L’hoquei gel olímpic amb més accent català
Barcelona serà la seu del preolímpic de classificació per als Jocs Olímpics del 2022
BarcelonaBarcelona serà el centre d’atenció del 13 al 15 de desembre per a tots els amants de l’hoquei gel. La ciutat acollirà el segon Preolímpic de classificació per als Jocs Olímpics d’Hivern 2022, en el qual les seleccions d’Espanya, els Països Baixos, Mèxic i la Xina-Taipei es disputaran un bitllet per a la següent fase qualificatòria, la penúltima que s’haurà de superar per ser a la cita de Pequín del febrer del 2022. La selecció espanyola i l’holandesa, que s’enfrontaran diumenge que ve a partir de les vuit del vespre, són les dues grans candidates a disputar-se la classificació.
El secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha aprofitat l’esdeveniment per destacar “la capacitat organitzativa i de suma de totes les administracions amb el teixit social del país”. D’altra banda, en el vessant esportiu, el president de la Reial Federació Espanyola d’Esports de Gel, Frank González, ha advertit que la selecció dels Països Baixos disposa de jugadors professionals, i que l’últim partit entre les dues seleccions ja va ser molt igualat. En aquell cas, Espanya va cedir després d’un temps extra. Per afrontar aquest compromís, el combinat espanyol presenta una convocatòria de 23 jugadors entre els quals hi ha cinc catalans: Marc Paul, Ignacio Granell i Oriol Boronat, del Club Gel Puigcerdà; i els germans del Barça Òscar i Oriol Rubio. Aquest últim destaca la motivació de l’equip per disputar una competició que qualifica de “diferent”, en referència al fet que les concentracions són habitualment per jugar els Mundials, que en aquesta disciplina se celebren anualment. Sobre el matx, que es presenta determinant en aquest Preolímpic, el català assenyala: “Prefereixo que tinguin ells el favoritisme, així no hi tenim res a perdre. Sabem que històricament és difícil guanyar-los, però primer ens hem de centrar en els dos primers partits i després ja veurem si som competitius contra ells”.
Holanda és un dels pocs països europeus on l’hoquei gel és considerat un esport professional. La competició més important és la Lliga Continental d’Hoquei, formada per equips de Rússia i altres conjunts d’exrepúbliques soviètiques, i la segueixen els campionats de països nòrdics i centreeuropeus com Suècia, Finlàndia, la República Txeca, Alemanya i Suïssa. A Catalunya i Espanya la situació és ben diferent, perquè es tracta d’un esport amateur i, tot i que no és dels menys practicats, es considera una disciplina minoritària. En aquest sentit, Rubio assegura que “s’estan fent bé les coses a poc a poc” i que participar en els Jocs Olímpics podria ser una bona oportunitat per avançar en la professionalització. A l’estat espanyol es disputa la Lliga Nacional d’Hoquei Gel, formada per cinc equips, entre els quals el Barça i el Puigcerdà. Completen el torneig el Txuri-Urdin guipuscoà, l’històric Jaca i el Majadahonda madrileny. Per prolongar la competició es disputen dues rondes senceres de lliga regular, de manera que cada conjunt juga fins a quatre vegades contra els seus rivals; sense comptar els play-off, per als quals queda eliminat l’últim classificat.
La plantilla del conjunt blaugrana presenta la particularitat de tenir quatre membres de la mateixa família, ja que els germans Rubio són cosins d’Ernest i Quim Murtaret. Amb 22 anys, el més gran de tots ells és Oriol Rubio, que va debutar amb la samarreta culer als 16 anys, i actualment és el capità de l’equip. “Un dia un company de classe em va proposar que anés a veure’l jugar, i de seguida m’hi vaig aficionar”. Uns anys més tard van seguir els seus passos el seu germà i els cosins. “Si practico l’hoquei és perquè m’agrada molt. La majoria de gent ho deixen perquè són moltes hores de dedicació i tenen altres prioritats a la vida”, afirma Rubio.