Les internacionals no poden més: "No volem ser convocades fins que es reverteixi la situació"
La relació insostenible amb el tècnic Jorge Vilda provoca que quinze internacionals demanin no anar temporalment amb la selecció
BarcelonaEl vestidor de la selecció espanyola de futbol no pot més. La situació és insostenible i quinze futbolistes han demanat formalment a la Federació que no se les cridi de cara a la propera convocatòria. Mentre que la Federació, a través d'un comunicat, les ha acusat de renunciar en bloc a l'equip estatal, les internacionals demanen que no se les cridi perquè la situació generada "està afectant de forma important" el seu estat emocional i, per tant, la seva salut. "Les jugadores lamentem, en primer lloc, que la RFEF hagi fet pública, de forma parcial i interessada, una comunicació privada, amb la informació que afecta la nostra salut –que és part de la nostra intimitat–, emesa en resposta a la petició de la mateixa Federació de conèixer quines de nosaltres volíem no ser convocades. Comunicació de la qual, per cert, no hem rebut resposta", argumenten en un comunicat publicat aquesta tarda.
En el text, publicat a les xarxes socials, les futbolistes han volgut reiterar el seu posicionament. "En cap cas hem renunciat a la selecció. A la nostra publicació sol·licitem no ser convocades fins que no es reverteixin situacions que afecten el nostre estat mental i personal, el nostre rendiment i, en conseqüència, els resultats de la selecció i que podrien derivar en lesions no desitjades", afegeixen. "Mai hem demanat la destitució del seleccionador com s'ha comentat. Estenem que la nostra feina no és, en cap cas, escollir aquest càrrec, però si expressar de forma constructiva i honesta el que considerem que pot millorar el rendiment del grup. Sol·licitant no ser convocades, penalitzem la nostra carrera professional, la nostra economia i, per descomptat seguir construint quelcom important en el futbol femení. Arribar a on estem ara mateix ens ha costat anys d'esforç a moltes persones i encara queden moltes coses per millorar com s'està demostrant recentment", argumenten seguint la mateixa línia.
El comunicat conjunt és la segona part de la comunicació amb la Federació, aquest cop feta de forma pública, que reitera la voluntat de les futbolistes de no tornar al vestidor de la selecció fins que la situació se solucioni. "Per la present els informo que arran dels darrers esdeveniments que han tingut lloc a la selecció espanyola i la situació generada, fets dels quals vostès tenen constància...". Així comença el correu, al qual ha tingut accés la Cadena SER, que les futbolistes van enviar a la Federació aquest dijous. "A causa de tot això, actualment no em veig en condicions de ser jugadora seleccionable per al nostre equip nacional i per aquest motiu sol·licito no ser convocada fins que aquesta situació sigui revertida", recalquen. La disconformitat plena amb els mètodes de Jorge Vilda, tècnic des del 2015 malgrat no haver guanyat cap títol, ja va ser notòria quan van demanar a l'òrgan estatal que prengués mesures davant una situació que començava a ser irreversible. Les jugadores no comparteixen les valoracions del tècnic, ni els seus plantejaments de partit ni la gestió de les convocatòries. La càrrega de treball, pensen, està mal plantejada i la gestió dels minuts no es fa de manera intel·ligent i respectuosa tenint en compte el benestar de les futbolistes –argument defensat pel Barça en diverses ocasions, ja que cada convocatòria amb la selecció espanyola acabava en una nova lesió d'una blaugrana.
Ara, veient que les seves demandes no s'han satisfet, les futbolistes s'han posat en peu de guerra. Les jugadores que han demanat que no se les convoqui són les blaugranes Sandra Paños, Mapi León, Patri Guijarro, Mariona Caldentey, Aitana Bonmatí i Claudia Pina, a més de la portera de l'Atlètic de Madrid Lola Gallardo, Ainhoa Vicente de l'Athletic de Bilbao, Nerea Izagirre i Amaiur Sarriegi de la Reial Societat, Ona Batlle, Laia Aleixandri i Leila Ouahabi del Manchester City, Lucía García del Manchester United i Andrea Pereira, que acaba de fitxar per l'America Femenil mexicà. Malgrat que està lesionada i no pot ser convocada, Alexia Putellas també ha compartit el comunicat. De les culers, l'única que n'ha quedat al marge ha sigut Irene Paredes, capitana de la selecció. A més, cap jugadora del Reial Madrid ha participat en aquesta acció.
Les futbolistes, però, defensen que no han renunciat a la selecció, com afirma la Federació, sinó que demanen que en la convocatòria de la setmana vinent no se les cridi. "El meu compromís passat, present i futur amb l'equip va ser, és i serà absolut. I soc la primera que desitjo aconseguir els màxims èxits esportius per a la nostra selecció. Quedo a la seva disposició pel que considerin oportú, sempre tenint l'objectiu de buscar el millor per a la nostra selecció nacional", conclouen en el correu les quinze futbolistes.
Com va arribar Vilda a dirigir la selecció?
Al llarg de la història de l'equip estatal femení –es va crear el 1983–, només tres entrenadors han ocupat la banqueta. El primer va ser Teodoro Nieto, que només va estar en el càrrec un parell d'anys fins que Ignacio Quereda va agafar el relleu. En contraposició amb el seu antecessor, el tècnic madrileny va dirigir l'equip gairebé tres dècades. Quereda, però, va dimitir l'any 2015 després de l'eliminació de la selecció al Mundial del Canadà i després d'incomptables denúncies arran del seu tracte despectiu i vexatori de les futbolistes. Malgrat que la Federació tenia coneixement d'aquesta situació des de 1996, gairebé 20 anys abans que deixés el càrrec, Quereda va seguir a la banqueta fins que va decidir marxar. El seu lloc el va ocupar Jorge Vilda.
Malgrat que no tenia experiència com a entrenador d'un equip professional, el tècnic madrileny va arribar a la banqueta de l'absoluta. Abans de ser nomenat seleccionador nacional, va entrenar equips a les categories inferiors (sub-17) de la selecció, on va arribar a coincidir amb el seu pare, que dirigia la sub-19. Ángel Vilda, pare de Jorge Vilda, va ser preparador físic d'equips com el Barça de Johan Cruyff i l'Atlètic de Madrid de Luis Aragonés, i manté una bona relació amb el president de la Federació, Luis Rubiales.