Les llàgrimes de Valíeva, perdre l'or anant pel camí que no toca i el coratge d'una italiana de ferro: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

Noruega segueix guanyant medalles, Alemanya mana al 'bobsleigh' i els suïssos, a les pistes d'esquí

Kamila Valíeva, durant l'exercici curt als Jocs de Pequín
15/02/2022
4 min

BarcelonaEls Jocs Olímpics d'Hivern s'encaminen al seu final amb totes les mirades posades en la patinadora russa Kamila Valíeva, de 15 anys. A l'espera de l'últim exercici de dijous, la russa obre el debat sobre el paper dels esportistes de 15 anys, sobre qui és el culpable en el cas de dopatge en un menor, si ella o els seus entrenadors, i sobre si la substància que hauria pres realment afecta el seu exercici. Sigui com sigui, els Jocs continuen amb els torneigs d'hoquei sobre gel i cúrling entrant a la fase de play-off. I amb la delegació de Noruega pel camí de guanyar el medaller per tercer cop consecutiu. El país que més medalles ha guanyat en tota la història dels Jocs ja en porta 26, a la Xina, 12 de les quals d'or. Alemanya el segueix amb 9 i els Estats Units, amb 7.

Valíeva, entre la llum i la foscor

A l'espera de saber si en uns mesos li treuen qualsevol medalla que guanyi a la Xina, Valíeva ha demostrat ser la millor. Amb 15 anys, ha aconseguit aguantar la pressió que tothom et miri, amb un exercici curt deliciós. A l'acabar, la jove de Kazan s'ha posat a plorar. És cert que de sortida ha caigut després d'intentar un triple àxel, però després ha clavat tots els trucs amb una nota final de 82,16 punts que li permeten liderar la general a l'espera de l'exercici lliure. Valíeva lidera la classificació per davant de la seva compatriota Anna Shcherbakova i la japonesa Sakamoto Kaori. Dijous Valíeva intentarà guanyar la segona medalla d'or als Jocs, sabent que, en cas de guanyar-la, no la rebrà.

El Comitè Olímpic Internacional ha decidit no donar cap medalla en una cerimònia on sigui Valíeva, per evitar la imatge d'ella amb un trofeu que segurament perdrà en uns mesos. Valíeva va donar positiu per un medicament contra l'angina de pit receptat a adults no permès en la legislació contra el dopatge, en una prova feta el 26 de desembre als campionats russos. El resultat, però, no es va saber fins a la setmana passada, quan la russa ja havia guanyat un or en la competició per equips. El COI la volia expulsar, però el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport va decidir que havia de seguir participant, ja que té dret a organitzar una defensa del seu cas. La teoria del TAS diu que si és expulsada i després es demostra que no era culpable, el dany seria "irreparable" contra una jove de 15 anys. En canvi, si guanya i es demostra que va dopar-se, la medalla sempre es pot retirar. Valíeva argumenta que va donar positiu per aquesta substància perquè és un medicament que pren el seu avi, amb qui viu. Suposadament, hauria begut del mateix got. Dijous la jove patinadora defensarà aquesta primera posició en l'exercici lliure.

Suter guanya i Goggia s'emociona

La suïssa Corinne Suter, campiona mundial de descens, ha guanyat aquesta prova d'esquí alpí en una cursa on ha emocionat la italiana Sofia Goggia, campiona olímpica ara fa quatre anys. Goggia va patir una greu caiguda fa tot just tres setmanes on va fracturar-se el peroné i va trencar-se un lligament del genoll. Malgrat tot, ha aguantat el dolor per guanyar la plata per davant de la seva compatriota Nadia Delago, que ha acabat tercera.

Suter ha permès de pas que els suïssos marxin com a grans dominadors de les proves d'esquí alpí dels Jocs, amb els ors de Beat Feuz i Marco Odermatt al descens i gegant masculí, i Lara Gut-Behrami al superdescens femení.

El dia de les errades fatals al biatló

El rus Eduard Latipov, que ja es veia guanyador de la prova de relleus masculins de biatló amb l'equip rus, ha comès dues errades en l'última plataforma de tir, i ha permès que l'or s'escapés de les mans dels russos. En aquesta prova, barreja d'esquí de fons i tir amb escopeta, els russos semblaven disposats a imposar la seva llei, però al final han acabat tercers per darrere de Noruega i França. Latipov ha acabat amb la mirada perduda, decebut.

La plata francesa, per cert, significa la cinquena medalla als Jocs del francès Quentin Fillon Maillet, de 29 anys, que esdevé el primer atleta de biatló a pujar cinc cops al podi en uns mateixos Jocs: ha guanyat l'or als 20 km individuals, l'or en persecució, la plata a la prova d'esprint i els relleus masculins i mixtos. I li queda la prova de sortida en massa.

Noruega ha guanyat un or que semblava perdut al biatló, però també ha dominat a la prova de la combinada nòrdica, on Jarl Magnus Riiber, que liderava la cursa, s'ha equivocat de camí quan faltava poc per al final, i ha acabat segon per darrere del seu compatriota Jørgen Graabak. El japonès Akito Watanabe, que viu els seus cinquens Jocs, ha acabat tercer.

El 'bobsleigh', territori alemany

Ningú com ells, en aquesta disciplina. A la prova de bobsleigh amb dos tripulants, les tres primeres posicions han sigut per als alemanys, amb la llegenda Francesco Friedrich guanyant fent parella amb Thorsten Margis. Friedrich, campió mundial en 13 ocasions, ja va guanyar l'or en el bobsleigh de dos i el de quatre ara fa quatre anys. El seu objectiu ara és repetir aquest doble triomf a la cita xinesa.

stats