Els Jocs d'Hivern

El TAS decideix que la patinadora russa Kamila Valíeva, acusada de dopatge, pugui seguir competint

Prioritza els drets de la jove de 15 anys i deixa per a altres tribunals investigar si realment es va dopar al desembre

BarcelonaKamila Valíeva sortirà a patinar al concurs individual de patinatge artístic amb totes les mirades posades sobre ella. Amb 15 anys, la patinadora russa s'ha convertit en el centre d'una controvèrsia que va més enllà de l'esport i entra en el terreny jurídic. La secció especial del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) creada per als Jocs d'Hivern de Pequín ha decidit que Valíeva podrà seguir participant-hi malgrat haver donat positiu per dopatge en els tornejos estatals russos del desembre. El TAS ha rebutjat els recursos del Comitè Olímpic Internacional (COI), l'Agència Mundial contra el Dopatge (AMA) i la Federació Internacional de Patinatge, que volien veure Valíeva expulsada dels Jocs. Ara bé, la sentència no diu res sobre si la delegació russa hauria de rebre la medalla d'or en el concurs per equips, on Valíeva va ser l'estrella. O si Valíeva es va dopar o no. El cas, doncs, continuarà. De moment, el COI ha anunciat que no celebrarà la cerimònia de lliurament de medalles per als equips de patinatge artístic dels Jocs de Pequín, ni tampoc en cap altra en què la russa hagi de pujar al podi.

Cargando
No hay anuncios

El panell d'àrbitres, format per l'italià Fabio Ludica, el nord-americà Jeffrey Benz i l'eslovena Vesna Bergant Rakocevic, han defensat que impedir la participació de l'atleta als Jocs li causaria un "dany irreparable", segons el comunicat publicat a la web oficial del TAS. La decisió recorre a arguments com els "principis fonamentals d'equitat, proporcionalitat, dany irreparable i equilibri relatiu d'interessos entre els sol·licitants i l'atleta, que no va donar positiu durant els Jocs Olímpics de Pequín", i afegeix que es tracta d'una esportista de 15 anys, cosa que fa que estigui en la categoria d'esportistes protegits. El comunicat parla de "circumstàncies extraordinàries" en un cas molt complex. El tribunal havia de valorar si calia prioritzar els drets i la protecció de Valíeva o prioritzar la imatge dels Jocs. Ha optat per la primera via, tot i que Valíeva segueix amb un procediment disciplinari obert, cosa que deixa el COI en una situació incòmoda. És a dir, Valíeva podria guanyar la medalla d'or en el concurs individual i ser sancionada per dopatge després, un cop es facin les contraanàlisis del seu cas.

El panell d'àrbitres ha prioritzen protegir la patinadora. Si era expulsada i després ella podia demostrar ser innocent, hauria estat greument perjudicada. En canvi, si guanya l'or però es confirma que va dopar-se, es pot retirar la medalla. "És un cas molt complex, és una menor. I caldria preguntar-se si podem sotmetre menors de 15 anys a la pressió de torneigs com aquests. El que queda clar és que serà difícil que justifiqui per quina raó va prendre un medicament que només prenen adults. I en un cas així, la lògica diu que els seus resultats no seran considerats legals" explicava a l'agència EFE José Luis Terreros de l'Agència de protecció de la salut dels esportistes.

Cargando
No hay anuncios

La patinadora artística va donar positiu per trimetazidina, un medicament contra l'angina de pit que figura a la llista de productes prohibits de l'Agència Mundial contra el Dopatge. Aquesta substància es va incloure en la llista de productes prohibits perquè millora el rendiment de les cèl·lules cardíaques, i després d'haver detectat que apareixia en les anàlisis de molts esportistes de l'est d'Europa. Durant els últims Campionats de Patinatge de Rússia, celebrats a Sant Petersburg, Valíeva va donar positiu després d'un test fet el 26 de desembre, però el cas no va transcendir fins al 8 de febrer, quan el laboratori contra el dopatge d'Estocolm, on es van enviar les proves, va fer públics els resultats parlant d'una patinadora russa de menys de 16 anys que era als Jocs. La legislació internacional protegeix els esportistes de menys de 16 anys i demana no publicar la identitat en casos de dopatge, però Valíeva era l'única russa de 15 anys present a la Xina. I tot això passava just el dia que s'havien d'entregar les medalles d'or a la delegació russa pel seu triomf al concurs per equips, en què Valíeva s'havia convertit en la primera dona capaç de fer un salt quàdruple en una cita olímpica. Les medalles encara no s'han entregat.

Cargando
No hay anuncios

Sense temps per defensar-se

Per acabar-ho de complicar, Rússia encara competeix als Jocs sota el nom atletes russos olímpics, ja que el Comitè Olímpic Rus no pot fer servir la bandera i l'himne rus després que es descobrís la xarxa de dopatge amb el suport de l'estat utilitzada durant els Jocs d'Hivern de Sotxi del 2014. Aquelles sancions van obligar a l'Agència contra el Dopatge rus a perdre la capacitat de processar sola als laboratoris de Moscou els resultats dels seus esportistes, motiu pel qual les proves de Valíeva van ser enviades a Estocolm, on els suecs van tardar sis setmanes en publicar els resultats. Els van comunicar el dimarts 8 de febrer. En 24 hores, Valíeva passava de ser la gran estrella dels Jocs a trobar-se al centre d'un huracà mediàtic. De fet, el TAS ha dit avui: "No entrarem a valorar el temps que s'ha tardat a analitzar les proves, quan normalment es tarda uns 10 dies, però al comunicar-ho en aquesta data Valíeva no ha tingut dret a organitzar una defensa del seu cas". L'AMA, que ha emès un comunicat mostrant-se decebuda per la decisió del TAS, ha acusat els russos de no haver indicat als laboratoris suecs que aquestes proves eren "prioritàries", i demana a l'Agència contra el Dopatge rus que posi en marxa una investigació sobre com han actuat els entrenadors de la jove de 15 anys.

Cargando
No hay anuncios

L'Agència contra el Dopatge rus, al tenir la potestat de sancionar la jove, ja que el positiu es va produir en una competició a Rússia, va suspendre "amb efecte immediat" Valíeva el dimecres 9, però la patinadora va presentar un recurs contra la sanció i el dijous 10 ja tornava als entrenaments. Mentre el Kremlin defensava Valíeva parlant "d'un malentès", tant el COI com l'AMA exigien que la jove fos sancionada i van presentar un recurs al TAS. Ara el TAS ha decidit que la russa pot seguir competint a la Xina, en un cas que porta camí d'allargar-se uns mesos entre reunions, tribunals i debats sobre ètica i esport. Valíeva podria arribar a ser sancionada amb un màxim de dos anys un cop el cas sigui tancat després dels Jocs, però el procediment es podria allargar mesos, ja que caldrà repetir les proves i esperar els recursos de totes les parts. De fet, el cas pot tornar al TAS un cop passi per l'AMA.

Cargando
No hay anuncios

Valíeva és la joia de la corona d'una nova fornada de patinadores entrenades per la sempre polèmica Eteri Tuberidze, que crea campiones abans dels 18 anys amb mètodes molt durs, tot i que poques d'aquestes esportistes poden seguir competint al mateix nivell després. Tuberidze ha defensat la innocència de Valíeva i ha assegurat que només va prendre un medicament. La jove russa tornarà a patinar aquest dimarts en la fase prèvia del torneig individual. Les 24 millors patinadores es classifiquen per a la final de dimecres. I el COI ja ha demanat fer una excepció si Valíeva es classifica per a la final i permetrà que la 25a classificada també hi pugui participar.