Front comú de la Generalitat i el Comitè Olímpic Espanyol per defensar el projecte que l’Aragó rebutja
El president aragonès, Javier Lambán, no serà a la reunió on la Generalitat, el govern central i el COE defensaran la candidatura Pirineus 2030
BarcelonaHavia de ser el dia de la foto de família per oficialitzar la candidatura dels Pirineus als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030, però la reunió prevista per a aquest divendres a les 11 h a Madrid serà sense el president de l’Aragó, Javier Lambán, que es va negar a firmar l’acord que els delegats del seu govern donaven per bo fa pocs dies. El govern de la Generalitat té previst enviar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a la trobada de Madrid amb el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, mentre Pere Aragonès demana a Lambán que compleixi la seva paraula i no trenqui un acord que “ha costat mesos tancar”, segons fonts de la comissió tècnica. La reunió, amb la presència del COE, el govern central i el català, servirà per fer un front comú i defensar que la proposta bona és la de la carta de Blanco que tothom va signar, exceptuant un Lambán que haurà de decidir si segueix tensant la corda o dinamita un projecte que ha trobat en les disputes polítiques la seva pedra a la sabata.
May Peus, president de la Federació Espanyola d’Esports d’Hivern, que va ser present a la reunió d'aquesta setmana –en què es va aconseguir acabar de pactar la proposta per repartir les seus–, va dir a la Cadena SER: “Estic desconcertat, ja que s’havia arribat a un acord segons el qual totes les parts estaven satisfetes”. Lambán va acusar els delegats del govern de Catalunya d’aixecar-se de la taula durant la trobada del dimarts 22 de març, però el divendres 25 tant ERC com Junts van acabar validant la proposta de repartiment de seus proposada uns dies abans, la que els aragonesos donaven per vàlida. “Ara ja no ens mourem d’aquesta proposta”, diuen a la Generalitat. El president Pere Aragonès ha deixat clar que “és una proposta que permetrà a tothom tenir protagonisme”, i reitera que Catalunya ja no pensa modificar més la proposta de seus. Aquest projecte olímpic va néixer a Catalunya el 2010, però un cop va ser comunicat al Comitè Olímpic Espanyol, des de Madrid es va demanar que hi hagués proves a l’Aragó. I si inicialment tot eren bones paraules de Javier Lambán, la situació s’ha tensat un cop els aragonesos han reclamat “una proposta equilibrada, repartida al 50% entre Catalunya i l’Aragó”. A la Generalitat s’acusa Lambán de dinamitar el projecte només per als seus interessos electorals: projectar una imatge d’oposició a Catalunya dona vots.
Aquesta setmana Lambán va sorprendre tothom negant-se a firmar la carta que el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, va enviar dilluns als governs de Catalunya i l’Aragó i al govern central i on s’explicava quina seria la distribució de seus de la cita. De fet, Lambán ha acusat el COE d’afavorir Catalunya. Afirma que no anirà a la reunió i que farà una nova proposta de repartiment de seus, ja que aquesta “no és equilibrada” si s’analitza “l’envergadura esportiva” de les modalitats, sinó que “afavoreix clarament Catalunya”. Al document del COE es proposa que al Pirineu català s’hi organitzin les proves de més prestigi de l’esquí alpí a la Molina-Masella, així com les de snowboard i esquí acrobàtic a Baqueira Beret, i les d’esquí de muntanya a Boí Taüll. A més, el Palau Sant Jordi de Barcelona i una segona instal·lació a la ciutat, segurament el futur Palau de Gel del Barça, seria l’escenari de l’hoquei sobre gel. Al Pirineu aragonès es farien el biatló i l’esquí de fons a l’estació de Candanchú, amb Saragossa com a seu del patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista llarga i pista curta, mentre que Jaca acolliria el cúrling. La distribució dels esports de gel va ser un dels punts en què la delegació catalana i l'aragonesa no es posaven d’acord, ja que inicialment la idea era que tot el gel fos en un mateix escenari. Finalment, es va acceptar dividir-lo i deixar a Catalunya només l’hoquei sobre gel, ja que aquest esport requereix un pavelló amb una capacitat que només té el Sant Jordi.
El nom i les cerimònies
El president de l’Aragó també exigeix saber on es farien la cerimònia d’inauguració i de clausura, així com el nom oficial del projecte. I que les tres valls del Pirineu aragonès, Formigal, Benasc i Candanchú, tinguin proves -ara per ara només n’hi ha a Candanchú-. Ahir, Lambán va queixar-se afirmant que s’ha descartat l’Aragó per acollir proves com l’snowboard o l’esquí alpí sense cap informe tècnic que ho avali. En els últims dies hi ha hagut trucades entre totes les parts, però el govern de Pedro Sánchez no ha pressionat Lambán, perquè no vol tensar més la corda amb un dels pocs presidents autonòmics del Partit Socialista. Ahir, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va recordar des de la Molina-Masella que si l’Aragó s’acaba despenjant de la candidatura “Catalunya ja té estudis fets” per tirar-la endavant en solitari, idea poc probable, ja que la darrera paraula sempre la té el COE, que prioritza un acord entres totes les parts.