És l’hora que les pissarres decideixin a pilota aturada
Alemanya guanya a vuitens de córner i penal, i augmenta el pes de l’estratègia
Periodista i entrenadoraFa anys que en les reunions de seleccionadors a Las Rozas Jorge Vilda recordava que els grans tornejos s’estaven decidint des de la pilota aturada. Les primeres dades que aportava el llavors tècnic del combinat sub-19 apuntaven que entre el 20% i el 25% dels gols venien d’accions de córner, falta o servei de banda. És una tendència que s’ha escampat també per les grans competicions de clubs i que ha fet que els entrenadors agafin consciència de com les accions d’estratègia poden decantar un partit que, en el pla jugat, està igualat. Es dedica més temps a aquest treball, s’afina més el xut de la llançadora, s’entén millor el timing d’entrada en el remat, es tenen més recursos per batre diferents plantejaments defensius. En definitiva, que les seleccions no només s’estan deixant portar per la inèrcia de la competició sinó que l’estan potenciant.
A Canadà 2015, l’impacte dels gols a pilota aturada va ser del 32,9%. Es van marcar 48 gols en accions d’estratègia d’un total de 146 en 52 partits. D’aquests 48 gols, 18 van venir de córner (9 des de cada cantonada), 10 de falta (3 directes i 7 penjades a l’àrea), 18 de penal i 2 de fora de banda. La dada multiplicava la tendència que s’havia vist a Alemanya quatre anys abans. És cert que el 2011 encara no hi participaven 24 seleccions i el total de partits era menor (només 32). En aquella edició es van marcar 18 de 86 gols a pilota aturada (21%), dels quals la meitat van venir de córner. L’increment del 2011 al 2015 és de més del 10%. Com serà a França?
Certament, hi ha un gran interès en veure quines dades deixa el Mundial i si constaten aquesta nova realitat del futbol. Sobretot, perquè el VAR potencia que determinades accions a l’àrea acabin en penal, per la qual cosa s’augmenta l’estadística de gols que es marquen d’aquesta manera. Ja es va veure a l’edició masculina a Rússia. Després de la fase de grups, França 2019 és el torneig femení en què més pes estan tenint les accions a pilota aturada: 35 gols de 106. És a dir, que un de cada tres gols es marquen de córner (12), de penal (14), de falta (8) o de banda (1).
A més igualtat, més detalls
I aquestes dades s’han extret abans que comencin els vuitens de final, i és a les eliminatòries quan l’impacte de la pissarra guanya importància. Dos exemples: els partits d’ahir i les dades de Canadà. Del primer punt, tenim el cas d’Alemanya davant de Nigèria. Les europees van decantar el duel amb un gol de córner, obra de Popp, i un de penal, transformat per Däbritz. I al Noruega-Austràlia, la pròrroga es va forçar des de la cantonada.
Del segon punt, una dada incontestable: gairebé la meitat dels gols en eliminatòries van venir d’estratègia (48%). A vuitens es van fer 8 gols a pilota aturada i 11 en joc. A quarts, la relació va ser de 3 des de la pissarra i 4 de manera jugada. I a les semifinals, final de consolació i final, el balanç va ser positiu per a les jugades assajades: 7 a 6.
Comença l’hora de la veritat al Mundial de França, les batalles entre iguals. I aquí, qualsevol detall marca la diferència. Qui té una Däbritz, una Thiney o una Rapinoe que les posi, hi té molt de guanyat. Si a sobre hi sumes rematadores letals com Popp, Renard o Mewis, ja pots tremolar.