JOCS OLÍMPICS

Les 10 coses que has de saber dels Jocs Olímpics de Pyeongchang

Falten dos mesos perquè arrenqui la cita olímpica amb els esports d'hivern a Corea del Sud

L'ambient olímpic ja es respira a la ciutat de Corea del Sud
Nuria García
19/08/2021
4 min

BarcelonaFalten dos mesos perquè la flama olímpica cremi durant més de dues setmanes al peveter de l'Estadi Olímpic de Pyeongchang. Del 9 al 25 de febrer, els esports d'hivern seran els protagonistes d'aquesta ciutat de Corea del Sud. Aquestes són les 10 coses que cal saber a 60 dies per a l'inici de la competició.

  1. La tercera és la bonaPyeongchang havia intentat ser seu olímpica dos cops abans de sortir escollida. En les anteriors ocasions, la ciutat de Corea del Sud havia perdut davant Vancouver i Sotxi. L'elecció de la ciutat va tenir lloc el 6 de juliol del 2011 a Durban (Sud-àfrica) durant la 123a sessió del Comitè Olímpic Internacional (COI). Pyeongchang va haver de lluitar amb Annecy (França) i Munic (Alemanya). Pyeongchang es convertirà així en la primera ciutat asiàtica (sense comptar el Japó) que és seu d'uns Jocs Olímpics d'Hivern, i també serà la primera de les tres ciutats del continent asiàtic que serà amfitriona de les pròximes edicions dels Jocs, ja que cal sumar-hi Tòquio 2020 i Pequín 2022.
  2. L'amenaça de Corea del NordEls Jocs Olímpics de Pyeongchang estan marcats per l'amenaça militar de Corea del Nord. "La seguretat dels esportistes és la principal preocupació del COI. En cap de les converses ningú va expressar dubtes sobre Pyeongchang", va dir Thomas Bach, president del COI. Des del Comitè s'espera que els esportistes de Corea del Nord competeixin com qualsevol altre en aquesta cita, però els dos patinadors nord-coreans classificats per als Jocs Olímpics (Pyom Tae-ok i Kim Ju-ik) no s'hi havien inscrit el 30 de novembre, de manera que es van saltar el termini per presentar els esportistes per a la cita olímpica. Ara doncs, per poder participar-hi, caldria que els convidés el COI. En cas de no anar-hi, no seria el primer cop que passa: el règim de Pyongyang no va permetre als seus esportistes prendre part als Jocs Olímpics de Seül 1988 i va animar-los a boicotejar els Jocs; en l'última cita olímpica dels esports d'hivern, a Sotxi l'any 2014, Corea del Nord tampoc hi va participar.
  3. 12 seus, dues ciutatsPyeongchang tindrà 12 seus repartides en dues ciutats. Al voltant de la muntanya de Pyeongchang hi haurà l'Estadi Olímpic i l'estació d'Alpensia i les seus d'esquí alpí, mentre que a Gangneung hi haurà les seus de competicions com hoquei sobre gel, cúrling i patinatge. Entre una ciutat i l'altra tan sols hi haurà mitja hora de distància. Al voltant dels estadis i en algunes zones de la ciutat amfitriona, el transport personal es veurà restringit i, a través del sistema Park&Ride, hi haurà llançadores i autobusos gratuïts per moure's fàcilment entre les seus.
  4. 2.018 quilòmetres: el recorregut de la torxaEl 14 d'octubre va tenir lloc al Temple d'Heras, a Grècia, la cerimònia d'encesa de la flama olímpica. En total, fins a arribar a Pyeongchang, 7.500 atletes faran el relleu de la torxa, que recorrerà 2.018 quilòmetres (els mateixos que l'any en què es disputen els Jocs). La torxa serà transportada en avió, vaixell, tren, tirolina, telefèric i bicicleta. El disseny de la torxa, que fa 700 mil·límetres (per la ubicació de Pyeongchang: 700 metres sobre el nivell del mar), té cinc angles, que representen l'esperit de l'esport i connecten races, nacions, religions, gèneres, cultures i els cinc continents. És de color blanc, inspirat en la neu i el gel, i daurat, i està preparada per a tota mena de condicions meteorològiques.
  5. Soohorang i Bandabi, les dues mascotesSoohorang serà la mascota dels Jocs Olímpics, i Bandabi la dels Paralímpics. El tigre blanc Soohorang deu el nom a les paraules 'protecció' i 'tigre', mentre que Bandabi és un os negre, que representa el poder de la voluntat i el coratge en la cultura nord-coreana.
  6. Quatre cops menys inversió que SotxiRússia va invertir per als Jocs Olímpics de Sotxi 50.000 milions de dòlars, mentre que la xifra de Corea del Sud s'ha quedat en 13.000 milions de dòlars. Tot i que la inversió del país asiàtic està quatre cops per sota de la de Sotxi, s'espera que l'impacte econòmic sigui de 49.500 milions d'euros. A banda de la construcció de diversos equipaments i de la reforma d'algunes infraestructures que ja hi ha, Pyeongchang ha apostat fort per la mobilitat. És per això que ha construït un tren ràpid capaç de moure els espectadors des de Seül fins a Pyeongchang en una hora, quan abans se n'hi estava tres. A més, seran els primers Jocs Olímpics que aplicaran la tecnologia de transmissió de dades 5G.
  7. Les inicials del nom de la ciutat, al logotipEl logotip de Pyeongchang és una representació de les lletres P (ㅍ) i CH (ㅊ), les consonants inicials del nom de la ciutat en l'alfabet coreà. ㅍ representa la seu i el concepte de trinitat en la filosofia coreana (cel, terra i humanitat), mentre que ㅊ és com un vidre de gel i vol mostrar la participació estel·lar dels atletes.
  8. Els pisos de la Vila Olímpica ja tenen propietarisLa Vila Olímpica de Pyeongchang la integren nou grans blocs de pisos. En total n'hi ha 922, d'entre 75 i 85 m² cadascun. Segons va comentar un responsable en una visita guiada que va fer Europa Press, malgrat que els primers inquilins d'aquests pisos (els esportistes) encara no hi han posat un peu a dins, l'organització ja els té tots venuts: els futurs propietaris han pagat entre 240.000 i 264.000 euros per aquests immobles amb vistes al mar i a la muntanya.
  9. De 31 a 700 euros: el preu de les entradesLes entrades per a tots els esdeveniments ja fa temps que estan a la venda. Els organitzadors han posat els preus en funció de l'interès que desperten els esports a la seva ciutadania. Així, els esdeveniments més populars al país, com ara l'hoquei sobre gel masculí i el patinatge artístic, tenen els preus més alts: per veure en directe la final d'hoquei sobre gel masculí cal pagar uns 700 euros i per veure la gala d'exhibició de patinatge artístic, 620. En canvi, per veure un partit de cúrling, pagant 31 euros ja n'hi ha prou. L'entrada més cara és la de la inauguració: 1.200 euros.
  10. Els catalans que tenen opcionsFins uns dies abans dels Jocs Olímpics no sabrem la llista definitiva d'esportistes classificats per a la cita. Ara per ara, hi ha dos catalans que, si no hi ha cap contratemps d'última hora, aniran a Corea del Sud: Queralt Castellet ('snowboard') i Quim Salarich (esquí alpí). A ells s'hi podrien afegir sis esportistes més: Adrià Díaz (fent parella amb Olivia Smart, patinatge artístic, modalitat dansa), Ander Mirambell ('skeleton'), Maria Motejano ('skeleton'), María Hidalgo ('snowboard'), Júlia Bargalló (esquí alpí) i Núria Pau (esquí alpí). A Sotxi 2014, l'última cita olímpica amb els esports d'hivern, hi va haver set representants catalans (dels 20 esportistes que integraven la delegació espanyola), mentre que a Vancouver n'hi va haver vuit.
stats