El guàrdia urbà campió, la decepció de l'hoquei nord-americà i una militar sobre gel: els apunts dels Jocs de Pequín 2022
El català Quim Salarich no ha pogut acabar la prova d'eslàlom, guanyada pel francès Noel
BarcelonaDiumenge acaben els Jocs Olímpics. Entrem a la recta final pendents de la final de patinatge artístic, on tothom estarà pendent demà de la russa Kamila Valíeva, que competeix malgrat un positiu en dopatge. Avui l'osonenc Quim Salarich no ha pogut acabar la prova d'eslàlom. L'esquiador de Malla ha sortit tan fort, marcant el tercer millor temps en el primer tram, que ha acabat fora del recorregut. En la resta de proves, Noruega segueix liderant el medaller amb 28 medalles, 13 d'or, per davant d'Alemanya i els Estats Units.
La patinadora amb més medalles que els generals
Les proves de patinatge de velocitat en pista curta són espectaculars. A la prova dels 1.500 s'ha imposat Min-jeong Choi, de Corea del Sud, que ha superat per menys d'un segon la patinadora italiana Arianna Fontana. La neerlandesa Suzanne Schulting ha acabat tercera en una cursa guanyada per la dona que defensa el rècord del món. Fontana, però, també ha acabat contenta. Ja porta 11 medalles olímpiques, amb 32 anys. La primera la va guanyar el 2006 a casa, a Torí. I ara ja és la dona italiana amb més medalles de tota la història olímpica, en part gràcies al fet de formar part del programa esportiu que permet als esportistes entrar a l'exèrcit o la policia, per tenir feina i sou. Però en lloc de patrullar, poden entrenar-se tot el dia. Fontana, en aquest cas, és militar. Amb més medalles que molts generals.
Pam de nas de l'hoquei sobre gel nord-americà
No és cap sorpresa però, de nou, la selecció d'hoquei sobre gel masculina dels Estats Units ha perdut. En aquest cas, als quarts de final contra Eslovàquia. I mira que guanyaven 2-1 a falta de 40 segons, però no han defensat un últim atac i han acabat perdent als penals. És cert que juguen sense els jugadors professionals de la NHL, però el seu últim or és aquell del 1980 a Lake Placid, quan van derrotar els favorits, els soviètics, amb un equip d'universitaris. El conegut com a miracle on ice. Aquest any, després de derrotar per primer cop en 12 anys els canadencs en la fase de grups, es pensava que la podia fer grossa... però no ha sigut així. Les semifinals del torneig masculí són Eslovàquia-Finlàndia i Rússia-Suècia, després del triomf suec contra els canadencs. Al torneig femení, Finlàndia ha acabat tercera. La final, aquest dijous, serà Canadà-Estats Units.
El guàrdia urbà que emula els èxits del seu pare
A la prova d'eslàlom masculí, l'austríac Johannes Strolz ha celebrat la seva plata cridant: "Pare, ja hem guanyat el mateix!" El seu pare, Hubert Strolz, havia guanyat un or i una plata en esquí alpí als Jocs del 1988 a Calgary. Ara ell ha fet el mateix. Strolz, a diferència del seu pare, era relativament desconegut pels seus compatriotes, ja que mai havia fet res de l'altre món. De fet, durant bona part de la seva carrera no ha format part de l'equip austríac per no haver assolit bons resultats, i s'ha pagat ell mateix els viatges i l'equip. Però als Jocs d'aquest any ha tret el seu millor esquí, i ha guanyat l'or en la combinada i ara aquesta plata. Strolz, al no poder ser professional, treballa de policia municipal. Dirigeix el trànsit.
En aquesta prova, el campió ha sigut el francès Clement Noel, el primer esquiador d'aquest país a guanyar aquesta prova en 20 anys. L'últim havia sigut Jean-Pierre Vidal a Salt Lake City.
El Canadà regna al caos
A la prova de 5.000 metres en relleu de patinatge en pista curta, els canadencs s'han imposat a Corea del Sud i Itàlia. L'equip canadenc toca el cel amb una generació daurada liderada per Charles Hamelin, que ja ha guanyat sis medalles olímpiques, quatre d'or. En aquesta prova, els patinadors que encara no han entrat a la pista es van escalfant a l'interior del circuit, fet que provoca que les mirades poc expertes per moments no entenguin res.