que la prova de natació podia celebrar-se al riu. Llavors ja hi havia un petit grup d'aficionats esperant a la sortida, al pont Alexandre III, i els esportistes eren a la Vila Olímpica pendents de les novetats. "Els resultats de les darreres anàlisis rebudes a les 3.20 han estat avaluats com a conformes per World Triathlon, cosa que permet que se celebrin les competicions", ha anunciat un comunicat conjunt del Comitè Organitzador i de la federació d'aquest esport. La reunió s'ha fet de tres a quatre de la matinada amb representants del Comitè Organitzador, World Triathlon, l'agència estatal Météo France, l'Ajuntament de París i la Prefectura local. Quan es feia la reunió, per cert, plovia a París.

La competició masculina estava prevista per a aquest dimarts a les 8 h del matí, però es va posposar perquè les aigües continuaven brutes. També s'havien anul·lat els entrenaments de natació al riu diumenge i dilluns, ja que les fortes pluges dels dies anteriors havien causat un empitjorament de la qualitat de les aigües fins a nivells que "no presentaven les garanties suficients" per a la salut dels esportistes. Quan plou molt i augmenta el cabal del riu, l'aigua de les precipitacions fa que les clavegueres es desbordin i s'acaben abocant al riu sense passar per les depuradores, de manera que queda contaminat per bacteris fecals. Dilluns i dimarts ha fet molt de sol, però aquesta matinada han tornat tímidament les pluges. Alguns triatletes, com l'espanyol Dani Molina, s'han queixat: "Han posat el focus en l'espectacle, però no han pensat gaire en els esportistes". De fet, ahir s'especulava amb la possibilitat de fer un triatló amb només dos esports, sense la natació. O amb la possibilitat de fer un recorregut alternatiu preparat més lluny, en què es nedaria al canal de rem, als afores de París. "No és seriós que s'hagi parlat de fer un duatló, enlloc d'un triatló. És una prova olímpica, s'ha prioritzat fer-ho bonic i no s'ha pensat en els atletes", ha dit Godoy. De bonic ho ha estat, com han admès tots els participants. Incòmode, també.

La catalana Anna Godoy ha acabat el triatló a París

La celebració del triatló formava part de l'ambiciós objectiu de les autoritats franceses, des de l'Ajuntament de la ciutat fins al govern central, de millorar la qualitat de les aigües del Sena perquè puguin ser aptes per al bany, que està prohibit a París des de fa 101 anys. S'han invertit 1.400 milions d'euros els últims anys en una sèrie d'obres d'infraestructura per millorar la qualitat de l'aigua del riu, i està previst que a partir de l'any que ve els parisencs es puguin banyar al Sena en diverses zones de la ciutat. El Sena també serà l'escenari de la marató de natació en aigües obertes del 8 d'agost, una cursa de 8 km. El 17 de juliol, uns dies abans dels Jocs, la mateixa alcaldessa, Anne Hidalgo, va banyar-se al Sena per demostrar que el riu ja estava net, tot i que una ràdio va informar que en el moment del bany les aigües encara no eren aptes per nedar-hi. El president Emmanuel Macron va prometre banyar-se al Sena durant els Jocs, però encara no ho ha fet.

El Sena ja va ser seu olímpica el 1900, quan s'hi va fer un concurs de pesca. Cal recordar que aquells Jocs van ser una mica estranys, ja que el programa esportiu va integrar-se amb el de l'Exposició Universal, i es van barrejar esports i proves que ja no s'han repetit, com la dels pescadors. Ara bé, també s'hi va nedar, i l'australià Frederick Lane va guanyar dues medalles d'or. Després, la contaminació del riu, on s'hi abocava tot el que venia de les cuines i banys de les cases de la ciutat, va impossibilitar-hi el bany, tot i que s'hi van fer puntualment curses anuals fins als anys 40. El riu, on el 1900 hi havia més de 30 espècies de peixos, només en tenia tres a mitjans del segle XX, quan era fàcil veure-hi mobles, rates o algun cotxe surant aigües avall. Ara, París vol recuperar el seu riu i s'hi ha gastat molts diners, però també ha jugat amb foc apurant molt el calendari. 124 anys després, el Sena ha tornat a viure una competició. I les autoritats confien que el 2025 els veïns puguin banyar-s'hi tal com s'havia fet fa molt de temps.

stats