Olimpisme

Kamila Valíeva, un cas de dopatge convertit en una nova arma propagandística del Kremlin

L'agència contra el dopatge russa indigna el Comitè Olímpic al defensar que la patinadora russa no es va dopar abans dels Jocs del 2022

BarcelonaNingú sap on para exactament Kamila Valíeva, que, amb 16 anys, s'entrena amagada en algun lloc de Rússia. La jove patinadora sobre gel russa, que ara fa dos anys va irrompre als tornejos internacionals amb una força i talent que van deixar glaçats a tothom, s'ha convertit en la protagonista d'un dels escàndols esportius més grans dels darrers anys, escàndol on la política cada cop pren un paper més gran, ja que el govern de Rússia la fa servir com a símbol dels atacs que rep el seu país per part d'Occident. Quan va donar positiu el febrer del 2022, el món encara no sabia que Rússia iniciaria una guerra. Ara que hi ha conflicte, el cas de Valíeva s'ha fet servir pel Kremlin per afirmar que hi ha una campanya en contra del seu esport.

Durant els Jocs Olímpics d'Hivern de la Xina del 2022, es va saber que Valíeva, que llavors tenia 15 anys, havia donat positiu per una substància prohibida uns mesos abans durant els campionats estatals russos de patinatge sobre gel. La patinadora de Kazan, un autèntic prodigi de tècnica que s'havia convertit en la primera dona a fer un quàdruple salt en una cita olímpica, va poder continuar competint en un cas que segueix encara obert.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta setmana l'Agència Antidopatge de Rússia ha fet públic el resultat d'una investigació que s'ha allargat mesos, en què afirma que Valíeva "no va tenir cap culpa ni negligència" per la seva violació del codi contra el dopatge abans dels Jocs Olímpics de Pequín del 2022, motiu pel qual no seria penalitzada més enllà de perdre els seus resultats als campionats nacionals de Rússia el 2021, quan va donar positiu. Segons la normativa internacional, era l'agència contra el dopatge russa la que havia de valorar el possible positiu de la patinadora, ja que la infracció s'hauria comès en un esdeveniment al seu territori en una competició local. L'Agència Mundial Antidopatge (AMA), en un comunicat, va trigar poc a criticar durament la gestió del cas per part de Rússia, afirmant que estava "preocupada per la decisió" i que "no dubtaria a exercir el seu dret d'apel·lació davant el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport, segons correspongui". L'AMA havia recomanat una prohibició de quatre anys a Valíeva. Ara pot portar el cas al TAS, en un nou incident on tant el Comitè Olímpic Internacional com l'AMA deixen clar que desconfien de com gestiona els casos de dopatge l'esport rus.

Cargando
No hay anuncios

Valíeva, que tenia 15 anys el 2022, va entrar als Jocs de Pequín l'any passat com a gran favorita a causa de les seves magnífiques actuacions en els tornejos previs, convertint-se en la primera dona a fer un salt quàdruple als Jocs. Gràcies al seu domini del patinatge, va aconseguir que Rússia guanyés la medalla d'or a l'esdeveniment per equips durant els primers dies dels Jocs, però l'endemà d'aquest èxit es va revelar que havia donat positiu unes setmanes abans per una medicació cardíaca prohibida que podria augmentar la resistència. Travis T. Tygart, el cap executiu de l'Agència Antidopatge dels Estats Units, ho va qualificar d'un acte d'incompetència "total", ja que al trigar tant a fer-se públic el resultat, ja va esclatar enmig dels Jocs. Els nord-americans, que havien vist com les seves patinadores es quedaven amb la plata per equips, van reclamar que Rússia perdés la medalla d'or.

Cargando
No hay anuncios

A Valíeva, però, se li va permetre continuar patinant als Jocs Olímpics després de presentar un recurs. Després de liderar l'esdeveniment femení a la ronda de classificació i pressionada per les crítiques, va fallar en l'exercici lliure i va quedar quarta, fora del podi. Al sortir de la pista, va rebre una esbroncada de la seva entrenadora, la polèmica Eteri Tutberidze. "Per què has deixat de lluitar? Explica-m'ho, per què?", li va dir davant de tothom. La guanyadora de la medalla d'or va ser una altra russa, Anna Txerbakova. Tant el Comitè Olímpic Internacional com l'Agència Mundial contra el Dopatge van exigir llavors que fos investigat l'equip tècnic rus, especialment Tutberidze, responsable de desenes de medalles de joves patinadores russes. Tutberidze defensa que l'edat ideal per brillar al patinatge són els 15 i 16 anys, motiu pel qual ha treballat amb un munt de joves que acaben deixant el patinatge ben jove. I Valíeva era la joia de la corona de la seva escola. L'enrenou provocat per aquell cas va permetre un canvi a la normativa internacional de patinatge, que va elevar fins als 17 anys l'edat mínima per participar en tornejos internacionals.

L'esport rus i la taca del dopatge

La darrera dècada l'esport rus ha estat tacat pel dopatge, després que sortís a la llum una estructura estatal que permetia el dopatge de molts dels seus esportistes, especialment durant els Jocs Olímpics d'Hivern organitzats pels russos a Sotxi el 2014. Grigori Rodxenkov, l'exdirector del laboratori de Moscou responsable de la xarxa, va fugir als Estats Units llavors i va fer públics detalls d'aquesta xarxa organitzada per burlar l'AMA. L'escàndol va provocar que Rússia fos expulsada de les competicions internacionals i no pogués competir en els següents Jocs amb el seu nom. De fet, als Jocs del 2022 encara ho feia sota el nom d'esportistes olímpics russos, sense fer servir la seva bandera ni fer sonar el seu himne en cas de medalles. L'escàndol del 2014 va tancar els laboratoris de l'Agència Antidopatge de Rússia, ja que es considerava que treballaven al servei del Kremlin. El 2020 es van tornar a obrir, però l'agència contra el dopatge russa havia d'enviar les seves mostres a l'estranger, on eren analitzades.

Cargando
No hay anuncios

Valíeva va donar positiu per trimetazidina en un control fet el 25 de desembre del 2021 a Sant Petersburg durant els Campionats de Rússia, prova que la jove patinadora va guanyar. L'agència antidopatge russa (Rusada), responsable del control, va enviar l'orina al laboratori d'Estocolm, on no es van tenir els resultats fins al 8 de febrer, just després del debut de Valíeva als Jocs Olímpics de la Xina. Un cop els russos van conèixer les notícies del laboratori d'Estocolm, van apartar la jove patinadora de la disciplina del grup i la van sancionar sense fer-ho públic. Però 24 hores després Valíeva va tornar als entrenaments, ja que havia presentat un recurs que l'agència contra el dopatge russa havia acceptat que li va permetre continuar participant. La patinadora va argumentar haver pres un medicament per problemes del cor del seu avi, amb qui vivia. Tant el Comitè Olímpic Internacional com l'Agència Mundial Antidopatge i la Federació Internacional de Patinatge van exigir que Valíeva fos sancionada i apartada dels Jocs amb efecte immeditat. La decisió va quedar en mans del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), que va decidir que Valíeva hi podria participar mentre el recurs continués pendent de resolució.

Cargando
No hay anuncios

El Kremlin va explicar llavors que estava convençut que el cas era "un malentès". Des de llavors, però, la situació ha canviat molt en l'àmbit geopolític per l'inici de la guerra d'Ucraïna. Per a sorpresa de l'AMA, l'agència contra el dopatge russa ha trigat gairebé un any a fer públic el seu veredicte sobre el que va passar amb Valíeva, amb un veredicte on la deixen sense el títol de campiona russa del 2021, però on defensen que podia competir als Jocs de Pequín i, per tant, Rússia no ha de perdre la medalla d'or per equips. El discurs oficial rus respecte al cas de la patinadora ha anat evolucionant a mesura que s'acostava la guerra d'Ucraïna i aquests dies l'agència de notícies russa ja parlava de "campanya occidental" contra Rússia per tallar les ales a la jove patinadora.

Valíeva es continua entrenant a Rússia, lluny dels focus, amagada. La patinadora gairebé no ha parlat públicament des de llavors. Ara els russos estan pendents de veure si l'AMA porta el cas al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport, mentre creixen els rumors d'una nova possible intervenció de l'AMA per deixar sense capacitat de maniobra l'agència contra el dopatge russa. No es tracta només d'esports, però ningú sap què deu pensar ni com deu portar-ho una jove que quan va començar la seva carrera era una nena de 12 anys que només volia patinar.