Oriol Cardona, campió mundial d'esquí de muntanya a la prova d'esprint
L'estació de Boí Taüll acull aquesta setmana els Mundials d'esquí de muntanya
BarcelonaAra fa uns mesos, una notícia va canviar la manera de veure el futur d'uns quants esportistes. El Comitè Olímpic Internacional va decidir que l'esquí de muntanya passaria a ser esport olímpic a partir de la cita del 2026 a Itàlia, amb els Jocs Olímpics de Milà i Cortina d'Ampezzo. Esportistes de primer nivell que no veien possible guanyar una medalla olímpica, de sobte, veien com s'obria un nou horitzó. I els Mundials de l'especialitat que es posen en marxa aquesta setmana a Catalunya poden ser una oportunitat per veure qui serà favorita d'aquí tres anys en terres italianes.
Aquesta setmana l’estació catalana de Boí Taüll (Alta Ribagorça) és del 27 de febrer al 5 de març la seu oficial dels ISMF World Championships Skimo 2023, els Mundials d'aquesta especialitat. Boí Taüll ja va ser la seu dels campionats europeus d’esquí de muntanya el febrer del 2022, experiència clau per poder acollir ara els Mundials sota el paraigua de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF). En concret, es tracta d'un Mundial amb cinc proves diferents: esprint, individual, vertical, relleus i equips. En aquest sentit, la decisió del Comitè Olímpic Internacional (COI) de donar cabuda a l’esquí de muntanya als Jocs Olímpics de Milà - Cortina d'Ampezzo ha marcat un abans i un després en les competicions de skimo a tots els nivells. Així, de les cinc competicions que es disputaran a Boí Taüll, dues seran les que el COI ha decidit que formin part dels Jocs: esprint i relleus.
Oriol Cardona, la gran esperança
I precisament en esprint destaca el nom d'Oriol Cardona (Ski Club Camprodon). El banyolí, de 28 anys, es troba en el millor moment de la seva carrera i s'ha proclamat campió mundial en la prova d'esprint, un any després de fer el mateix als europeus. Ja el 2018, el petit de la nissaga dels Cardona va aconseguir tancar la Copa del Món quan debutava amb una més que meritòria tercera posició. El repte de Cardona és pujar al podi també en relleus mixtos, prova on farà parella amb l’andalusa Ana Alonso. “Estic molt content de poder córrer a casa, el fet que hi hagués tanta gent animant m’ha donat molta energia. Estic molt content de la victòria, he treballat molt per poder estar aquí. Una de les meves pors era no arribar a la final, però ho he aconseguit i ho he donat tot” ha explicat el banyolí. L’esprint té una durada de tres minuts i es disputa en un màxim de 70 metres de desnivell positiu.
Més enllà d'Oriol Cardona, bona part de la representació espanyola al Mundial està formada per catalans, amb els noms de Marta Garcia (CE Cerdanya Skimo Team) en categoria sènior al costat de la jove Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà). Garcia, després d’una temporada sense competir per maternitat, torna a la competició amb ganes de continuar lluitant pels llocs capdavanters. En categoria sènior també hi seran Pere Rullan (CE la Molina Sport Club), Pau Coll (Ski Club Camprodon), Jordi Alís (CE Cerdanya Skimo Team) i Nil Cardona (Ski Club Camprodon). En la sub-23, Ot Ferrer i Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà), Albert Pérez (CE Cerdanya Skimo Team) i Marc Ràdua (CEPS). A la categoria sub-20 Ares Torra, Berta Guitart, Enric Baños i Tomeu Comellas (AE Mountain Runners del Berguedà) i Biel Pujol (CE Farners). I, finalment, a la sub-18 Laia Selles (CE Cerdanya Skimo Team), Aina Garreta (CEPS), Erola Rocias (AE Mountain Runners del Berguedà) i Aaron Àlvarez (CE Mindundis Team).
Precisament Laia Selles ha estat un dels noms destacats de la primera jornada, en imposar-se en la final U18 de dones. Amb només 16 anys, la catalana ja acumula al seu palmarès tres medalles d’or al Festival Olímpic de la Joventut Europea, i ara una medalla d’or en la disciplina Esprint de la competició més destacada del calendari: els Mundials. “És una sensació increible convertir-se en campiona del món davant dels meus amics a casa! No m’esperava això perquè tinc un dit trencat” ha explicat.
A l'esquí de muntanya, cal pujar desnivells nevats amb els mateixos esquís de les disciplines d'esquí de fons. Una disciplina en què els catalans han destacat els últims anys gràcies en part al Centre de Tecnificació d'Esquí de Muntanya (CTEMC). Un centre que en els seus inicis va tenir figures clau com Jordi Canals i Kilian Jornet, que els últims anys ha continuat donant suport al CTEMC fent xerrades. Ara, sota el lideratge de figures com Pau Gómez, Aribau Portillo i Marc Pinsach, el centre continua fomentant la pràctica d'una disciplina que ha donat moltes alegries a l'esport català els últims anys.