El COE deixa clar que només triomfarà una candidatura olímpica de consens
En un comunicat, ratifica que continua treballant per portar els Jocs al Pirineu el 2030
BarcelonaEl Comitè Olímpic Espanyol (COE) no en vol saber res, de candidatures per als Jocs Olímpics del 2030 de Catalunya o l'Aragó en solitari. En un comunicat del president, Alejandro Blanco, ha manifestat avui "el compromís amb la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern d'acord amb allò que s'ha exposat al president del Comitè Olímpic Internacional el 8 de juliol del 2021, acompanyat de les cartes d'intenció dels presidents del govern d'Espanya, de la Generalitat de Catalunya i del govern d'Aragó". És a dir, que continua negociant a tres bandes amb els governs català i aragonès, per intentar posar-los d'acord en una proposta per repartir les seus.
Blanco explica que "el COE continuarà treballant, com fins ara, en la preparació de la documentació necessària per a la presentació d'un projecte de candidatura als Jocs d'Hivern als Pirineus, Catalunya i Aragó, que respongui als requeriments tècnics del Comitè Olímpic Internacional i alineat amb aquest". "I mantindrà, alhora, els contactes necessaris amb els responsables dels governs implicats, a fi de materialitzar la presentació d'aquest projecte de candidatura tan aviat com sigui factible". Blanco ha admès en diferents ocasions que la data límit per poder presentar la proposta seria l'1 de juny, quan el president del Comitè Olímpic Internacional Thomas Bach visitarà Madrid en un acte sobre els refugiats. La posició del govern de l'Aragó, que va trencar el primer pacte assolit sobre el repartiment dels esports en uns hipotètics Jocs, ho ha complicat tot i ha donat pas a mesos de converses soterrades entre els governs d'Espanya, de l'Aragó, de Catalunya i del mateix COE. De moment, encara no s'ha arribat a l'acord.
Davant de la posició de Javier Lambán, el Govern ha recordat que la primera proposta per portar els Jocs d'Hivern al Pirineu el 2030 va ser la catalana. "Estem preparats, tenim les instal·lacions i ja tenim feta la proposta tècnica", recordava l'última setmana el president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FECH), David Samper. Però aquella primera proposta catalana es va modificar un cop va ser elevada al Comitè Olímpic espanyol, que va demanar incloure proves a l'Aragó. I amb el pas dels mesos, les aspiracions del govern aragonès han anat a més, fins al punt que Lambán ha rebutjat la proposta que els seus tècnics sí que havien validat i ha exigit tenir el 50% de les proves i que se'n facin a les tres valls del Pirineu aragonès.
Guanyar temps
Blanco ha admès que inicialment va marcar el 20 de maig com a data límit per a un acord definitiu, i després es va posposar a l'1 de juny. "La idea era tancar la proposta aquest maig per poder anar al davant d'altres candidatures que potser tenen instal·lacions més potents", expliquen al COE, en referència a Sapporo (Japó), Salt Lake City (Estats Units) i Vancouver (Canadà). Però qui fins fa poc ha estat el CEO del Comitè Olímpic Internacional i encara assessora Thomas Bach, el català Pere Miró, ha recordat que no hi ha un termini concret per presentar la candidatura pirinenca. Les negociacions, doncs, poden continuar més enllà de l'1 de juny, tot i que podria perdre la posició de força que tenia si les altres candidatures van al davant. Tampoc hi ajuda la imatge de falta d'unió que ha comportat el canvi de guió del govern de l'Aragó. El COI va canviar la manera d'escollir les seus: ara ja no hi ha una data límit per votar, sinó que rep les propostes i les estudia, dialogant amb el territori. I quan considera que n'ha trobat una que els encaixa, la fa oficial. Igualment, el COI no vol anar més enllà dels primers mesos del 2023 per prendre una decisió.
La comunitat aragonesa està esperant conèixer la nova proposta del COE. L'Aragó va mostrar el rebuig al primer document tècnic, que van rubricar la Generalitat i el govern espanyol, i va elaborar una contraproposta que no va ser acceptada. També va rebutjar una segona proposta que portava proves a les tres valls del Pirineu a canvi de cedir a Catalunya el patinatge artístic.
La Generalitat, per la seva banda, es manté en la mateixa posició de les últimes setmanes. "Res ha canviat", afirmen des de la plaça Sant Jaume, on refermen l'acord tancat amb el COE i govern espanyol, i fins i tot no veuen amb mals ulls tampoc l'última proposta sobre la taula per trencar el bloqueig, que plantejava sumar proves de freestyle a l'Aragó a canvi del patinatge artístic a Barcelona. Però Catalunya no preveu a priori cedir gaire més terreny i considera que ha actuat sempre amb responsabilitat i lleialtat, tant en les tasques tècniques com en l'acord que va signar l'1 d'abril.