Jocs Olímpics

La Xina treu pit inaugurant els Jocs d'Hivern del 2022 en una cerimònia carregada de simbolisme

Pequín, primera ciutat a ser seu d'una cita d'estiu i una d'hivern, posa en marxa uns Jocs amb forta càrrega política

La Xina treu pit inaugurant els Jocs d'hivern del 2022 en una cerimònia carregada de simbolisme
08/02/2022
5 min

BarcelonaEl mateix escenari que va viure no fa tant uns Jocs Olímpics d'Estiu, ara destinat a uns Jocs d'Hivern. Pequín ha donat per inaugurats els Jocs del 2022 amb una cerimònia carregada de simbolisme dirigida pel director de cinema Zhang Yimou. El mateix artista que el 2008 va dirigir la cerimònia dels Jocs d'Estiu, en què va fer córrer per la teulada el gimnasta Li Ning amb la torxa olímpica. Aquesta vegada la pandèmia ha posat límit a la imaginació de Zhang, que hauria preferit una cerimònia més ambiciosa, amb més extres. Però les autoritats han limitat a 3.000 les persones involucrades per evitar contagis. I la cerimònia ha durat 100 minuts per la mateixa raó, encara que el cineasta volia allargar-la. D'idees no n'hi falten. L'encesa del peveter, un gran cristall de gel que s'ha elevat del mig de la pista, ha sigut preciosa.

La República Popular de la Xina, malgrat les limitacions, ha tret pit amb una cerimònia que ha sortit rodona. Una posada en escena elegant, amb referències a la seva tradició, però fent espai a la modernitat amb espectacles en què s'unien els ballarins amb la intel·ligència artificial. Una cerimònia en què els xinesos han volgut, amb una rialla, enviar un avís a navegants: si fins ara no han estat una potència en els esports d'hivern, ara volen competir per ser els millors. El president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, ha dit que "la Xina avui és un país d'esports d'hivern, amb més de 300 milions de persones implicades i unes 2.000 instal·lacions de neu i de gel, i aquest èxit extraordinari obre una nova era per a l'esport hivernal". En un divertit vídeo, un grup de nens xinesos queien de cul intentant esquiar o patinar. Al final del vídeo, però, ja ho sabien fer bé. La idea dels xinesos és començar a guanyar medalles com més aviat millor, ja sigui sobre neu o sobre gel. La Xina ocupa tot just la 17a posició en la classificació històrica de més medalles en uns Jocs d'Hivern, molt lluny dels tres estats amb més èxits: Alemanya, els Estats Units i els reis sobre neu, Noruega, l'estat que més cops ha pujat al podi, amb 368 medalles, 132 de les quals d'or.

Pequín, la primera ciutat a ser seu d'uns Jocs d'Estiu i uns Jocs d'Hivern, aprofita algunes instal·lacions del 2008. El Cub d'Aigua, on nedava Phelps fa 14 anys, ara ha gelat l'aigua per disputar-hi cúrling. I l'Estadi Nacional, conegut com El Niu, ha acollit una cerimònia inaugural on representants de tots els grups ètnics de la Xina han entregat la bandera nacional a un grup de soldats. Com si fos una metàfora del que passa si un d'aquests grups alça la veu. De fet, la cerimònia ha estat marcada pels boicots polítics de molts governs, com els dels Estats Units, el Regne Unit, Austràlia i el Canadà, per protestar per la falta de llibertats a la Xina. Entre els mandataris presents hi havia el president de Rússia, Vladímir Putin, que ha aprofitat el viatge per negociar altres afers amb Xi Jinping. Putin va aplaudir la delegació del seu país, que encara no pot competir sota la seva bandera pels nombrosos casos de dopatge. A la Xina, participen com "esportistes olímpics russos".

La bandera xinesa durant la inauguració dels Jocs.

A la tribuna presidien la cerimònia el president xinès, Xi Jinping, i el president del Comitè Olímpic Internacional, l'alemany Thomas Bach. En el seu discurs, Bach ha dit que els Jocs marquen "un nou capítol en la història de l'esport", i ha fet una crida als dirigents mundials a "donar una oportunitat a la pau" i respectar la Treva Olímpica mentre duri la competició. "La missió dels Jocs és bastir ponts, mai aixecar murs", ha afegit després d'una desfilada de delegacions plena de simbolisme. El senyal de televisió s'ha encarregat de mostrar en primer pla com Xi Jinping aplaudia la delegació de Hong Kong, territori on el seu govern reprimeix les llibertats, però que encara té certa autonomia, que li permet tenir un comitè olímpic propi. Amb més fredor s'han rebut les delegacions dels Estats Units i de Taiwan, l'estat on va refugiar-se el govern derrotat pels comunistes després de la guerra civil posterior a la Segona Guerra Mundial. Les dues Xines, que oficialment no es reconeixen, sí que comparteixen trajecte olímpic. "Vosaltres, esportistes olímpics, mostrareu com seria el món si tots ens respectéssim mútuament i amb les mateixes regles. Al nostre fràgil món, en què imperen la divisió, el conflicte i la desconfiança, nosaltres mostrem al món que sí que és possible ser rivals i alhora viure en pau i amb respecte", ha dit Bach. En un món on la imatge és important i on cal enviar missatges, a continuació s’ha encès el peveter, després d’un llarg relleu pels llocs més emblemàtics de la ciutat, amb la flama passant de mà en mà d’esportistes, astronautes i científics. L'últim relleu, encarregat d’encendre el peveter, l’han fet un home i una dona. Dos esquiadors, Dinigeer Yilamujiang i Zhao Jiawen. Yilamujiang, una de les xineses amb opcions a medalla, pertany a la minoria uigur, present a la regió autònoma de Xinjiang, que parla una llengua turcmana i és musulmana, on s’han denunciat abusos contra els drets humans per part del govern. Una elecció simbòlica.

La cerimònia havia començat amb un munt de focs artificial, tota una tradició xinesa, que han donat pas a un joc de llums com a al·legoria del començament de la primavera, tal com marca el primer dia del calendari lunar xinès, que ha sigut aquesta setmana. Després s'han fet desfilar les 91 delegacions, algunes de les quals amb poca gent, ja que les seus d'esports de neu són lluny de Pequín i per evitar contagis s'han limitat els moviments. En total, uns 3.000 atletes prendran part en aquests Jocs Olímpics d'Hivern, en què hi haurà 109 proves en 15 disciplines diferents, distribuïdes en tres seus: la mateixa capital, Yanqing i Zhangjiakou, a 80 i 180 quilòmetres de Pequín, respectivament. Entre les delegacions han destacat estats debutants en uns Jocs d'Hivern, com Haití, l'Aràbia Saudita i la Samoa Americana, amb Nathan Crumpton, un atleta nascut a Kènia fill de militar nord-americà, que participa com a samoà gràcies a una àvia. Crumpton, olímpic en skeleton, va ser olímpic als Jocs d'Estiu del 2021 en els 100 metres lliures. La patinadora alemanya Claudia Pechestein ha sigut una de les estrelles, ja que participa en uns Jocs per vuitena vegada.

La delegació espanyola, formada per 14 esportistes –la meitat dels quals catalans–, ha desfilat amb Queralt Castellet i Ander Mirambell d'abanderats. La sabadellenca, que busca la seva primera medalla olímpica, és la cara més coneguda en els seus cinquens Jocs. Mirambell, en skeleton, participa en els seus quarts Jocs. El primer català a debutar serà l'esquiadora Núria Pau, en eslàlom gegant, la matinada de diumenge a dilluns.

stats