Els Jocs d'Hivern

Adrià Díaz i Olivia Smart aconsegueixen un històric diploma olímpic a la final de dansa dels Jocs d'Hivern

El patinador barceloní i la seva companya anglesa han acabat en la vuitena posició

BarcelonaEls patinadors de dansa Adrià Díaz i Olivia Smart han brillat com a parella sobre la pista de gel de l'estadi Capital Indoor, de Pequín, i han aconseguit un diploma olímpic històric, el primer en patinatge de la història de l'esport olímpic espanyol en aquesta disciplina. Díaz, nascut a Barcelona, i Smart, nascuda a Sheffield (Anglaterra) però amb passaport espanyol des de l'any 2017, han executat a la perfecció la seva versió de La màscara del Zorro. Amb la novena posició després del programa de dansa rítmica, els dos eren conscients que podien entrar per primer cop en el top 10 a la final. Els jutges han valorat la seva actuació amb 121,41 punts, que, sumats als 77,70 que havien aconseguit en la dansa rítmica, donen els 199,11 punts que els han valgut la vuitena posició i el primer diploma olímpic en la història d'aquesta modalitat per a una parella espanyola. L'or l'ha aconseguit la parella francesa, una de les favorites, formada per Fabriella Papadakis i Guillaume Cizeron, mentre que la medalla de plata ha anat a mans de Viktoria Sinitsina i Nikita Katsalapov, vigents campions del món. La patinadora russa ha relliscat al final de l'actuació i això els ha allunyat de l'or.

Cargando
No hay anuncios

"Hem aconseguit els nostres dos objectius, que eren assolir els 120 punts a la dansa lliure i remuntar la plaça fins al diploma olímpic, que era l'única pressió que ens havíem posat. Veníem a Pequín a gaudir, però ens rondava durant tota la setmana la possibilitat d'estar al Top 8. Hauríem marxat una mica tristos si no ho haguéssim aconseguit. Estàvem força nerviosos just abans de sortir, però ens hem dit que «és només un altre programa», i una vegada la música ha començat hem fet el de sempre. No podem demanar més d'aquests Jocs, estem molt contents i ara farem un darrer esforç per al Mundial, on esperem obtenir la mateixa plaça o millor que aquí i superar els 80 punts de la dansa rítmica i els 200 totals que no hem pogut sumar a Pequín" han explicat els patinadors, que viuen al Canadà però pertanyen a la disciplina del FC Barcelona.

Aquests eren els segons Jocs Olímpics de Díaz, que va debutar a Sotxi 2014 formant parella amb la madrilenya Sara Hurtado. Ara, amb la britànica nacionalitzada espanyola Olivia Smart ha aconseguit el millor resultat d'una parella de dansa espanyola en uns Jocs d'Hivern, superant així el 12è lloc que van signar Sara Hurtado i Kiril Khaliavin a Pyeongchang 2018. Ara el proper gran repte de la parella és el Mundial de Patinatge Artístic de Montpeller, a França, que se celebrarà el pròxim mes de març.

Cargando
No hay anuncios

Adrià inicialment feia patinatge artístic, però admet que "no era bo amb els salts", així que va pensar en deixar-ho. "El meu entrenador en aquella època em va dir que per què no em buscava una noia i patinava en parella, en dansa. Jo li vaig contestar que no tenia ni idea de què és això. Així que em va fer buscar vídeos perquè veiés què era. En aquell moment, l'única noia que m'agradava com patinava, i que per a mi era la millor, era la Sara Hurtado, així que li vam proposar intentar-ho", recorda. De fet, va caldre convèncer la Federació Espanyola d'Esports de Gel per crear aquesta modalitat, que no existia. "Vam haver de convèncer la Federació perquè apostés per la dansa i contractés un entrenador", recorda el barceloní. Durant els primers anys de carrera, s’havia gastat més de 1.000 euros en poder tenir un vestit prou elegant per sortir a patinar, ja que la indumentària també suma, en aquesta modalitat. Tot, pagat de la seva butxaca.

Cargando
No hay anuncios

Adrià Díaz, que va començar a patinar a la festa d'aniversari d'un cosí, ha fet un munt de sacrificis per poder seguir en aquest esport. Format com a patinador artístic, va decidir passar a la dansa perquè no se'n sortia amb els salts. El 2009 va marxar a Madrid per poder patinar amb la Sara Hurtado i treballar amb el tècnic britànic John Dull. Però el 2011 Dull va rebre una bona oferta per tornar a casa, a Londres. Hurtado i Díaz van decidir seguir-lo i marxar a Londres, però l'aventura no va funcionar. "Les pistes de gel les havíem de compartir amb públic general, el gel no reunia les condicions òptimes per entrenar-nos, la pista era petita...", recordava Hurtado en un acte que va fer a Las Rozas, on resideix. Finalment, van aconseguir ser admesos en el cercle de patinadors dels entrenadors canadencs Marie-France Dubreuil, Patrice Lauzon, Romain Haguenauer i Pascal Denis, i van marxar a viure al Quebec amb el suport de la Federació espanyola. "El tècnic i els entrenaments els cobreix la Federació. I després amb les beques que tenim estem donant un respir a les famílies, cosa que fins fa poc no podíem fer", admet Díaz, que ha fet un munt d'esforços econòmics per poder seguir patinant, com pagar de la seva butxaca durant anys els vestuaris que cal fer servir, ja que els jutges també els valoren. De fet, ara fa quatre anys, als Jocs del 2018, la parella formada per Fabriella Papadakis i Guillaume Cizeron van perdre l'or perquè el vestit de Papadakis es va estripar en plena final. Avui s'han tret l'espina.

Cargando
No hay anuncios

La parella Díaz-Hurtado va ser la primera espanyola a arribar a uns Jocs, el 2014 a Sotxi, on van ser tretzens. Però el 2015, després de quedar cinquens a l'Europeu, van decidir deixar de patinar plegats. Díaz va ser contactat via Facebook per Smart, que havia estat campiona britànica fent parella amb Joseph Buckland. El mateix any, els dos buscaven parella i van quedar per patinar plegats uns dies, i van veure que hi havia química. Però qui va guanyar la plaça per anar als Jocs del 2018 no van ser ells, va ser Hurtado, fent parella amb Kirill Khaliavin, un patinador rus establert a Espanya. "Com que durant tant de temps hem estat dos equips i només hi havia una plaça per als Jocs Olímpics, és una rivalitat sana en què ens hem empès els uns als altres a ser millors", ha admès el barceloní. El 2021 els va tocar somriure a Díaz i Smart, que van quedar quarts als Europeus, a un pas del podi, en el millor resultat aconseguit mai per una parella espanyola, a més de ser campions estatals i guanyar una medalla de bronze al Grand Prix del Canadà. A més, han establert un nou rècord d’Espanya en tres modalitats: dansa rítmica, dansa lliure i la suma dels dos concursos.

Als Jocs de Pequín, la parella ha defensat un espectacle al ritme de Proud Mary de Tina Turner que els va permetre començar en la novena posició. I en l'exercici lliure, al ritme de La máscara del Zorro han sumat 121,41 punts, nou rècord d’Espanya, per a una puntuació total de 199,11 punts, xifra que també suposa un nou rècord estatal. Però no tenen gaire temps per gaudir de l'èxit. Del 21 al 27 de març afronten el Campionat del Món a Montpeller (França). “Al Mundial volem obtenir la mateixa posició que als Jocs, o fins i tot millor. Esperem trencar la barrera dels 200 punts”, asseguren.