Els Jocs d'Hivern

Boicot polític, pandèmia i neu artificial: benvinguts als Jocs d'Hivern de Pequín

La cita xinesa es posa en marxa amb 7 catalans i la gran novetat de les proves mixtes

BarcelonaPequín serà la primera ciutat a viure uns Jocs Olímpics d'estiu i uns d'hivern, que se celebren fins al 20 de febrer. Són el símbol de l'aposta d'un país pels esports, ja que la cita d'estiu va ser el 2008 i 14 anys després arriba el torn dels esports de gel i de neu. La República Popular de la Xina, inicialment tancada al món, va fer de l'esport un dels pals de paller de la seva expansió als anys 80. Juan Antonio Samaranch va ser el seu gran interlocutor en uns anys en què finalment, el gegant es va despertar. Si als Jocs d'Estiu la Xina ara ja és sempre entre els països amb més medalles, en els Jocs d'Hivern tot just ocupa la 17a posició a la taula històrica de medalles. Els xinesos, però, afirmen que aquesta cita ho canviarà tot. "El govern parla de 300 milions de persones que practicaran en el futur esports d'hivern a la Xina", explicava a l'ARA el director general del Comitè Olímpic Internacional, Pere Miró.

Als Jocs Olímpics els protagonistes són els esportistes, però per arribar a uns Jocs el moviment olímpic sempre es troba enfangat en el terreny de la política. Al congrés del COI d'aquesta setmana, el president, Thomas Bach, ha defensat que els Jocs són "políticament neutrals" i ha recordat que existeix una resolució de les Nacions Unides a favor de l'esperit de tenir una treva olímpica, en què estats amb postures oposades es puguin trobar uns dies per permetre als seus esportistes competir. La defensa de Bach d'aquesta neutralitat arriba provocada per la decisió d'alguns governs, liderats pel dels Estats Units, de fer boicot diplomàtic als Jocs per protestar per la falta de respecte als drets humans a la Xina. El govern xinès sí que rebrà mandataris com els de Rússia, Vladímir Putin; l'Argentina, Alberto Fernández; l'Equador, Guillermo Lasso, o Egipte, Abdel Fattah al-Sissi. També han confirmat la seva presència a Pequín el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, i el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Per la seva banda, Espanya hi estarà representada pel seu ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta.

Cargando
No hay anuncios

La cita de Pequín arriba marcada, com no pot ser d'una altra manera, per la pandèmia. A diferència dels Jocs d'Estiu de Tòquio, en aquest cas el calendari inicial s'ha pogut respectar. Però tal com va passar al Japó, la cita xinesa se celebrarà sense públic provinent de l'estranger, amb els esportistes tancats en una gran bombolla i amb mesures de seguretat extremes. Xi Jingping, president xinès, va parlar per videomissatge a la 139a sessió del COI i va dir que "el món està mirant la Xina, i la Xina està a punt". Les entrades als esdeveniments només s'han venut a ciutadans xinesos que compleixen "els requisits de seguretat".

Aquests són els cinquens Jocs d'Hivern a l'Àsia. Els primers van ser el 1972 a Sapporo. Una altra ciutat japonesa, Nagano, els va acollir el 1998. Ara fa quatre anys la seu va ser Pyeongchang, a Corea del Sud.

Les instal·lacions

La inauguració dels Jocs es farà aquest divendres (12 h / TVE) a l'Estadi Nacional de la capital, conegut popularment com El Niu, el mateix dels Jocs d'Estiu del 2008. I com el 2008, la cerimònia estarà dirigida pel director de cinema Zhang Yimou. Inicialment, Zhang volia fer un espectacle més gran del que farà, però per limitar el risc de contagis al final serà una cerimònia d'una mica més d'una hora amb 3.000 participants.

Cargando
No hay anuncios

La capital acollirà les proves d'hoquei sobre gel, cúrling, patinatge de velocitat, patinatge en pista curta, patinatge artístic i big air d'esquí acrobàtic i de surf de neu, a més de les cerimònies d'inauguració i de clausura. La zona de Yanqing, a 75 km de Pequín, serà la seu de l'esquí alpí, així com de les proves de skeleton, luge i bobsleigh en un espectacular circuit, tot just el tercer a l'Àsia. Zhangjiakou, distant 180 km de la seu central, serà la seu del biatló, els salts d'esquí, l'esquí de fons, la combinada nòrdica, el surf de neu i l'esquí acrobàtic .

Un dels punts polèmics dels Jocs serà la seu, ja que la seu de Yanqing no ha registrat nevades fortes els darrers mesos, cosa que farà que aquests siguin els primers Jocs d'Hivern de la història amb neu totalment artificial. El govern xinès assegura que seran uns Jocs sostenibles a nivell ecològic, però molts experts ho dubten, ja que Yanqing també és una de les zones més seques del país i caldrà molta aigua per produir la neu.

Cargando
No hay anuncios

Els esports

A nivell esportiu, els Jocs ja porten dos dies en marxa i ja s'han celebrat els primers partits d'esports com el cúrling. Una de les grans novetats del programa de Pequín són quatre competicions per a equips mixtos en patinatge de pista curta, esquí acrobàtic, salts d'esquí i surf de neu. El bobsleigh serà l'altre esport que aportarà novetats, gràcies a una segona prova femenina, el monobob, que s'unirà al bob a dos, que ja disputaven les dones des del 2002.

El programa dels Jocs està format per 109 competicions de medalla, englobades en 15 disciplines de set esports: esquí, amb les disciplines d'esquí alpí, esquí de fons, salts d'esquí, combinada nòrdica, esquí acrobàtic i surf de neu; biatló; patinatge, amb artístic, velocitat i pista curta; luge; bobsleigh, amb bobsleigh i skeleton; cúrling, i hoquei.

Cargando
No hay anuncios

Els favorits

A l'espera de sorpreses, algunes esportistes centren totes les mirades abans de la inauguració. Un dels noms cridats a brillar és la nord-americana Mikaela Shiffrin, que amb 26 ja ha guanyat absolutament totes les medalles i títols en esquí alpí. Aquest any només l'eslovaca Petra Vlhova li planta cara a la Copa del Món. Amb 73 triomfs a la Copa del Món, Shiffrin vol superar les fites de la seva compatriota Lindsey Vonn (82) i del suec Ingemar Stenmark (86). Un altre dels noms que també caldrà seguir, tot i que no arriba amb bones marques, és la sorprenent txeca Ester Ledecka, que el 2018 va ser la primera dona capaç de guanyar l'or en dos esports diferents: l'esquí alpí i l'snowboard.

Cargando
No hay anuncios

En categoria masculina el favorit és el suís Marco Odermatt, per davant del noruec Aleksander Aamodt Kilde –parella sentimental de Shiffrin, curiosament–. Ara, també cal seguir l'austríac Matthias Mayer, fill de Helmut Mayer (plata al supergegant del 1988), campió olímpic tant el 2014 com el 2018. En cas de guanyar un or, es convertiria en el segon esquiador a guanyar medalles d'or en esquí alpí en tres Jocs diferents, igualant la fita del noruec Kjetil Andre Aamodt.

El gran favorit en el salt de trampolí és el japonès Ryoyu Kobayashi, que va guanyar per segona vegada el torneig dels Quatre Trampolins al gener. Amb 25 anys, viu el moment més dolç de la seva carrera i aspira a guanyar en trampolí llarg i curt.

Cargando
No hay anuncios

Un altre japonès, Yuzuru Hanyu, buscarà el seu tercer or consecutiu –fita no assolida des de l'any 1928– en patinatge artístic. Amb 26 anys, el japonès arriba després de superar una greu lesió, motiu pel qual comparteix la condició de favorit amb el nord-americà Nathan Chen, vigent campió mundial. En categoria femenina, les russes arriben en forma, liderades per una joveneta de 15 anys, Kamila Valieva, que en el seu debut internacional ja va fer un salt de quatre girs tres cops consecutius. Valieva podria fer història, però les seves compatriotes Aleksandra Trusova i Anna Txerbakova, totes dues de 17 anys, també han assolit bons resultats abans de volar a la Xina. En patinatge artístic per parelles, el nord-americà Timothy LeDuc es convertirà en la primera persona no binària a ser olímpica, fent parella amb Ashley Cain-Gribble.

A l'snowboard, el Tomàquet Volador torna a ser favorit. Shaun White, dels Estats Units, ja va ser als Jocs de Torí del 2006 i ara buscarà el seu quart or olímpic amb 35 anys. En categoria femenina destaca l'austríaca Anna Gasser, que ha manat als circuits de slopestyle i freestyle. En la modalitat de halfpipe, la catalana Queralt Castellet busca la medalla olímpica, l'única fita que se li resisteix després d'una carrera plena d'èxits. La favorita és la nord-americana Chloe Kim, campiona fa quatre anys amb tot just 17 anys. Kim, descendent de xinesos, arriba en forma a la cita.

I els noruecs? Noruega és el país amb més medalles en la història dels Jocs i fa quatre anys va tornar a ser el país amb més medalles en uns Jocs, cosa que no havia aconseguit des de l'any 2002. Tornava així a demostrar la forta tradició d'una terra on aquest any la gran esperança és l'esquiador de fons Johannes Hosflot Klabo, que va guanyar tres ors el 2018 –en esprint individual, per parelles i en el relleu 4x10–. En categoria femenina qui arriba forta és la russa Natàlia Nepriaieva.

Cargando
No hay anuncios

Al patinatge sobre gel, els neerlandesos sempre destaquen. En categoria masculina, tots atents a l'etern Ireen Wust, que als 35 anys és el patinador amb més títols de la història dels Jocs, amb 11 medalles. Però en vol més. Les seves opcions són en les proves per equips.

A l'hoquei sobre gel els favorits són els vigents campions, els russos, que van superar fa quatre anys Alemanya a la final. Els Estats Units, sense els jugadors de la seva lliga professional, ho tindran difícil per guanyar medalles en un torneig en què Finlàndia també arriba en forma.

Els catalans

Un total de set catalans ha anat a la Xina. La cara més coneguda és la sabadellenca Queralt Castellet, que als 32 anys ja és un nom consagrat de la disciplina de halfpipe a l'snow. Aquesta temporada ha aconseguit dos bronzes a la Copa del Món FIS (Copper Mountain i Laax) i l'hivern passat va quedar tercera al circuit de Copa del Món FIS de halfpipe. És l'esportista amb més experiència de la llista, ja que ha participat en quatre Jocs Olímpics (Torí 2006, Vancouver 2010, Sotxi 2014 i Pyeongchang 2018) i va obtenir la seva millor classificació amb el diploma olímpic de 7a als Jocs de Corea del Sud.

Cargando
No hay anuncios

L'esquiadora de 27 anys Nuria Pau ha fet realitat el seu somni. L'esportista del Club de la Molina, cara visible de l'equip professional femení FAST-Holaluz, ha participat en els dos últims Mundials, a Äre el 2019 i Cortina el 2021, en esquí alpí. Aquest serà el seu debut en uns Jocs després d'una temporada plena de sacrificis que l'ha portat a liderar amb altres esquiadores i el Club de la Molina la creació de l'equip FAST-Holaluz. “Encara estic assimilant la notícia. És molt emocionant per a mi, ja que porto anys lluitant per aquest objectiu i encara més temps somiant-lo. Ha requerit molt d’esforç, perseverança, constància, lluita, i tot ha valgut la pena”, ha dit l'esquiadora de Ribes de Freser.

En canvi, serà la segona aventura per a Quim Salarich (esquí alpí). L'esquiador de La Molina Club d'Esports (LMCE), de 27 anys, acaba d'aconseguir una històrica tercera plaça a la Copa d'Europa de Vaujany (França). Salarich s'ha consagrat com el millor esquiador alpí estatal en més de 15 anys, amb una gran progressió l'última temporada. També debutarà en uns Jocs l'esquiador de fons Jaume Pueyo, de tan sols 20 anys. Membre del Club Esquí de Fons Urgellet Cerdanya (CEFUC) de la Federació Catalana, encadena tres participacions a la Copa del Món d'esquí de fons. La temporada 2021 va aconseguir acabar-la com a número 1 del rànquing FIS en modalitat esprint de la seva edat (2001) i inferiors.

Lluny de les pistes d'esquí, Ander Mirambell afrontarà els seus quarts Jocs en la modalitat de skeleton, després d’una classificació molt lluitada fins al final. Intentarà superar la seva millor posició, la 23a de Pyeongchang 2018. Mirambell serà abanderat espanyol juntament amb Castellet.

També han aconseguit el bitllet olímpic Adrián Díaz i Olivia Smart, patinadors del FC Barcelona, en patinatge artístic. Per a Díaz serà la seva segona participació olímpica, després de Sotxi 2014.