Enamorar al ritme d'Elton John, guanyar en el nom del pare i estar pendent del dopatge: els apunts dels Jocs de Pequín 2022
Un patinador mexicà ha emocionat en una jornada en què Àustria, Alemanya i Noruega han estat a l'altura de la seva història
BarcelonaDia històric als Jocs d'Hivern. Per primer cop, un esportista català ha guanyat una medalla –pots llegir-ho tot sobre Queralt Castellet aquí–, en una jornada en què Ander Mirambell ha acabat en la 24a posició després de les dues primeres baixades en la prova de skeleton. Els Vint primers passen a la final, així que aquest divendres el català intentarà millorar per aconseguir un resultat que seria històric.
Un geni al ritme d'Elton John i el mexicà que emociona el seu país
Un dels grans protagonistes del dia ha sigut el nord-americà Nathan Chen, nou rei del patinatge artístic. Chen, que ja liderava la classificació després del programa curt, ha enamorat en el programa lliure fent cinc salts quàdruples al ritme de Rocket man d'Elton John i ha superat al podi els japonesos Yuma Kagiyama i Shoma Uno. Amb 22 anys, Chen es treu l'espina dels Jocs del 2018, quan no va aconseguir medalla. La final ha significat el fi del regnat del meravellós Yuzuru Hanyu, el japonès que aspirava a ser el primer a guanyar tres medalles d'or consecutives des que el 1928 ho va fer el suec Gillis Grafstrom. Hanyu, que va caure al programa curt i va afirmar que havia ensopegat amb un petit forat al gel, ha acabat vuitè després d'un exercici lliure en què no ha pogut brillar, en part per haver arribat molt just després d'una lesió.
Un dels grans protagonistes de la final ha sigut el mexicà Donovan Carrillo, que ha acabat 22è i s'ha convertit en el primer mexicà a ser finalista en patinatge. Una història de superació, ja que a la seva ciutat, Guadalajara, no existien pistes de gel reglamentàries per la falta de tradició en esports de gel. Carrillo, que va entrar al patinatge perquè s'havia enamorat d'una noia que el practicava, ha emocionat els mexicans, que han seguit la seva final amb pantalles gegants.
Strolz, en el nom del pare
L'austríac Johannes Strolz s'ha convertit en el nou campió olímpic de combinada d'esquí alpí i ha imitat el triomf del seu pare Hubert als Jocs de Calgary del 1988. A Àustria, on l'esquí és una religió, Strolz ha sorprès, ja que fins ara tenia un currículum poc brillant, amb un sol triomf a les proves de la Copa del Món. De fet, Strolz va quedar fora de l'equip austríac oficial durant dos anys, època en què s'havia de pagar els viatges i l'equip i cuidar-se ell sol dels seus esquís, sense el suport d'un equip tècnic. Ara pren el relleu del campió fa quatre anys, el també austríac Marcel Hirscher. Aleksander Aamodt Kilde, de Noruega, ha aconseguit la plata per davant del canadenc James Crawford, tercer.
Noruega segueix guanyant medalles
Per si no sou especialistes en els Jocs d'Hivern, aquests dies anem recordant algunes idees clares: en esquí alpí la nació més forta sol ser Àustria, en patinatge de velocitat els Països Baixos i en el luge, Alemanya. De fet, els alemanys han guanyat les quatre medalles d'or en luge, després del triomf ahir en la prova d'equips mixtes. Abans ja havien guanyat a les proves individuals i per parelles. I en patinatge, com ja hem dit, manen els neerlandesos. Avui, Irene Schouten ha guanyat els 5.000 metres amb un nou rècord olímpic de 6:43.51, superant la russa Natalia Voronina.
En esquí de fons, Noruega. De fet, Noruega és la gran potència dels Jocs. No arriben als 6 milions d'habitants, però lideren el rànquing històric de medalles i lideren també el medaller aquest any, amb 12 medalles, 5 d'or. De moment. L'última ha sigut la de la fondista Therese Johaug als 10 km estil clàssic. Johaug ja havia guanyat la prova d'esquiatló, i suma així a la seva carrera cinc medalles olímpiques. La noruega ha superat les finlandeses Kerttu Niskanen i Krista Parmakoski.
En aquesta prova ha acabat en la 82a posició la brasilera Jacque Mourau, que participava en els seus vuitens Jocs Olímpics, tres d'ells d'Estiu amb bicicleta de muntanya.
Eguibar, diploma olímpic
El basc Lucas Eguibar, campió del món de boardercross, ha aconseguit un diploma olímpic després de caure a les semifinals. Eguibar, que ja tenia un diploma olímpic després de ser setè, com ara, als Jocs de Sotxi del 2014, no ha pogut aspirar a medalla, tal com tenia com a objectiu en aquesta espectacular prova, on snowboarders competeixen entre ells en una cursa de velocitat. El basc havia sigut segon a les rondes de vuitens i quarts, però a semifinals no ha pogut aspirar al triomf. A la final de consolació ha acabat tercer i ha aconseguit la setena posició en la general. El campió ha sigut l'austríac Alessandro Hämmerle, per davant del canadenc Eliot Grondin i l'italià Omar Visintin.
Pendents del dopatge
Tothom esperava el comunicat d'avui de l'Agència Internacional de Control contra el Dopatge, en què s'ha informat que l'esquiador alpí de l'Iran Hossein Saveh Shemshaki ha donat positiu. No s'ha dit res, però, de la patinadora russa Kamila Valieva, considerada la nova gran reina d'aquest esport després d'una actuació increïble en el concurs per equips. A hores d'ara no s'ha fet cap comunicat sobre el seu cas, però el Comitè Olímpic Internacional segueix sense donar la medalla d'or als russos mentre espera prendre una decisió sobre un cas complex, segons diferents mitjans, ja que Valieva, de 15 anys, hauria donat positiu per una substància prohibida que no millora el rendiment físic. A més, amb 15 anys el COI considera que els esportistes són "protegits" i queden fora d'algunes mesures de seguretat que sí que afecten altres esportistes. El medicament que hauria pres Valieva seria per controlar el ritme cardíac, segons la premsa russa. Valieva, de moment, ha retornat als entrenaments pendent de si pot participar al torneig individual, mentre el Comitè Olímpic Internacional segueix sense explicar res, però també segueix sense entregar la medalla d'or. "No fem casos a rumors, aquí la paraula sempre serà aquella del COI que encara no ha dit res" va dir ahir la seva entrenadora Eterie Tutberidze.