Barça

Joan Laporta: Cent dies intentant "tornar-ho a fer"

El president del Barça enceta el seu segon mandat amb decisions necessàries i sorprenents

El president del Barça, Joan Laporta
5 min

BarcelonaHan passat cent dies de les eleccions a la presidència del Barça i Joan Laporta i els directius culers encara porten les mascaretes de la campanya amb el lema “Estimem el Barça”. L’aposta de l’advocat barceloní i dels seus col·laboradors per recuperar les regnes de l’entitat després de deu anys a l’ombra de Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu va ser molt ambiciosa. Fins i tot absorbent. Per això, el dia en què les urnes van donar-los la clau per governar, l’alegria merescuda va passar per sobre dels protocols covid. Igual va succeir quan, de matinada, la candidatura va tancar l’aval bancari a poques hores per a la presa de possessió.

Laporta i la seva junta porten a la llotja pràcticament els mateixos dies que es van passar convencent els socis de les bondats del seu projecte. “Ho tornarem a fer”, repetien als actes de campanya, que començaven i acabaven amb una tonada tan simple i efectiva com la pancarta del Bernabéu. Cent dies després de l’èxit a unes eleccions que fins i tot van mobilitzar Leo Messi, la nova cúpula blaugrana ha canviat la sobreexposició pel silenci, combina decisions necessàries i sorprenents, s’esforça per redreçar la nau i ja ha celebrat títols.

La capitana del Barça, Viky Losada, aixecant la Champions a l’Ullevi de Göteborg.

Un triplet històric

El Barça femení, principal motor d’alegria de la temporada

Laporta ja ha aixecat uns quants campionats des que va convertir-se en president i aquest dimarts pot sumar-ne un altre si la secció de bàsquet s’imposa al Madrid al Palau. L’equip femení s’ha apuntat un triplet, Champions històrica inclosa. L’handbol també ha arrasat en tot el que ha jugat. El primer títol del nou president ha sigut l’únic que enguany ha festejat el Barça de futbol: una Copa del Rei. La Lliga es va escapar després d'un final de curs lamentable. I la Champions, mentre als despatxos encara es defensa la Superlliga de Florentino, és ara mateix un objectiu que no està a l'abast.

Koeman sí, Pimienta no

Continuisme a la banqueta del Camp Nou, canvi a la del Johan Cruyff

L’èxit a la final de Sevilla contra l’Athletic Club (4-0) ha sigut la principal eina de Ronald Koeman per reivindicar el seu llegat a la banqueta. Tot i que Laporta li va arribar a reconèixer que li buscava substitut, l’entrenador neerlandès va ser ratificat. Finalment, ni Xavi Hernández ni cap altre opció han convençut prou el president per pagar els 12 milions que costava la indemnització de l’actual cos tècnic. En canvi, Francesc Xavier Garcia Pimienta no ha tingut tanta sort. El preparador del filial va dir adeu fa uns dies en el marc de la profunda reestructuració que la junta vol fer al futbol base, en la mateixa línia dels canvis de nom que hi ha hagut en altres departaments esportius i no esportius de la institució (jurídic, financer, CEO, seguretat, patrimoni, seccions, etc.).

Presentació del Kun Agüero.

Camí dels quatre milions en indemnitzacions

Purga dels executius de confiança de l'etapa Rosell-Bartomeu

El Barça de Laporta no ha tingut diners per afrontar un canvi de cicle a la banqueta, però sí per facilitar el relleu a posicions clau del dia a dia de l'entitat. Desenes d'acomiadaments a diferents àrees van camí dels quatre milions d'euros en concepte d'indemnitzacions, una despesa que la junta prefereix fer a curt termini –tot i la mala situació econòmica– perquè siguin professionals de la seva confiança els encarregats de tutelar la reconstrucció del club. Els adeus més mediàtics han sigut els del CEO Òscar Grau i el cap dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti, tots dos implicats en el cas Bartogate. També han sortit el director corporatiu, Jordi Joly, el cap visible de l'Espai Barça, Bill Mannarelli, el cap de l'àrea social, Pere Jansà, o el responsable de seguretat, Xavier de las Moras. Al seus llocs ja prenen decisions Ferran Reverter, Ferran López o Maribel Meléndez. D'altra banda, després de canviar sense fer soroll el codi ètic de l'entitat, Laporta ha facilitat la contractació de la seva germana per al departament de compliance i és a punt de patrocinar el retorn de la seva cosina Marta Segú a la fundació.

Fitxatges ‘low cost’

Sense sortides, no hi ha diners per pagar clubs i oferir grans contractes

Mateu Alemany i Ramon Planes, que (amb l’assessorament de Jordi Cruyff) s’encarreguen de la planificació esportiva, de moment han aconseguit tres fitxatges de baix cost: Kun Agüero, Eric Garcia i Emerson Royal. Memphis Depay, que arribaria lliure, pot ser el següent a ser oficial després que el Barça hagi fet un esforç extra per evitar la frustració que va patir amb Wijnaldum, que va marxar al PSG a guanyar més diners. Per corregir la falta de múscul financer, una de les mesures que persegueix la nova gerència és alliberar algunes fitxes amb traspassos i cessions. També vol renegociar sous a la baixa, inclòs el de Leo Messi, que, a 15 dies perquè expiri el seu compromís, encara no ha signat la renovació. L'argentí està jugant la Copa Amèrica i tot apunta que no hi haurà firma fins que no acabi la seva participació al torneig que s'està celebrant al Brasil.

En mans de Goldman Sachs

El Barça necessita 500 milions per complir obligacions a curt termini

“Per cada 100 milions que alliberem en podrem incorporar 25”, va dir Laporta en la seva primera roda de premsa. El diagnòstic del mandatari palesa la greu situació econòmica del club, que reclama un refinançament del deute per evitar la fallida en un context de manca d’ingressos. Per això la junta buscarà a l’assemblea d’aquest diumenge que els socis donin llum verda a elevar el sostre d’endeutament per sobre dels 500 milions. Goldman Sachs, juntament amb altres prestamistes, pagarà la festa. En paral·lel, Laporta i la seva junta confien en Àlex Barbany, cap de la nova àrea d'ingressos, per trobar diners que permetin fer del Barça un projecte sostenible. El patrocini de Rakuten acaba el 2022 i amb Nike hi ha una negociació pendent. Puma, competidora de la tèxtil nord-americana, està a l'aguait per oferir una alternativa al club.

L’Espai Barça, sota sospita

La junta descobreix malbaratament i assumeix un llarg exili a Montjuïc

La banca d'inversió nord-americana oxigenarà el Barça a curt termini i, en virtut d’un acord de l’anterior junta, avançarà els diners per fer l’Espai Barça, un projecte que la junta de Laporta vol reformular, entre altres coses, perquè té evidències de malbaratament de recursos i sap que les constructores no podran complir els terminis establerts. Per tenir un estadi nou el més aviat possible, el mandatari ja ha negociat un exili a Montjuïc amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

stats