Validada la proposta dels Jocs d'Hivern 2030 tot i no comptar amb el suport de l'Aragó
El COE, el govern espanyol i la Generalitat s'uneixen per fer canviar d'opinió Javier Lambán sense retocar la proposta de repartiment de seus
BarcelonaLa seu del Comitè Olímpic Espanyol (COE) a Madrid va ser el lloc triat per formalitzar la proposta tècnica d'una candidatura que portaria els Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu, malgrat que la decisió del president aragonès, Javier Lambán, de rebutjar la proposta que totes les parts havien donat per vàlida fa una setmana posa en risc tot el projecte. Tal com explicava l'ARA, les tres parts reunides, el COE, el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya, van decidir "validar la proposta" acordada per la comissió tècnica, a l'espera que "el govern d'Aragó s'hi sumi". La consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, havia assegurat a l'arribar a Madrid que ha fet el viatge "per tancar definitivament un acord". "Hem tingut sis reunions tècniques en què hem negociat i finalment hem tancat una proposta. El COE ens ha citat precisament per signar aquest acord i és el que venim a fer", ha dit abans de trobar-se amb el president del COE, Alejandro Blanco, i el secretari d'estat per a l'Esport, José Manuel Franco.
En la trobada de divendres no hi havia representants de l'Aragó després que el president Javier Lambán se'n desmarqués perquè considera que les dues comunitats no estan dins la proposta en igualtat de condicions. Vilagrà considera que la proposta pactada que Blanco va fer pública és "una bona proposta des del punt de vista competitiu i de possibilitats de guanyar, de ser seleccionada com a candidatura olímpica". Sobre l'absència del govern aragonès, va dir: "No entrarem en polèmiques. Hem tingut moltes hores per debatre. La proposta és bona, és guanyadora, és competitiva i no ens mourem". Vilagrà ha recordat com va costar arribar a un acord sobre el repartiment de seus. "Nosaltres –ha recordat– també volíem tenir tot el patinatge a Catalunya i no ha estat així. No obrirem res, no obrirem el debat".
El secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco, va animar el govern d'Aragó per "materialitzar el consens que existia" sumar-se al projecte tècnic validat aquest divendres. "Estic convençut que al final el president d'Aragó també se sumarà a aquest acord. A l'acord que ja estava acordat, per altra banda. Tant l'Aragó com Catalunya es mereixen celebrar aquests Jocs, serien uns magnífics Jocs, sostenibles", afegint que aquest acord "s'ha de respectar entre tots. Pot haver-hi algun matís negociable, però serien coses menors".
També el president del COE Alejandro Blanco va afirmar que "esperem, desitgem i confiem que l'Aragó també validi la proposta, perquè en aquesta comissió tècnica hi havia tres representants nomenats pel seu govern d'Aragó que la van veure amb bons ulls. Confiem plenament que s'arribi a l'acord final". Aquesta comissió es va reunir per primera vegada el desembre del 2021, formada per Alejandro Blanco i el seu tresorer Víctor Sánchez, i els presidents de les federacions de Gel, Frank González, i d'Esports d'Hivern, May Peus, el secretari general del Ministeri de Cultura i Esports, Víctor Francos, el director general d'Esports Albert Soler, i María José Rienda, expresidenta del CSD i esportista olímpica. També hi eren Aleix Villatoro, director del Consell Català de l'Esport; Ricard Font i Hereu, secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; i Manel Vila i Motlló, assessor en projectes transversals per part del Govern català; i José Ángel Hierro, director de l'Oficina de Foment de l'Ajuntament de Jaca; Carlos Lannes, director esportiu de la Federació Aragonesa d'Esports d'hivern i olímpic a Vancouver 2012; i Ricardo Aparicio, cap de missió adjunt de l'Equip Olímpic Espanyol a Pequín 2008 i Londres 2012, com a representants d'Aragó.
La primera reacció de Lambán però, va ser afirmar que "els Jocs són importants, però l'Aragó encara ho és més" negant-se a cedir. Si inicialment els seus delegats a la comissió tècnica van validar la proposta, ara el president aragonès demana tenir disciplines esportives a les tres valls del Pirineu aragonès. Al projecte pactat només s'hi farien a una. Aquest dissabte Lambán ha seguit fent servir les xarxes socials per defensar la seva posició, afirmant que a l'Aragó els deixen només dues disciplines esportives, una errada, ja que uneix tots els esports de gel, tant diferents com el curling, el patinatge de velocitat o el patinatge artístic, com si fossin iguals.
Després de sis reunions, el president aragonès, Javier Lambán es va desmarcar de l'acord la setmana passada perquè considera que la seva comunitat no estava inclosa en igualtat de condicions que Catalunya. "El president (Lambán) ha dit que ara vol fer una altra proposta. Nosaltres en aquesta reunió ens hem mantingut en allò que estava acordat", ha dit Blanco. "En qualsevol cas, ja hi ha una proposta acordada després de sis reunions. Sóc molt optimista. Els grans projectes requereixen moltes reunions i molt de debat. Però quan s'acorden les coses s'han de mantenir" ha afegit. "Si Aragó vol fer una proposta, podem parlar-ho, però donem una imatge que no és la millor si tenim un acord i després ens desdiem. Perquè la comissió tècnica era el moment del debat. Quan hi ha una proposta presentada, debatuda i acordada", hem de mantenir els acords", ha insistit. "Hem de ser ràpids perquè aquest maig hauria de venir una visita de les persones de la comissió de seguiment de la candidatura, ja estarem de la mà del COI. Esperarem la reacció del president d'Aragó i hem d'accelerar per tancar ràpid el projecte. Així quan vinguin els membres del COI podem presentar una candidatura homogènia, ja amb tot el que comporta: seus, cerimònies i viles", ha indicat. Unes hores abans, el ministre d'Esports Miquel Iceta ha demanat no "polititzar" la candidatura i ha defensat la necessitat de trobar un acord entre totes les parts, ja que la candidatura necessita la participació tant de Catalunya com de l'Aragó.
Al document del COE es proposa que al Pirineu català s’hi organitzin les proves de més prestigi de l’esquí alpí a la Molina-Masella, així com les de snowboard i esquí acrobàtic a Baqueira Beret, i les d’esquí de muntanya a Boí Taüll. A més, el Palau Sant Jordi de Barcelona i una segona instal·lació a la ciutat, segurament el futur Palau de Gel del Barça, seria l’escenari de l’hoquei sobre gel. Al Pirineu aragonès es farien el biatló i l’esquí de fons a l’estació de Candanchú, amb Saragossa com a seu del patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista llarga i pista curta, mentre que Jaca acolliria el cúrling. També Jaume Collboní, tinent alcalde de Barcelona, ha dit la seva deixant clar que "Barcelona haurà de tenir un paper central en aquests Jocs".