La patinadora olímpica de 15 anys que arriba allà on ningú havia arribat abans
Kamila Valieva esdevé la primera patinadora a fer un salt quàdruple en uns Jocs. Ho ha fet dos cops
BarcelonaKamila Valieva ha nascut per fer història. En el seu debut en una cita olímpica, amb 15 anyets, s'ha convertit en la primera dona a fer un salt quàdruple en uns Jocs Olímpics. Valieva, de fet, ho ha fet dos cops, primer amb un quàdruple salchow i més tard amb un quàdruple toe loop combinat. I ho ha intentat una tercera vegada, en què ha caigut. Errada que l'ha deixat sense poder batre el rècord de puntuació el dia que esdevenia la quarta dona que fa un triple axel en uns Jocs. Però com que era el concurs per equips, on els russos van guanyar l'or, Valieva encara disposa d'una nova oportunitat per anar més enllà al concurs individual. "M'ha fet ràbia aquesta errada, intentaré entrenar de valent i concentrar-me per no fer-la el pròxim cop", explicava a la sala de premsa. Quan li han preguntat si s'havia sentit pressionada, ha somrigut: "Ser aquí competint és una sensació meravellosa".
Valieva, com Nadia Comaneci en el concurs de gimnàstica dels Jocs del 1976, sembla fràgil. Quan no competeix sembla una nena, més que una dona. Però un cop es posa en moviment, tot canvia. Els salts els clava com si res. I quan gira, a una velocitat sorprenent, et preguntes d'on surt tanta energia per agafar l'altura necessària. La nord-americana Tara Lipiski, campiona olímpica als Jocs de Nagano del 1998, explicava a la televisió del seu país: "No havia vist mai una patinadora amb tant talent natural. Podem parlar de les hores de feina, però aquí hi ha talent. I una fortalesa mental sorprenent". A Rússia, on el debat sobre si esportistes tan joves haurien de carregar tanta responsabilitat no es viu de la mateixa manera que en altres terres, ja fa anys que saben que Valieva és una superdotada.
"Quan tenia 7 anys vaig mirar els Jocs Olímpics de Sotxi. Recordo estar molt emocionada i animar el concurs que va fer Iúlia Lipnítskaia. Vaig prometre que seria campiona olímpica i ara s'ha fet realitat", explicava ella en referència a l'or als Jocs Olímpics organitzats pels russos el 2014, quan Lipnítskaia va esdevenir la patinadora més jove a guanyar un or olímpic, al fer-ho en el concurs per equips amb 15 anys i 249 dies. Valieva ha fet ara el mateix gairebé amb la mateixa edat, tot i que per poc Lipnítskaia era més jove. Però Valieva aspira a l'or individual. I pocs dubten que pujarà al podi.
Ella és la joia de la corona d'una delegació, la russa, que no pot competir amb la seva bandera perquè encara arrosseguen la sanció per dopatge que els obliga a ser inscrits com a membres de "la delegació d'esportistes russos". Un eufemisme. Els russos, amb l'orgull ferit per les sancions, han treballat intensament aquests últims anys. I Valieva és un dels noms destacats, la gran deixebla de l’escola de patinatge d’Eteri Tutberidze, una entrenadora que ha estat guardonada dos cops per Vladímir Putin. El 2021, a la final de la Copa de la regió de Moscou, Valieva va imposar-se en un Palau Megasport Sport ple de gom a gom per davant de Maia Khromikh i Daria Usacheva. Totes tres tenien 14 anys, motiu pel qual no podien classificar-se per als Mundials d’aquell any, al ser massa joves. Totes tres, per cert, entrenades per Tutberidze. Va ser en aquesta final a Moscou quan Valieva va fer per primer cop un triple axel: un salt de tres voltes i mitja. Ja llavors, tothom sabia que era una noia especial.
Pocs mesos després, Valieva no va poder proclamar-se campiona russa al ser derrotada a les finals per una altra deixebla de Tutberidze, Anna Txerbakova, de 16 anys. Una caiguda de Valieva, per arriscar massa, la va deixar en segona posició per darrere de Txerbakova, que va competir malgrat patir una pneumònia. Tutberidze, sempre gèlida, va emocionar-se amb l’esforç de la seva deixebla, plorant emocionada. Però ja havia decidit, llavors, que la seva gran aposta de futur no era Txerbakova. Era Valieva, que també aplaudia emocionada el triomf de Txerbakova, que gairebé va perdre el coneixement després de pujar al podi. De fet, durant tot l’any 2021 Tutberidze no es va perdre ni una sola actuació de Valieva. Només ho va fer amb ella. Un gest significatiu, era l'escollida. Un d'aquests espectacles va ser quan ja amb 15 anys, Valieva va guanyar la segona prova de la Copa del món de patinatge a Vancouver (Canadà), i va establir un nou rècord mundial de puntuació. I va fer-ho incloent en el seu programa aquests salts quàdruples que també ha mostrat a Pequín. I també ho va fer al ritme del Boléro de Ravel, música unida per sempre més als concursos de patinatge olímpics des de l'etern exercici dels britànics Jayne Torvill i Christopher Dean el 1984 a Sarajevo.
Les arrels, a Kazan
Mentre els seus companys de generació viuen en un món d’adolescents, Valieva fa més d’un any que carrega la creu de ser favorita per guanyar dues medalles d’or olímpiques. En una xerrada fa uns anys, Tutberidze explicava: "Amb aquesta edat, els joves no porten la pressió tan malament com els adults. Ho veuen com una oportunitat per guanyar, no conviuen tant amb la por a perdre que tens quan ja has guanyat molt. I físicament, és una edat increïble per al patinatge". El destí de Valieva estava escrit. Havia de seguir els passos d’Alina Zagitova, la campiona olímpica el 2018, quan va fer-ho amb 17 anys. Si Zagitova portava l’esport a la sang, ja que el seu pare va ser un bon entrenador d’hoquei sobre gel, Valieva no.
Nascuda a Kazan, la capital de la República del Tatarstan, la Kamila va començar a patinar amb menys de 4 anys en una escola del barri. Quan tenia 7 anys, però, la seva mare va marxar a Moscou, on ha viscut fins ara sense oblidar les arrels tàtares, el grup nacional del qual forma part. De fet, quan té vacances sempre torna a Kazan, per gaudir del menjar local i les tradicions d’una zona amb llengua pròpia on la major part de la gent és musulmana. "Nosaltres a la família honorem els costums tàtars. La meva àvia i la meva mare coneixen bé les tradicions nacionals i intenten ensenyar-me-les", va explicar fa un any. El govern de la regió del Tatarstan, de fet, ja ha contactat amb ella per demanar-li que competeixi com a membre de la seva federació, ja que al ser entrenadora de Tutberidze, competeix com a moscovita. La premsa russa especula que un cop acabi els Jocs, Valieva podria valorar el canvi federatiu, que li permetria ingressar més diners, de pas.
Valieva, que competirà la setmana que ve individualment, ha liderat el triomf dels russos al concurs per equips, gràcies al seu exercici lliure i l'espectacle en parelles d'Anastasia Mishina i Aleksandr Galliamov. Malgrat que en l'espectacle de dansa lliure els millors van ser els nord-americans Madison Chock i Evan Bates, els russos van sumar 74 punts, i van guanyar l'or per davant dels Estats Units (65) i els japonesos (63). El Canadà, campió el 2018, va acabar en la quarta posició, per davant dels amfitrions xinesos.
Eteri Tutberidze, el cervell de tot plegat
Quan arribi el concurs individual, Valieva haurà de plantar cara, entre d'altres, a les seves dues companyes d'equip, Anna Txerbakova i Alexandra Trusova, totes dues de 17 anys. Totes, deixebles d'Eteri Tutberidze, l'ànima darrere l'èxit rus els últims anys. Una dona que va passar molts anys fora de casa, fins que va tornar a Rússia ara farà 15 anys. Filla d’un taxista d’origen armeni, Tutberidze era una patinadora sobre gel que havia estudiat art contemporani i ballet. Però els anys 90, a Rússia, van ser prou durs, així que va emigrar als Estats Units per fer d’entrenadora de patinatge artístic. Va coordinar espectacles en casinos de Las Vegas, va entrenar nenes en pavellons on havien d’evitar rebre cops de jugadors d’hoquei. Però es va fer un nom, i va cridar l’atenció del Comitè Olímpic Rus. Al tornar a casa, li van encomanar liderar la construcció d’un equip potent de patinadores. Tutberidze no ha fallat. Valieva, tampoc.